Διεύθυνση: Σώρου 3-5, Μαρούσι

Άνοια: ποια η Σχέση της με την Οστεοπόρωση;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alzheimer’s Disease επικεντρώνεται στον συσχετισμό της οστεοπόρωσης με την άνοια.

Περιπτώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης.

Αν εσείς, ένας γονιός σας ή κάποιος μεγαλύτερος αγαπημένος, είστε 50 ετών ή μεγαλύτερος/η ίσως ανησυχείτε για την οστεοπόρωση που είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες των οστών.

 

Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίζεται όταν το σώμα:

 1. Χάνει μεγάλο μέρος της οστικής του πυκνότητας
 2. Επανορθώνει πολύ μικρό μέρος οστικού ιστού
 3. Και τα δύο προαναφερθέντα

 

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι τα οστά αποδυναμώνονται και μπορούν ευκολότερα να σπάσουν μετά από μια πτώση ή ένα χτύπημα.

Το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και ο καρπός είναι οι περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα από την οστεοπόρωση, αλλά και τα υπόλοιπα οστά του σώματος μπορούν να επηρεαστούν. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια ύψους, αν περισσότερα οστά της σπονδυλικής στήλης επηρεαστούν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γνωστή σε όλους «καμπούρα».

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας, ακόμα και ιατρικές διαδικασίες, που μπορούν να αυξήσουν το ρίσκο της οστεοπόρωσης. Αν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας εμφανίζεται οποιαδήποτε από τις παρακάτω ασθένειες και είστε πάνω από 50 ετών, οφείλετε να απευθυνθείτε στον ιατρό σας προκειμένου να εξετάσετε την οστική σας πυκνότητα.

Οι καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης είναι:

 • Αυτοάνοσα
 • ΑIDS/HIV
 • Καρκίνος
 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ή φύσημα
 • Γαστρεντερικές διαταραχές
 • Ενδοκρινολογικές και ορμονικές
 • Ασθένειες του συκωτιού, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης
 • Ψυχιατρικές ασθένειες
 • Νευρολογικές διαταραχές
 • Μεταμοσχεύσεις οργάνων
 • Πολιομυελίτιδα και σύνδρομο μετα-πολιομυελίτιδας
 • Διατροφικές διαταραχές
 • Σκολίωση
 • Απώλεια βάρους

 

 

Έρευνα: η Οστεοπόρωση συνδέεται με αυξημένο ρίσκο για Άνοια.

 

Στη Γερμανία, το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από Οστεοπόρωση μετά την ηλικία των 50 ετών ανέρχεται περίπου στο 15%. Ερευνητές στη Φρανκφούρτη μελετούσαν την κατάπτωση του διανοητικού συστήματος και την άνοια στις τελευταίες δεκαετίες και στην τωρινή τους έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alzheimer’s Disease, αξιολόγησαν 60.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση εδώ και 20 χρόνια.

Ο καθηγητής Karel Kostev, από την Επιδημιολογική Ομάδαα του IQVIA της Φρανκφούρτης, που ηγείται της έρευνας επισημαίνει: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση οστεοπόρωσης και άνοιας. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που απευθύνει το ερώτημα του συσχετισμού σε μια μεγάλη βάση δεδομένων και επιτρέπει τον περιπτωσιακό έλεγχο και τη σύγκριση ανάμεσα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν την πάθηση και σε άλλους που δεν την εμφανίζουν».

Μετά από 20 χρόνια, τα δεδομένα δείχνουν ότι το 20,5% των γυναικών με οστεοπόρωση και το 16,4% του γκρουπ ελέγχου (οι γυναίκες χωρίς οστεοπόρωση) διαγνώστηκαν με άνοια. Στο αντίστοιχο γκρουπ των ανδρών, το 22% διαγνώστηκαν με άνοια και μόλις το 14,9% του γκρουπ ελέγχουν είχε άνοια.

 

Παρατηρήσεις κι Επισημάνσεις για την Έρευνα.

Ο συνεργάτης επιστήμονας στην έρευνα Louis Jacob, MD, από το πανεπιστήμιο Clinic του Παρισίου, δηλώνει: «Η βασική υπόθεση για να εξηγήσουμε τη σύνδεση μεταξύ οστεοπόρωσης και άνοιας είναι ότι και οι δυο αυτές παθήσεις έχουν παρόμοιους παράγοντες ρίσκου. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν: APOE4 αλληλόμορφα γονίδια της πρωτεΐνης E, [γενετικούς παράγοντες] μεγάλο φορτίο χοληστερόλης, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, έλλειψη βιταμίνης D αλλά και ανδρογόνα και οιστρογόνα (ανδρικές και θηλυκές ορμόνες αντίστοιχα).»

 

Η έρευνα είχε μερικούς περιορισμούς στα ευρήματά της. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε καμία πληροφορία για το επίπεδο οστικής πυκνότητας ή τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που συμμετείχαν. Αλλά η έρευνα είναι πειστική λόγων της μεγάλης της διάρκεια και του αριθμού των συμμετεχόντων και οι αποδείξεις της είναι αρκετά δυνατές, οπότε μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχει σύνδεση μεταξύ άνοιας και οστεοπόρωσης.

 

Επιμέλεια: Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

Πρώτη Δημοσίευση εδώ.

 

Υ.Γ. Είχατε ποτέ στην οικογένεια κάποιον που είχε οστεοπόρωση και στη συνέχεια διαγνώστηκε με άνοια; Πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε τις ιστορίες σας στα σχόλια του κειμένου.

 

 


Βιταμίνες D και Β12 κατά της οστεοπόρωσης.

Η υγεία των οστών μας και η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι πολύ σημαντική, όπως επισημαίνει πληθώρα επιστημονικών ερευνών που κάνουν την εμφάνισή τους με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα. Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση (δυο όψεις του ίδιου νομίσματος) απειλούν την υγεία των οστών μας. Υπάρχουν, ευτυχώς, κάποιες βιταμίνες που ενισχύουν…
Διαβάστε περισσότερα »

Αυχενικό σύνδρομο από τα αμέτρητα virtual calls?

Περνάτε αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη και πονάει η πλάτη σας; Διαβάστε πως μπορεί το "αυχενικό σύνδρομο" να προκαλέσει πόνους στην σπονδυλική στήλη, κεφαλαλγία και άλλα. Υπάρχει ένας ακόμα λόγος για να αναρωτηθούμε για τον εθισμό μας  στην οθόνη του κινητού μας. Το λεγόμενο "αυχενικό σύνδρομο" είναι ένα φαινόμενο…
Διαβάστε περισσότερα »