Διεύθυνση: Σώρου 3-5, Μαρούσι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η OSTEOSTRONG ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. Εμφανίζεται σε περίπτωση υπερβολικής απώλειας οστού και/ή εξαιρετικά περιορισμένης κατασκευής οστού από τον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, τα οστά αδυνατίζουν και ενδέχεται να σπάσουν από κάποια πτώση. Σήμερα στην Ευρώπη, περίπου 28 εκατομμύρια άτομα έχουν χαμηλή οστική μάζα, επομένως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο Οστεοπόρωσης (iofbonehealth.org). Η λέξη οστεοπόρωση, όπως είναι προφανές, προέρχεται από το πορώδες οστό. Εάν παρατηρήσετε ένα υγιές οστό στο μικροσκόπιο, θα δείτε ότι κάποια μέρη του μοιάζουν με κηρήθρα. Εάν πάσχετε από οστεοπόρωση, οι οπές και τα διαστήματα στην κηρήθρα είναι μεγαλύτερα από ό,τι σε ένα υγιές οστό. Πολλά άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αποφασίζουν να υποβληθούν σε μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

Το 2012 δημοσιεύθηκε μια μελέτη που έδειξε ότι το ερέθισμα που χρειάζεται να δεχθεί ένα άτομο για να ενεργοποιηθεί η κατασκευή υγιούς νέου οστίτη ιστού ισούται με 4,2 φορές το σωματικό βάρος του. Στα κέντρα OsteoStrong®, τα μέλη δέχονται δυνάμεις που ισούνται με 4 έως 10 φορές το σωματικό τους βάρος, χωρίς τραυματισμούς ή πόνο. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, οι δυνάμεις αυτές οδηγούν στην ενεργοποίηση της ανάπτυξης νέου υγιούς οστίτη ιστού.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Το 2003, το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσίευσε ένα άρθρο το οποίο απέδειξε ότι μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες είναι πιθανό να χάσουν το 1,9% της πυκνότητας της οστικής τους μάζας ετησίως.

ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ + ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Σε μια συγκεντρωτική ανάλυση 29 τυχαιοποιημένων δοκιμών, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα και μεταβλητούς παράγοντες στη ζωή ενός ατόμου, ήταν ικανά να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής πυκνότητας μεταξύ του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης στη διάρκεια ενός έτους, κατά το ήμισυ της συνήθους απώλειας.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ + ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Μια συγκεντρωτική ανάλυση 8 μελετών αποκάλυψε ότι η ήπια αερόβια άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα, δεν επέφερε καμία αύξηση της οστικής πυκνότητας μεταξύ του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης στη διάρκεια ενός έτους.

ΔΟΝΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ

Μια συγκεντρωτική ανάλυση 18 μελετών αποκάλυψε ότι η δόνηση σε όλο το σώμα (Whole Body Vibration) δεν επέφερε καμία αύξηση της οστικής πυκνότητας μεταξύ του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης στη διάρκεια ενός έτους. Παρατηρήθηκαν, ωστόσο, θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ενεργοποίηση του μυός, ενώ βοήθησε στην ισορροπία και τη σωστή κίνηση.

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ

Μια συγκεντρωτική ανάλυση 62 μελετών κατέδειξε ότι οι ασκήσεις με βάρη επέφεραν μέση αύξηση της οστικής πυκνότητας της τάξης του 1% μεταξύ του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης στη διάρκεια ενός έτους.

ΔΙΦΩΣΦΟΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ + ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τα διφωσφονικά φάρμακα, τα οποία αποτελούν την πρότυπη περίθαλψη, μπορούν να επιφέρουν μέση αύξηση οστικής πυκνότητας 1,6% μεταξύ του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης. Στις παρενέργειες συμπεριλαμβάνεται ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου για όσους έχουν εκδηλώσει κάποια προδιάθεση. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν μη φυσιολογικά κατάγματα των οστών και διάλυση της γνάθου. Μάθετε περισσότερα για τα φάρμακα αυτά συζητώντας με τον γιατρό σας.

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ + ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί με το αναβολικό φάρμακο Forteo έχου επιδείξει μέση αύξηση οστικής πυκνότητας της τάξης του 6,15% μεταξύ του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, οι παρενέργειες συμπεριλαμβάνουν την αυξημένη πιθανότητα καρκίνου για όσους έχουν κάποια προδιάθεση. Τα αναβολικά φάρμακα συνταγογραφούνται σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος. Οι ασθενείς που τα λαμβάνουν πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για πιθανές παρενέργειες. Μάθετε περισσότερα για τα αναβολικά φάρμακα συζητώντας με τον γιατρό σας.

ΟΣΤΕΟΓΟΝΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ (OSTEOGENIC LOADING)

Η χρήση ρομποτικών μηχανημάτων οστεογενετικής φόρτισης έχει παρουσιάσει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Μολονότι υπάρχουν μόλις 4 μελέτες σχετικά με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η αρχή στην οποία βασίζονται είναι μία από τις θεμελιώδεις της ανθρώπινης φυσιολογίας. Καθώς τα φορτία που παρατηρούνται στη συγκεκριμένη μέθοδο οστεογονικής φόρτισης υπερβαίνουν κατά πολύ το ελάχιστο καθορισμένο όριο ενεργοποίησης για την δημιουργία του οστού, τα αποτελέσματα ξεπερνούν εκείνα των άλλων θεραπειών. Ο Hunte και οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση της οστικής πυκνότητας άνω του 14% έπειτα από 6 μήνες θεραπείας. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν στατιστική εναρμόνιση με ένα μεγαλύτερο δείγμα (n=2300) για την αύξηση της λειτουργικής απόδοσης του οστού και της οστικής πυκνότητας.