Η σημασία του ύπνου για τα οστά μας

Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την οστική πυκνότητα και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά), μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 10,3% των ενηλίκων άνω των 50 ετών.

Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν, κατά μέσο όρο, 0,012 έως 0,018 g/cm2 χαμηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνες που κοιμόντουσαν επτά ώρες ή περισσότερες — το ισοδύναμο περίπου ενός έτους γήρανσης των οστών.

Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες ή λιγότερες είχαν επίσης 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση του ισχίου και 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης από εκείνες που κοιμόντουσαν επτά ώρες ή περισσότερες κάθε βράδυ.

Τα διφωσφονικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για την οστεοπόρωση έχει αποδειχθεί ότι αποδυναμώνουν τα οστά και προκαλούν μικρορωγμές που αυξάνουν τον κίνδυνο για κατάγματα.

Τα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγιή ανάπτυξη και δύναμη των οστών περιλαμβάνουν βιταμίνη D, βιταμίνες Κ1 και Κ2, ασβέστιο, μαγνήσιο και κολλαγόνο

Οι περισσότερες ασκήσεις που φέρουν φορτίο αποτυγχάνουν να παράγουν επαρκές οστεογονικό φορτίο για να ενεργοποιήσουν την ανάπτυξη των οστών. Εξαίρεση αποτελεί η πρωτοποριακή μέθοδος οστεογονικής φόρτισης είναι διαθέσιμη στα κέντρα οστικής υγείας της OsteoStrong, που διατηρεί και την παγκόσμια πατέντα της μεθόδου οστεογονικής φόρτισης. Με, μόλις, δέκα (10) λεπτά την εβδομάδα, μύες και οστά επανενεργοποιούνται και οι άνθρωποι κερδίζουν και πάλι τη φόρμα τους.

Η OsteoStrong έχει δύο κέντρα στη χώρα μας: Αθήνα (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265) και Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490). Καλέστε σήμερα για μια δωρεάν δοκιμαστική συνεδρία.

Η σπουδαιότητα του ύπνου: είναι χάσιμο χρόνου; 

Ο ύπνος δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά απαιτείται για τη διατήρηση της μεταβολικής και βιολογικής ομοιόστασης στο σώμα σας. Χωρίς σωστό ύπνο, γίνεστε πιο επιρρεπείς σε χρόνιες ασθένειες όλων των ειδών — συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, νευροεκφυλισμού και καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την οστική σας πυκνότητα και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά), μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 10,3% των ενηλίκων. Με την οστεοπόρωση υπάρχει επίσης ο κίνδυνος καταγμάτων των οστών λόγω πτώσης, και ιδιαίτερα τα κατάγματα του ισχίου είναι διαβόητα για την αύξηση του κινδύνου θανάτου ενός ηλικιωμένου ατόμου.

Ενώ ένας αριθμός μη τροποποιήσιμων παραγόντων μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το οικογενειακό ιστορικό και η εμμηνόπαυση, υπάρχουν επίσης τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου στους οποίους έχετε σημαντικό βαθμό ελέγχου.

Αυτά περιλαμβάνουν τη διατροφή, την έκθεση στον ήλιο για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D, το κάπνισμα, την άσκηση, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτήν τη λίστα μπορούμε πλέον να προσθέσουμε και τον ύπνο.

 

Τι λένε οι επιστήμονες;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2019 του Journal of Bone and Mineral Research, η οποία εξέτασε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το Women’s Health Initiative, βρήκε ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της οστικής πυκνότητας.

Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν μόνο πέντε ώρες ή λιγότερες τη νύχτα είχαν, κατά μέσο όρο, 0,012 έως 0,018 g/cm2 χαμηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνες που κοιμόντουσαν επτά ώρες ή περισσότερες. Η οστική πυκνότητα ελέγχθηκε σε τέσσερις θέσεις: ολόκληρο το σώμα, το ισχίο, τον αυχένα του μηριαίου και τη σπονδυλική στήλη. Οι κοντοί κοιμούνται είχαν χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε όλες αυτές τις περιοχές.

Είχαν επίσης 22% περισσότερες πιθανότητες να έχουν οστεοπόρωση του ισχίου και 28% περισσότερες πιθανότητες να έχουν οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης. Η επικεφαλής συγγραφέας Heather M. Ochs-Balcom, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, δήλωσε στους New York Times.

“Η διαφορά που παρατηρήσαμε μεταξύ αυτών των δύο ομάδων ήταν ίση με περίπου ένα χρόνο γήρανσης των οστών. Αυτή δεν είναι τεράστια διαφορά, αλλά μας λέει ότι, σε μια ακόμη πτυχή της υγείας, ο ύπνος είναι σημαντικός. Οποιαδήποτε ευκαιρία έχουμε να εξαπλωθεί το μήνυμα για τη βελτίωση του ύπνου θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε άλλες πτυχές της σωματικής και ψυχικής υγείας».

Dr. Mercola

Επιμέλεια κειμένου: η ομάδα της OsteoStrong Greece.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ