Διεύθυνση: Σωρού 3-5, Μαρούσι

Osteostrong Spectrum: Μα, αρκεί μόνο μια φορά την εβδομάδα;

Η ερώτηση που δεχόμαστε συχνότερα στο κέντρο της OsteoStrong Greece σχετικά με το spectrum είναι αυτή ακριβώς που αναγράφεται και στον τίτλο του παρόντος: «Μα, φτάνει μόνο μια φορά την εβδομάδα; Κι αν κάνω περισσότερες, δεν θα δω πιο γρήγορα αποτελέσματα;»

Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι εύλογες και τίθενται από ανθρώπους μορφωμένους, καλλιεργημένους, ευγενικούς, όπως είναι τα μέλη μας. Και φανερώνουν την αγωνία, την ανυπομονησία, αλλά και τη φροντίδα που επιθυμούν να προσφέρουν στον ίδιο τους τον εαυτό. Ωστόσο, καθώς η διαδικασία αποδόμησης των οστών είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και η διαδικασία αποκατάστασής τους.

 

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο: το Spectrum

Και επειδή, όπως λέει ο σοφός λαός: «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο», ή όπως έλεγε εκείνη η παλαιά τηλεοπτική διαφήμιση: «υπάρχει το σύστημα». Πάνω σε αυτές τις δύο ανθρώπινες εκφράσεις στηρίζεται και το spectrum της OsteoStrong Greece. Και απαιτεί χρόνο, συνέπεια, σύνεση, επιμονή κι υπομονή.

Ο εφευρέτης της μεθόδου, dr. Jaquish, το εξήγησε ευσύνοπτα και ξεκάθαρα σε πρόσφατο post του στα κοινωνικά δίκτυα: «Υπάρχουν τρεις φάσεις αναδόμησης των οστών με φυσικό τρόπο. Η πρώιμη απορρόφηση των μετάλλων απαιτεί 5-10 ημέρες. Η δευτερεύουσα απορρόφηση των μετάλλων από τα πορώδη οστά απαιτεί περίπου 130 ημέρες. Η τρίτη, δε, και πιο αργή διαδικασία απορρόφησης γίνεται μέσω των οστικών υγρών και καθυστερεί πολύ περισσότερο αν ο ασθενής είναι ακίνητος[1]».

 

Ένα biohack είναι και το Spectrum της OsteoStrong

Με άλλα λόγια, απαιτείται χρόνος, τόσο ανάμεσα στις συνεδρίες (που σχετίζεται με την πρώιμη απορρόφηση των μετάλλων), όσο και προκειμένου να εντοπισθούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου.

Η ανυπομονησία (ή αλλιώς και «λαχτάρα») των ανθρώπων να νιώσουν καλύτερα ή να πετύχουν ένα στόχο πρέπει να συνοδεύεται και από την υπομονή που απαιτεί η επίτευξη του στόχου αυτού.

 

Δύο χρόνια OsteoStrong Greece.

Πριν από λίγες ημέρες κλείσαμε δυο χρόνια λειτουργίας. Η μεγαλύτερή μας χαρά και ανταμοιβή είναι όλοι αυτοί οι υπομονετικοί άνθρωποι που μας εμπιστεύτηκαν και έχουν τώρα αλλάξει τη ζωή τους, έχουν επανακτήσει δραστηριότητες και κινήσεις (ακόμα και μέσα στους περιορισμούς της πανδημίας) που είχαν απωλέσει προ καιρού.

Γιατί, ας μην ξεχνάμε: η οστική υγεία συνδέεται απόλυτα με την καλή γενική υγεία, το ισχυρό ανοσοποιητικό και οπωσδήποτε με την ελευθερία κινήσεων. Ένα «πληγωμένο» σώμα αυτοπεριορίζεται, συρρικνώνεται. Η αντιστροφή αυτής της δυσκολίας και μόνο είναι απελευθερωτική. Θυμόσαστε εκείνη τη διαφήμιση που έκανε πάταγο στις γιορτές, με τον παππού που ξεκινά γυμναστική για να μπορέσει να σηκώσει την εγγονή του προκειμένου εκείνη να τοποθετήσει το αστέρι στην κορυφή του δέντρου; Ε, αυτό ακριβώς είναι και η Osteostrong.

Και σας μιλούμε εντίμως, είχαμε αντίστοιχη τέτοια περίπτωση στο κέντρο μας. Και είμαστε ευγνώμονες, συγκινημένοι και χαρούμενοι που μπορούμε να κάνουμε μια δουλειά που προσφέρει στους συνανθρώπους μας.

 

Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

[1] Nie, H & Richardson, R. (2009). Radiation dose to trabecular bone marrow stem cells from 3H, 14C and selected α-emitters incorporated in a bone remodeling compartment. Physics in medicine and biology. 54. 963-79.

 


Παιδιά και οστική υγεία στην εποχή της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με την πανδημία να κυριαρχεί στις συζητήσεις και την αρθρογραφία, αμέτρητα ήταν τα κείμενα που επικεντρώθηκαν στις διάφορες επιπτώσεις της νέας αυτής συνθήκης στους ανθρώπους. Άρθρα για τη σωματική υγεία, για την ψυχική υγεία, για την ελευθερία του ανθρώπου κ.ο.κ. Το σχετικό περιεχόμενο που…
Διαβάστε περισσότερα »

X3, το μυστικό όπλο των Miami Heat.

Κάθε φορά που ένας ευρωπαίος μπασκετμπολίστας διασχίζει τον Ατλαντικό με προορισμό το ΝΒΑ βλέπουμε το ίδιο έργο (το είδαμε και με το δικό μας Γιάννη Αντετοκούμπο): μετά την πρώτη του προετοιμασία με την ομάδα του, ο παίκτης είναι «άλλος». Το σώμα του είναι εμφανώς πιο δυνατό, πιο μυώδες, η αλτικότητά…
Διαβάστε περισσότερα »