Τα κύτταρα, τα νεύρα, η καρδιά, οι μύες, τα οστά, τα δόντια και η πήξη του αίματος απαιτούν ασβέστιο.
Τι καθορίζει πόσο ασβέστιο υπάρχει στο σώμα μας;
• Η ποσότητα που προσλαμβάνεται από το φαγητό
• Η ποσότητα που απορροφάται από το έντερό μας
• Τα επίπεδα φωσφορικών στον οργανισμό
• Τα επίπεδα ορμονών (συμπεριλαμβανομένων του παραθυρεοειδούς, των οιστρογόνων, της καλσιτονίνης)
Τα οστά αποτελούν την κύρια δεξαμενή αποθήκευσης ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέφτουν, τότε το σώμα ‘’στρέφεται’’ προς τα οστά για να απελευθερώσουν τις ποσότητες ασβεστίου που είναι αναγκαίες για να επαναφέρουν τα επίπεδα αυτά πίσω στο φυσιολογικό.
Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, το πλεόνασμα είτε εναποτίθεται στα οστά, είτε διοχετεύεται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα στους μαλακούς ιστούς, τα κόπρανα ή τα ούρα.
Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορούν να ελεγχθούν μέσω μιας απλής αιματολογικής εξέτασης, που συχνά αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου μεταβολικού πίνακα.
Μια τέτοια εξέταση είναι απαραίτητη και για την ανίχνευση ορισμένων ειδικότερων καταστάσεων, όπως συγκεκριμένες ασθένειες των οστών, παγκρεατίτιδα ή υπερπαραθυρεοειδισμός.
Γιατί είναι απαραίτητο το τεστ ασβεστίου ούρων;’
Η έκκριση υψηλών ποσοτήτων ασβεστίου αποτελεί δυνητικά έναν δείκτη απώλειας οστικής μάζας. Μια 24ωρη εξέταση ασβεστίου ούρων μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση αυτού.
Για τη διενέργεια της εξέτασης αυτής απαιτείται η συγκέντρωση ούρων 24ωρου πριν το δείγμα καταλήξει στο εργαστήριο για ανάλυση. Πριν από αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποφύγει την έντονη άσκηση για μια ολόκληρη μέρα και τη λήψη αλκοόλ ή συμπληρωμάτων ασβεστίου για το τελευταίο 48ωρο.
Ποιο είναι ένα υψηλό ποσό για ένα 24ωρο;
Το τυπικό εύρος αναφοράς που θεωρείται φυσιολογικό είναι 100-300mg/24 ώρες.
Εάν κάποιος λαμβάνει 1.200mg ασβεστίου ημερησίως, τότε τα αναμενόμενα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα του πρέπει να είναι μικρότερα από 300mg. Το ιδανικό για κάποιον είναι να βρίσκεται από το χαμηλότερο έως το μεσαίο άκρο, δηλαδή κάπου μεταξύ 100-200mg, εύρος που θεωρείται μέσος όρος για τους περισσότερους ενήλικες, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν εμφανίζουν οστεοπόρωση.
Εάν η εξέταση δείξει 24ωρη συγκέντρωση ασβεστίου στα ούρα που υπερβαίνει τα 300mg (>300 mg/24h), αυτό θα μπορούσε να είναι πιθανή ένδειξη κάποιου από τα ακόλουθα :
• Υπερπαραθυρεοειδισμού : Οι παραθυρεοειδείς αδένες υπερπαράγουν παραθυρεοειδή ορμόνη (μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, πόνο στην πλάτη και πόνο στα οστά)
• Σαρκοείδωσης : Μια φλεγμονώδης διαταραχή που επηρεάζει τους λεμφαδένες, τους πνεύμονες, το ήπαρ, τα μάτια, το δέρμα ή άλλους ιστούς
• Υπερβολικής λήψης ασβεστίου (σύνδρομο γάλακτος-αλκαλίου)
• Υπερβολικά υψηλών επίπεδων βιταμίνης D
• Χρόνιας νεφρικής νόσου / νεφρικής ανεπάρκειας
• Υπερθυρεοειδισμού (υπερδραστήριος θυρεοειδής)
Επίσης, η εξέταση αυτή αποτελεί δείκτη πιθανής ύπαρξης της λεγόμενης υπερασβεστιουρίας, που δεν είναι άλλο από την αποβολή υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου μέσω των ούρων σε 24ωρη βάση.