Διεύθυνση: Σώρου 3-5, Μαρούσι

Διαλειμματική Νηστεία: Βασικές Πληροφορίες.

 

Διαλειμματική Νηστεία: Βασικές πληροφορίες. Από την Jen Scheinman, ολιστική και λειτουργική διατροφολόγο,  με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στο να βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω των τροφών που καταναλώνουν. Χρησιμοποιώντας σωστή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, βοηθά τους πελάτες της να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία τους. 

 

Aν σας έλεγα ότι η τελευταία διατροφική τάση δεν υπαγορεύει τις τροφές που πρέπει να τρώτε;  Ότι δεν χρειάζονται ειδικά γεύματα και περιορισμοί, ετικέτες χωρίς ζάχαρη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες;  Ότι δεν χρειάζεται να  αποφεύγετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα ή να τρώτε τρόφιμα που μισείτε;  Πιθανότατα να σκεφτόσασταν ότι ήταν αστείο. Όμως, η τελευταία διατροφική τάση, για την οποία μιλάνε όλοι, φαίνεται να δουλεύει με διαφορετικό τρόπο. Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας τρόπος διατροφής που εστιάζει στο ΠΟΤΕ τρώτε σε αντίθεση με το ΤΙ τρώτε.

Η νηστεία είναι κάτι που έχει εξελιχθεί παράλληλα με το ανθρώπινο σώμα. Οι πρώτοι άνθρωποι στη γη δεν είχαν συνεχή πρόσβαση στην τροφή όπως έχουμε εμείς σήμερα και έπρεπε να βασιστούν στο σωματικό τους λίπος για ενέργεια σε περιόδους έλλειψης τροφής. Καθώς ο άνθρωπος άρχισε να εξελίσσεται και η έλλειψη τροφής δεν ήταν πλέον θέμα, η νηστεία παρέμεινε μέρος της ανθρώπινης κουλτούρας σε θρησκευτικές γιορτές, πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις (απεργίες πείνας) και ιατρικές θεραπείες που χρονολογούνται ήδη από τον Ιπποκράτη.

Κι ενώ η νηστεία υπάρχει εδώ και αιώνες, μόλις πρόσφατα η μοντέρνα επιστήμη εξέτασε τα οφέλη αυτής της αρχαίας πρακτικής.

Τι είναι η Διαλειμματική Νηστεία;

Είναι ακριβώς αυτό που λέει. Είναι εναλλασσόμενες περίοδοι μη κατανάλωσης τροφής (ή ελάχιστης βρώσης) με περιόδους όπου τρώτε την κανονική διατροφή σας. Ενώ περιορίζετε το φαγητό κατά τη διάρκεια της νηστείας, μπορείτε να πιείτε μη θερμιδικά ποτά όπως νερό, τσάι ή μαύρο καφέ. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι ΔΝ παρακάτω, όμως, θα βρείτε τις τρεις  πιο δημοφιλείς:

Νηστεία 5: 2: αυτό το πρωτόκολλο σάς επιτρέπει να τρώτε όπως θα κάνατε συνήθως για πέντε ημέρες της εβδομάδας και δύο ημέρες κατά την διάρκεια της εβδομάδας καταναλώνετε μόνο 500 με 600 θερμίδες.

Εναλλασσόμενη νηστεία: όπως περιγράφει το όνομα, με αυτήν τη μέθοδο νηστείας, εναλλάσσετε τις μέρες νηστείας και τις μέρες που τρώτε κάθε δεύτερη μέρα. Για τις 24 ώρες της ημέρας νηστείας, μπορείτε να καταναλώσετε τροφές ή ποτά μέχρι 500 θερμίδες. Σε ημέρες μη νηστείας τρώτε όπως συνήθως, χωρίς περιορισμούς θερμίδων.

Χρόνος περιορισμένης κατανάλωσης : αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει καθημερινή συντόμευση του παραθύρου στο οποίο τρώτε. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι έχουν επιτυχία όταν νηστεύουν για 16 ώρες την ημέρα και τρώνε μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών. Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει ολοκληρώνοντας το δείπνο στις 8 μ.μ. και να μην τρώτε ξανά μέχρι το μεσημέρι την επόμενη μέρα.

 

Τι Λέει η Επιστήμη Σήμερα:

 

Υπάρχουν πολλές έρευνες γύρω από την Διαλειμματική Νηστεία. Μεγάλο μέρος των ερευνών είναι πάνω σε ζώα, αλλά γίνονται όλο και περισσότερες δοκιμές και σε ανθρώπους.Τα οφέλη της νηστείας περιλαμβάνουν:

Απώλεια βάρους: Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δοκιμάζουν τη Διαλειμματική Νηστεία είναι για την απώλεια βάρους και οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει όφελος. Εκτός από τη μείωση της ποσότητας θερμίδων που τρώτε, η Διαλειμματική Νηστεία μπορεί να ενθαρρύνει την απώλεια βάρους βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τις ορμόνες ινσουλίνη και λεπτίνη. Η ινσουλίνη δίνει εντολή στο σώμα να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους και η λεπτίνη ειδοποιεί το σώμα ότι είστε χορτάτοι.

Καρδιακή υγεία: Η Διαλειμματική Νηστεία φαίνεται ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Κίνδυνος διαβήτη: Εκτός από τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της ινσουλίνης νηστείας, η Διαλειμματική Νηστεία μειώνει επίσης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Υγιής γήρανση: Μελέτες δείχνουν ότι η Διαλειμματική Νηστεία μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Η Διαλειμματική Νηστεία αυξάνει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), ο οποίος παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Η Διαλειμματική Νηστεία μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο του Alzheimer.

Καρκίνος: Η Διαλειμματική Νηστεία μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο και να αυξήσει την ανοχή της χημειοθεραπείας, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο.

 

Μπορώ να δοκιμάσω την Διαλειμματική Νηστεία;

 

Ίσως σκέφτεστε ότι η Διαλειμματική Νηστεία ακούγεται σαν κάτι που θέλετε να δοκιμάσετε, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για μερικούς ανθρώπους. Τα άτομα με διαβήτη ή προ- διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αρτηριακής πίεσης ή άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν τη Διαλειμματική Νηστεία. Δεν συνιστάται σε γυναίκες που είναι έγκυες, θηλάζουν, προσπαθούν να συλλάβουν ή έχουν ιστορικό εμμηνορροϊκών ανωμαλιών. 

Η Διαλειμματική Νηστεία δεν είναι για όλους, αλλά μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για πολλούς ανθρώπους. Ακριβώς επειδή αποφασίζετε να ενσωματώσετε τη Διαλειμματική Νηστεία στη ζωή σας, αυτό δεν σας δίνει το ελεύθερο να τρώτε ανθυγιεινά τον υπόλοιπο χρόνο. Ενώ τα θρεπτικά τρόφιμα πρέπει να εξακολουθούν να αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας, η Διαλειμματική Νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ενδυναμωμένοι και όχι περιορισμένοι από μία δίαιτα.

Επιμέλεια – μετάφραση: Osteostrong Greece.


Κολοκύθα: γιατί τη χρειάζονται τα οστά μας;

Αυτή την εποχή του χρόνου θα τη βρείτε στα περισσότερα μανάβικα, αλλά και στα super market: ο λόγος φυσικά για την κολοκύθα. Σήμερα, θα αναπτύξουμε λίγο περισσότερο τις ευεργεσίες της κολοκύθας, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της υγείας των οστών μας.   Όλα σχετικά με την κολοκύθα. Η καταγωγή της κολοκύθας…
Διαβάστε περισσότερα »

Άσκηση και υγεία των οστών για Survivors του Καρκίνου.

Σήκω και «κουνήσου». Γνωρίζουμε, πια, όλοι ότι κάνει καλό, τόσο στην πνευματική, όσο και στη σωματική υγεία. Για την ακρίβεια, έρευνες δείχνουν ότι, ακόμα και μέτριας έντασης άσκηση, όχι απλά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, αλλά μπορεί να βοηθήσει να επιβιώσουμε…
Διαβάστε περισσότερα »