Η καθαρή διατροφή είναι ένα είδος διατροφής στην οποία οι άνθρωποι επιλέγουν τρόφιμα που είναι σε ολόκληρη, μη επεξεργασμένη μορφή, σε αντίθεση με τα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα σε κουτιά με μεγάλες λίστες συστατικών και λέξεις που δεν μπορείτε να προφέρετε. Η καθαρή διατροφή μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα από εμάς. Για μερικούς καθαρή διατροφή μπορεί να σημαίνει μία δίαιτα Paleo, ενώ για άλλους μία δίαιτα vegan. Στην πραγματικότητα, όμως, η καθαρή διατροφή είναι πολύ ευρύτερη από ένα συγκεκριμένο είδος διατροφής. Μπορείτε να τρώτε καθαρά ακολουθώντας σχεδόν οποιαδήποτο διατροφικό πρωτόκολλο. Σκεφτείτε το περισσότερο σαν έναν τρόπο ζωής, παρά μια απόφαση που σχετίζεται με το τι φαγητό τρώτε μία δεδομένη στιγμή. Εάν σας ενδιαφέρει να την δοκιμάσετε, εδώ είναι ένας οδηγός 10 βημάτων:
1. Επιλέξτε μη επεξεργασμένες τροφές:
Αυτό σημαίνει να τρώτε τρόφιμα που βρίσκονται στην φυσική τους κατάσταση και να αποφεύγετε οτιδήποτε είναι επεξεργασμένο. Σκεφτείτε ολόκληρα φρούτα και όχι σνακ φρούτων – ένα κομμάτι σολομού αντί για τηγανητά ψάρια.
2. Τρώτε περισσότερα λαχανικά:
Ακολουθώντας μια φυτική διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε χορτοφάγος ή vegan. Σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσετε ώστε η πλειονότητα των γευμάτων σας να περιλαμβάνει τρόφιμα από φυτά και όχι από ζώα. Εάν επιλέξετε να καταναλώνετε ζωικά προϊόντα, δώστε τους απλά υποστηρικτικό ρόλο στα γεύματά σας.
3. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα σιτηρά:
Τα επεξεργασμένα σιτηρά έχουν υποστεί έντονη επεξεργασία. Οι ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλά τους αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Ενώ αυτό τα καθιστά πιο σταθερά στο ράφι, μεγάλο μέρος της θρεπτικής τους αξίας αφαιρείται. Ιδανικά επιλέξτε σιτηρά ολικής αλέσεως.
4. Περιορίστε την ζάχαρη:
Η ζάχαρη, ειδικά με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, θα πρέπει να καταναλώνεται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες, ή και καθόλου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη ζάχαρης καταστρέφει την υγεία σας. Κατά καιρούς μπορείτε να απολαμβάνετε γλυκές λιχουδιές με σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Μερικοί υποστηρικτές της «καθαρής» διατροφής προτείνουν επίσης τον περιορισμό των φρούτων καθώς και αυτά περιέχουν φυσική ζάχαρη με τη μορφή φρουκτόζης. Τα φρούτα είναι μια φανταστική πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία. Όταν τρώγονται ολόκληρα (με τη φλούδα) αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρέπει να αποτελούν μέρος ενός προγράμματος «καθαρής διατροφής».
5. Αποφύγετε τα φυτικά έλαια:
Μπορεί να πιστεύετε ότι τα έλαια όπως αυτά από καλαμπόκι, σόγια και φιστίκι είναι υγιή, αλλά ξανασκεφτείτε το. Αυτά τα έλαια είναι ιδιαιτέρως επεξεργασμένα και γεμάτα λιπαρά οξέα που προκαλούν φλεγμονές και μπορεί να συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες. Επιλέξτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι από αβοκάντο, σπόρους ξηρών καρπών και λιπαρά ψάρια για να εξισορροπήσετε την ανάπτυξη της φλεγμονής στο σώμα σας.
6. Επιλέξτε προσεκτικά τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνετε:
Προσοχή στα ζώα που εκτρέφονται συμβατικά και μαζικά γιατί τους χορηγούνται ορμόνες και τρέφονται με δίαιτα σόγιας και καλαμποκιού σε αντίθεση με τη φυσική διατροφή του χόρτου. Οι αγελάδες που τρέφονται με χορτάρι έχουν πολύ υψηλότερη συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από ό, τι οι αγελάδες που τρέφονται με συμβατικό τρόπο.
7. Περιορίστε την έκθεση σας σε τοξίνες:
Κάθε μέρα, το σώμα μας εκτίθεται σε διάφορες τοξίνες από το περιβάλλον τις οποίες καλείται να φιλτράρει. Αυτές οι τοξίνες εισέρχονται στο σώμα μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα τρόφιμα, το νερό, τα πλαστικά και τα συστατικά των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και άλλων καταναλωτικών προϊόντων. Οι περιβαλλοντικές τοξίνες έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα για την υγεία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, μέχρι και την αναπαραγωγική υγεία. Περιορίστε την έκθεσή σας αποφεύγοντας πλαστικά, χρησιμοποιώντας καθαρότερα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τρώγοντας βιολογικά όταν είναι δυνατόν.
8. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων:
Ελέγξτε τη λίστα συστατικών κάθε τροφίμου για να δείτε τι πραγματικά περιέχει. Αποφύγετε ζάχαρη, πρόσθετα και συντηρητικά. Ακριβώς επειδή κάτι ονομάζεται οργανικό ή μη γενετικά τροποποιημένο δεν σημαίνει ότι θεωρείται/είναι “καθαρό”.
9. Μαγειρέψτε στο σπίτι πιο συχνά:
Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, ξέρετε τι βάζετε στο φαγητό που τρώτε. Τα εστιατόρια χρησιμοποιούν συχνά φυτικά έλαια, πρόσθετο αλάτι, ακόμη και ζάχαρη για να κάνουν πιο νόστιμο αυτό που σερβίρουν. Επιπλέον, οι μερίδες είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα τρώγαμε στο σπίτι.
10. Αποφύγετε να διαχωρίζετε τα καλά τρόφιμα από τα κακά τρόφιμα:
Ένα από τα μειονεκτήματα του καθαρού τρόπου ζωής είναι ότι τείνει να τοποθετεί τα τρόφιμα σε κατηγορίες καθαρών και μη. Τα τρόφιμα παίρνουν ετικέτες όπως “τοξικές” ή “κακές” και έτσι μπορεί να αναπτυχθεί φόβος και ντροπή, οδηγώντας ενδεχομένως σε διαταραγμένη κατανάλωση. Εάν η πλειονότητα των τροφίμων σας είναι θρεπτική, το περιστασιακό γλυκό μια στο τόσο δεν πειράζει. Απολαύστε το και μην αγχώνεστε. Απλώς ισορροπήστε το με πιο θρεπτικά, καθαρά τρόφιμα.
Συμπέρασμα:
Τα γεύματα που δίνουν έμφαση στα θρεπτικά ολόκληρα τρόφιμα παίρνουν πάντα ένα χρυσό αστέρι στο βιβλίο μου. Όσο δεν γίνεται ακραίο, η καθαρή κατανάλωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τρώτε υγιεινά.
Λειτουργική εγγεγραμμένη διατροφολόγος που, για περισσότερα από είκοσι (20) χρόνια, βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους μέσα από τα τρόφιμα που τρώνε. Χρησιμοποιώντας πραγματικό σχεδιασμό διατροφής και τρόπου ζωής, βοηθά τους πελάτες της να οδηγηθούν προς την κατεύθυνση της βέλτιστης υγείας.
Επιμέλεια: Η ομάδα της OsteoStrong Greece