Αυτή την εποχή του χρόνου θα τη βρείτε στα περισσότερα μανάβικα, αλλά και στα super market: ο λόγος φυσικά για την κολοκύθα. Σήμερα, θα αναπτύξουμε λίγο περισσότερο τις ευεργεσίες της κολοκύθας, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της υγείας των οστών μας.
Όλα σχετικά με την κολοκύθα.
Η καταγωγή της κολοκύθας βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των φρούτων, παρότι έχει παγιωθεί στις αντιλήψεις και στα τραπέζια μας ως λαχανικό. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Ακολουθούν τα κορυφαία αυτών:
Σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα: η κολοκύθα είναι πλούσια σε b-carotene που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε επιστημονική έρευνα του 2012, αποδείχτηκε ότι διατροφή πλούσια σε κολοκύθα μειώνει την κούραση και ενισχύει την αθλητική απόδοση.
Μειώνει την κούραση: αν βιώνεται κόπωση, η κολοκύθα θα σας τονώσει και θα αυξήσει τη δύναμη σας.
Βοηθά στην απώλεια βάρους: αν και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κολοκύθα έχει λίγες θερμίδες και εμποδίζει την ανάπτυξη λιπώδους ιστού.
Πρόληψη καρκίνου: έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση κολοκύθας, λόγω πλούσιας περιεκτικότητας σε b-carotene, έχει αντικαρκινική δράση.
Σχετικά με την υγεία των οστών.
Η κολοκύθα, ως φρούτο, περιέχει εννέα σημαντικά συστημικά θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένων των: μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνη C.
To μαγγάνιο είναι γεμάτο ένζυμα που ευνοούν την ανάπλαση των οστών και του κολλαγόνου. Ο σίδηρος, που συντίθεται από το ίδιο το σώμα, προσλαμβάνεται αποκλειστικά με τη θρέψη και η κολοκύθα έχει υψηλή συγκέντρωση. Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναδόμηση/αναγέννηση των οστών. Επιπροσθέτως, στην κολοκύθα βρίσκουμε ασβέστιο και πρωτεΐνες, που επίσης συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών.
Κολοκύθα: διατροφικό προφίλ (ανά μερίδα – 200γρ).
- Vitamin Α – 22,869 IU (457% σηπ)
- Vitamin C – 31 milligrams (52% σηπ)
- Vitamin E – 2.6 milligrams (13% σηπ)
- Vitamin B6 – 0.3 milligram (13% σηπ)
- Vitamin B1 (thiamine) – 0.1 milligrams (10% σηπ)
- Vitamin B3 (niacin) – 2 milligrams (10% σηπ)
- Vitamin B9 (folate) – 38.9 micrograms (10% σηπ)
- Μαγγάνιο – 0.4 milligrams (18% σηπ)
- Κάλιο – 582 milligrams (17% σηπ)
- Μαγνήσιο – 59.4 milligrams (15% σηπ)
- Ασβέστιο – 84 milligrams (8% σηπ)
- Σίδηρος – 1.2 milligrams (7% σηπ)
- Χαλκός – 0.1 milligram (7% σηπ)
- Πρωτεΐνη – 1.8 grams
Συνταγή για σοκολατένια κουλουράκια με κολοκύθα.
Συστατικά:
-
- 1 κούπα βρώμη αλεσμένη (πίτουρο)
- 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
- 1 κούπα πουρέ κολοκύθας
- ½ κουταλάκι στέβια (ή ανάλογα με την προτιμώμενη γεύση)
- ½ κούπα βούτυρο αμυγδάλου
- 1 κουταλάκι pumkin spice
- Κομματάκια σοκολάτας για την επικάλυψη
Οδηγίες:
-
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προετοιμάζουμε ένα μεγάλο ταξί με αντικολλητικό χαρτί.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τη βρώμη, τη στέβια, το αμυγδαλοβούτυρο και το pumpkin spice και ανακατεύουμε καλά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ)
- Διαμορφώστε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο ταψί πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
- Πιέστε ελαφρά το κάθε μπαλάκι με έναα κουτάλι για να πάρει σχήμα μπισκότου.
- Βάλτε μερικά κομματάκια σοκολάτα πάνω στο κάθε μπισκότο.
- Ψήστε για 14 ως 18 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές τάπερ στο ψυγείο.
Η ομάδα της OsteoStrong Greece.