Κολοκύθα: γιατί τη χρειάζονται τα οστά μας;

Αυτή την εποχή του χρόνου θα τη βρείτε στα περισσότερα μανάβικα, αλλά και στα super market: ο λόγος φυσικά για την κολοκύθα. Σήμερα, θα αναπτύξουμε λίγο περισσότερο τις ευεργεσίες της κολοκύθας, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της υγείας των οστών μας.

 

Όλα σχετικά με την κολοκύθα.

Η καταγωγή της κολοκύθας βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική. Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των φρούτων, παρότι έχει παγιωθεί στις αντιλήψεις και στα τραπέζια μας ως λαχανικό. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Ακολουθούν τα κορυφαία αυτών:

Σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα: η κολοκύθα είναι πλούσια σε b-carotene που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε επιστημονική έρευνα του 2012, αποδείχτηκε ότι διατροφή πλούσια σε κολοκύθα μειώνει την κούραση και ενισχύει την αθλητική απόδοση.

Μειώνει την κούραση: αν βιώνεται κόπωση, η κολοκύθα θα σας τονώσει και θα αυξήσει τη δύναμη σας.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: αν και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η κολοκύθα έχει λίγες θερμίδες και εμποδίζει την ανάπτυξη λιπώδους ιστού.

Πρόληψη καρκίνου: έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση κολοκύθας, λόγω πλούσιας περιεκτικότητας σε b-carotene, έχει αντικαρκινική δράση.

 

Σχετικά με την υγεία των οστών.

Η κολοκύθα, ως φρούτο, περιέχει εννέα σημαντικά συστημικά θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένων των: μαγγάνιο, σίδηρο και βιταμίνη C.

To μαγγάνιο είναι γεμάτο ένζυμα που ευνοούν την ανάπλαση των οστών και του κολλαγόνου. Ο σίδηρος, που συντίθεται από το ίδιο το σώμα, προσλαμβάνεται αποκλειστικά με τη θρέψη και η κολοκύθα έχει υψηλή συγκέντρωση. Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναδόμηση/αναγέννηση των οστών. Επιπροσθέτως, στην κολοκύθα βρίσκουμε ασβέστιο και πρωτεΐνες, που επίσης συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών.

 

Κολοκύθα: διατροφικό προφίλ (ανά μερίδα – 200γρ).

  • Vitamin Α – 22,869 IU (457% σηπ)
  • Vitamin C – 31 milligrams (52% σηπ)
  • Vitamin E – 2.6 milligrams (13% σηπ)
  • Vitamin B6 – 0.3 milligram (13% σηπ)
  • Vitamin B1 (thiamine) – 0.1 milligrams (10% σηπ)
  • Vitamin B3 (niacin) – 2 milligrams (10% σηπ)
  • Vitamin B9 (folate) – 38.9 micrograms (10% σηπ)
  • Μαγγάνιο – 0.4 milligrams (18% σηπ)
  • Κάλιο – 582 milligrams (17% σηπ)
  • Μαγνήσιο – 59.4 milligrams (15% σηπ)
  • Ασβέστιο – 84 milligrams (8% σηπ)
  • Σίδηρος – 1.2 milligrams (7% σηπ)
  • Χαλκός – 0.1 milligram (7% σηπ)
  • Πρωτεΐνη – 1.8 grams

 

Συνταγή για σοκολατένια κουλουράκια με κολοκύθα.

Συστατικά:

    • 1 κούπα βρώμη αλεσμένη (πίτουρο)
    • 1 κούπα αλεύρι αμυγδάλου
    • 1 κούπα πουρέ κολοκύθας
    • ½ κουταλάκι στέβια (ή ανάλογα με την προτιμώμενη γεύση)
    • ½ κούπα βούτυρο αμυγδάλου
    • 1 κουταλάκι pumkin spice
    • Κομματάκια σοκολάτας για την επικάλυψη

Οδηγίες:

    1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και προετοιμάζουμε ένα μεγάλο ταξί με αντικολλητικό χαρτί.
    2. Σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, τη βρώμη, τη στέβια, το αμυγδαλοβούτυρο και το pumpkin spice και ανακατεύουμε καλά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ)
    3. Διαμορφώστε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο ταψί πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
    4. Πιέστε ελαφρά το κάθε μπαλάκι με έναα κουτάλι για να πάρει σχήμα μπισκότου.
    5. Βάλτε μερικά κομματάκια σοκολάτα πάνω στο κάθε μπισκότο.
    6. Ψήστε για 14 ως 18 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές τάπερ στο ψυγείο.

Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ