Κλιματική αλλαγή: κακός ύπνος και ευαισθησία σε ασθένειες

Είναι μια σκηνή που θα είναι γνωστή σε πολλούς μετά από ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι: ξαπλώνετε ξύπνιος κατά τη διάρκεια μιας ζεστής νύχτας, τα κλινοσκεπάσματα παραμερίζονται, ένας υπερβολικά ταιριαστός ανεμιστήρας οροφής παρέχει λίγη δροσιά καθώς αγωνίζεστε να κοιμηθείτε καλά.Αλλά ένας πλανήτης που θερμαίνεται δεν σημαίνει απλώς ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν ποιοτικά. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η διαταραχή του ύπνου θα μπορούσε να δυσκολέψει τον οργανισμό να αποκρούσει τη μόλυνση, σύμφωνα με μια νέα ερευνητική εργασία από τον Δρ. Michael Irwin, καθηγητή ψυχιατρικής και βιοσυμπεριφορικών επιστημών στο UCLA.

Ο Irwin, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο ο ύπνος ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, σημειώνει ότι υπάρχουν μελέτες για το πώς η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή του αέρα επηρεάζει τον ύπνο και δείχνουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διαταραχή του. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι ο κακός ύπνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών που θα μπορούσαν να καταστήσουν κάποιον εμβολιασμό λιγότερο αποτελεσματικό, γράφει ο Irwin σε μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Temperature την περασμένη εβδομάδα.

Δεδομένης της έρευνας που δείχνει πιθανή σχέση μεταξύ κακού ύπνου και μειωμένης ανοσολογικής απόκρισης, ο Irwin είπε ότι αυτό εγείρει επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με το εάν η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, μιας επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων και της επανεμφάνισης του ιού της πολιομυελίτιδας στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

«Κανείς δεν έχει συνθέσει προηγουμένως αυτή την ιδέα ότι η συνεχιζόμενη κλιματική κρίση συμβάλλει στη διαταραχή του ύπνου και ότι πιθανώς συμβάλλει στον αλλοιωμένο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών που εντοπίζουμε», δήλωσε ο Irwin, διευθυντής του Cousins ​​Center for Psychoneuroimmunology.

Ο Irwin σημείωσε επίσης ότι το ζήτημα εγείρει σημαντικές επιπτώσεις σχετικά με τις ανισότητες, καθώς οι κοινότητες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο από τη θερμότητα και έχουν λιγότερη πρόσβαση στον κλιματισμό.

 

Τι δείχνει η έρευνα

Η εργασία του Irwin εξετάζει πώς ο κακός ύπνος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και θα μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε απειλές μολυσματικών ασθενειών. Μεταξύ των ερευνών αναφέρει:

– Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του ύπνου και της θερμορύθμισης, ή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι διατηρούν μια σταθερή εσωτερική θερμοκρασία του πυρήνα. Πειραματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της θερμοκρασίας του αέρα σε ένα εύρος στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν μια φυσιολογική θερμοκρασία σώματος χωρίς να ξοδεύουν υπερβολική ενέργεια βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ενώ οι αυξήσεις στη θερμοκρασία του αέρα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη εγρήγορση. Στοιχεία έρευνας 765.000 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν επίσης ότι οι αυξήσεις στις νυχτερινές θερμοκρασίες ενίσχυσαν τις νύχτες ανεπαρκούς ύπνου που αναφέρθηκαν από τους ίδιους.

– Πιστεύεται ότι ο ύπνος βοηθά στην προετοιμασία της αντίδρασης του σώματος σε πιθανό τραυματισμό ή μόλυνση που θα μπορούσε να συμβεί την επόμενη μέρα. Όταν ο ύπνος διαταράσσεται, αυτό συμβάλλει στην αύξηση της φλεγμονής και μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μεταξύ των ηλικιωμένων και των ασθενών με φλεγμονώδεις διαταραχές, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι κατάθλιψης, οι οποίοι έχουν υψηλότερη συχνότητα αϋπνίας.

– Μερικές μικρές πειραματικές μελέτες σε ανθρώπους υποδεικνύουν ότι ο κακός ύπνος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε φτωχότερη απόκριση του εκάστοτε εμβολίου. Σε μια μελέτη, για παράδειγμα, άτομα που είχαν τέσσερις συνεχόμενες νύχτες μερικής στέρησης ύπνου πριν λάβουν ένα τριδύναμο εμβόλιο γρίπης είχαν 50% μείωση στους τίτλους αντισωμάτων σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικό ύπνο. Άλλες μελέτες που εξέτασαν τα αποτελέσματα της διαταραχής του ύπνου μετά από εμβολιασμό κατά της γρίπης ή της ηπατίτιδας υποδηλώνουν ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου, τουλάχιστον σε υγιείς ενήλικες, πιθανότατα σχετίζεται με μειωμένη προσαρμοστική ανοσολογική απόκριση και πιθανώς κλινική προστασία.

– Η διάρκεια του ύπνου σχετίζεται επίσης με αποτελέσματα κινδύνου μολυσματικών ασθενειών. Η βασική έρευνα έχει δείξει ότι ο μεγαλύτερος ύπνος οδηγεί σε μείωση του βακτηριακού φορτίου και βελτιωμένη επιβίωση σε διάφορα μοντέλα μολυσματικών ασθενειών. Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης συσχέτιση μεταξύ συντομότερου ύπνου και υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης.

– Αν και υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι η διαταραχή του ύπνου και τα συμπτώματα κατάθλιψης έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, υπάρχουν ελάχιστα γνωστά για το πώς ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 46.000 ασθενείς έδειξε ότι μια σημαντική διαταραχή του ύπνου συσχετίστηκε με υπερδιπλάσια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας για ασθενείς που είχαν COVID-19, ενώ δεν βρέθηκε παρόμοια συσχέτιση σε αυτούς που δεν είχαν.

Ο Irwin επισήμανε ότι μελλοντική έρευνα για αυτό το θέμα θα πρέπει να αξιολογήσει πώς η αλλαγή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος επηρεάζει τον ύπνο και, ως αποτέλεσμα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πώς η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές και μειονεκτούσες κοινότητες.

«Ακριβώς όπως η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τις κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούσες και τις εθνοτικές ομάδες με πιο νοσηρά αποτελέσματα, μπορεί η αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος που βλέπουμε να μεγαλώνει περαιτέρω αυτά τα προφίλ κινδύνου», είπε ο Irwin.

 

Επιμέλεια: η ομάδα της OsteoStrong Greece.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ