Καθώς η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά και με δεδομένο ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός εμφανίζει συνήθως έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, είπαμε να αναλύσουμε λιγάκι τη συγκεκριμένη βιταμίνη και τα χαρακτηριστικά της.
Η βιταμίνη D είναι γνωστή κυρίως για τις ευεργεσίες της στην υγεία των οστών. Βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Περιορίζει την απώλεια ασβεστίου από τα οστά και είναι απαραίτητη για την ανασύσταση και ανάπτυξή τους.
Εμπλέκεται, επίσης, στην παραγωγή αμινοξέων που επιτίθενται στις μολύνσεις, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης και των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Θεωρείται μέρος της λειτουργίας των λευκών αιμοσφαιρίων, που σημαίνει ότι είναι σημαντική για τη διατήρηση ακμαίου ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση των μολύνσεων.
Βιταμίνη D: Αρκεί η έκθεση στον ήλιο;
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο βασικός τρόπος ενεργοποίησης της βιταμίνης D είναι η έκθεση στο φως του ηλίου. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα στεροειδές του δέρματος μετατρέπεται σε βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται σε UVB ακτινοβολία ηλίου (οι UVB ακτίνες είναι πιο γρήγορες από τις επιβλαβείς UVA).
Με την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος και των συστάσεων που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια για την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και τη χρήση αντιηλιακών, έχουμε αντικρουόμενες έρευνες για το πως επίδρασαν όλα αυτά στην πληθυσμιακή έλλειψη βιταμίνης D. Ωστόσο, σύμφωνα με μία Αυστραλιανή έρευνα του 2011-2012 (Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στατιστικής), μεταξύ ενηλίκων με έλλειψη βιταμίνης D, το 36% εντοπίστηκε το χειμώνα και το 14% το καλοκαίρι.
Η βιταμίνη D λειτουργεί διαφορετικά και συμπληρωματικά ως θρεπτικό συστατικό στις λειτουργίες του σώματος.
- Μειώνει τη φλεγμονή
- Εμπλέκεται σε διαδικασίες όπως η αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρομυολογικού συστήματος και ο μεταβολισμός της γλυκόζης.
- Ενυπάρχει στα γονίδια που ρυθμίζουν την αναπαραγωγή και το διπλασιασμό των κυττάρων.
Μερικά δεδομένα για τη Bιταμίνη D.
- Οι ακτίνες UVB του φάσματος του ηλίου (που κινούνται πολύ πιο γρήγορα σε επίπεδο κυματοδομής από τις βλαβερές UVA) «σπάνε» ένα δεσμό με ένα μόριο στο δέρμα μας και δημιουργούν μια νέα ένωση με βάση τον ήλιο.
- Η διαδικασία γέννησης βιταμίνης D με την έκθεση στο φως του ηλίου είναι, ουσιαστικά, φωτοσύνθεση.
- Η βιταμίνη D αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών στεροειδών που βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά όπως: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
- Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας και να διπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer και με την παχυσαρκία.
- Η βιταμίνη Dμπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Μπορεί, επίσης, να είναι βοηθητική για την απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι με επάρκεια σε βιταμίνη D ή με διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D, χάνουν βάρος πιο αποτελεσματικά.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D περιέχεται σε διάφορες τροφές, όπως λιπαρά ψάρια, σολωμός, ρέγγα, σαρδέλα, μπακαλιάρος, αλλά και σε άλλες τροφές όπως κρόκος αυγού, τόνος σε κονσέρβα, μανιτάρια (βιταμίνη D2 και όχι D3), κρέας, πλήρες γάλα και σε κάποια ενισχυμένα τρόφιμα όπως σε μαργαρίνη, γάλα σόγιας και δημητριακά.
Προκειμένου να διατηρήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας χρειάζεται (εφόσον έχουμε μέτριο χρώμα δέρματος) έκθεση 6-7 λεπτών στον ήλιο με παλάμες και βραχίονες ακάλυπτα ανάμεσα στις ώρες 10.00 – 14.00. Το χειμώνα αυτό αντιστοιχεί σε 7 – 40 λεπτά το μεσημέρι ανάλογα με την περιοχή που ζει καθένας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση δέρματος σε έκθεση. Οι άνθρωποι με σκούρο χρώμα δέρματος χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, μην παραλείπετε να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα βιταμίνης D του οργανισμού σας. Ενσωματώστε τις στο ετήσιο check up σας καθώς παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για τη γενικότερη υγεία σας.