Αυχενικό σύνδρομο από τα αμέτρητα virtual calls?

Περνάτε αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη και πονάει η πλάτη σας; Διαβάστε πως μπορεί το “αυχενικό σύνδρομο” να προκαλέσει πόνους στην σπονδυλική στήλη, κεφαλαλγία και άλλα.

Υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να αναρωτηθούμε για τον εθισμό μας  στην οθόνη του κινητού μας. Το λεγόμενο “αυχενικό σύνδρομο” είναι ένα φαινόμενο που πλέον αγγίζει τις διαστάσεις “παγκόσμιας επιδημίας”, όπως επισημαίνεται πια από χειροπράκτες και ειδικούς ορθοπεδικούς σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο εντείνεται διαρκώς όσο αυξάνεται η καθημερινή ενασχόληση του ανθρώπου με το κινητό του τηλέφωνο, διαδικασία κατά την οποία τοποθετεί το κεφάλι του λίγο πιο μπροστά από τη φυσιολογική θέση.

 

Πονάει η πλάτη μου από το… κινητό;

Μολονότι φαντάζει αβλαβές, κατά μέσο όρο “ξοδεύουμε” τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά την ημέρα κοιτώντας την οθόνη του κινητού μας. Καθώς το κεφάλι μας ζυγίζει σχεδόν πέντε (5) κιλά, το βάρος που υποδέχεται ο λαιμός, η σπονδυλική μας στήλη και οι αρθρώσεις προστίθεται με το πέρασμα του χρόνου προκαλώντας, τελικά, αρκετή ζημιά. Για την ακρίβεια, ο λαιμός μας καλείται να υποστηρίξει περισσότερο βάρος από αυτό που δέχεται ένα νεογέννητο δίχως υποστήριξη, για τρεις (3) ώρες κάθε μέρα.

Ο dr. Dean Fishman, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χειροπράκτες και ειδικούς στην ανίχνευση και θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου (ή αυτού  του “πονάει η πλάτη μου”), αναφέρει, προκειμένου να γίνει αντιληπτή η κατάσταση, ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει:

  • Ίσιωμα του φυσιολογικού κυρτώματος της σπονδυλικής στήλης
  • Εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης
  • Συμπίεση δίσκων ή δισκοκήλη
  • Μυϊκή βλάβη
  • Απώλεια εύρους αερισμού των πνευμόνων
  • Πρώτες ενδείξεις αρθρίτιδας
  • Κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης
  • Βλάβη στο νευρικό σύστημα
  • Γαστροϊσοφαγικά προβλήματα

 

Όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους θα πρέπει να σκεφτούν μήπως πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο και δεν το γνωρίζουν. Υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στον αυχένα και τους πονοκεφάλους.

 

Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες για το αυχενικό σύνδρομο;

Οι επιστημονικές έρευνες συνδέουν την εκτεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου και την κακή στάση σώματος που αυτή συνεπάγεται με την ανάπτυξη αυχενικού συνδρόμου. Πρόσφατη έρευνα του 2019 αναδεικνύει τη σχέση της χρήσης κινητού με την επιμονή και τη διάρκεια του πόνου στον αυχένα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο πόρισμα: “…τα κινητά τηλέφωνα αποκτούν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και σε όλες τις πτυχές της ζωής μας και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και να γίνουν συστάσεις για τη σωστή στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της χρήσης τους, αλλά και την ενδεδειγμένη καθημερινή διάρκεια που αφιερώνουμε σε αυτή. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ελέγξουμε την έκταση φαινομένων σαν το αυχενικό σύνδρομο”.

Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, οι γιατροί δημιούργησαν μια εφαρμογή για το κινητό που ελέγχει τη στάση του σώματος κατά τη χρήση του και τη γωνία τοποθέτησης της συσκευής και προειδοποιεί με ένα κόκκινο φως όταν κάτι από αυτά δεν είναι ενδεδειγμένο. Αυτή η εφαρμογή, που περιέχει κι άλλες υπενθυμίσεις – ενδείξεις, συνιστά έναν αξιόπιστο σύμμαχο για όσους προσπαθούν να βελτιώσουν τη στάση του σώματος τους και να ξεπεράσουν το αυχενικό σύνδρομο.

 

Τρόποι αντιμετώπισης για το αυχενικό σύνδρομο.

Ευτυχώς, σύμφωνα και με την Ιατρική Σχολή του Harvard, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί το αυχενικό σύνδρομο:

  • Διατηρείστε το λαιμό σας σε ουδέτερη θέση κατά το δυνατόν (χωρίς να γέρνει μπρος, πίσω, αριστερά ή δεξιά).
  • Διατηρείστε τους ώμους σας χαλαρούς και προς τα κάτω (ρυθμίστε μια ειδοποίηση για να μην ξεχνιέστε).
  • Σηκώστε όλες τις οθόνες που χρησιμοποιείτε αυτή την περίοδο στο επίπεδο των ματιών σας.
  • Μη λυγίζετε το λαιμό σας για περισσότερα από δέκα λεπτά, ιδιαιτέρως όταν κοιτάτε το κινητό σας.
  • Αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού αν πονάτε περισσότερο από δύο εβδομάδες.

 

Η Alexandra Frost είναι δημοσιογράφος και στέλεχος content marketing που ειδικεύεται σε θέματα υγείας, ευεξίας και ευζωίας.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ