Νέο Workshop από την OsteoStrong®: Επηρεάζει το τεχνητό περιβάλλον τις Ορμόνες μας;

«Προσέχω τη διατροφή μου αλλά δεν μπορώ να χάσω βάρος!”

“Εμφάνισα σακχαρώδη διαβήτη αλλά κανείς στην οικογένεια δεν έπασχε από αυτόν!”

“Το παιδί  μου είναι 6 ετών αλλά ξεκίνησε ήδη να μπαίνει στην εφηβεία”

“Δυσκολεύομαι να τεκνοποιήσω αλλά ο γιατρός μου δεν βρίσκει κανένα πρόβλημα!”

Τέτοιους και άλλους παρόμοιους προβληματισμούς ακούμε γύρω μας όλο και συχνότερα. Όχι μόνο σε χώρους που υπηρετούν την υγεία αλλά και στον κοινωνικό μας περίγυρο .

Τί είναι αυτό που διαταράσσει τις ορμόνες μας; Παίζει το περιβάλλον κάποιο ρόλο; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε?

Σε αυτά τα ερωτήματα  θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις 17/4/24 και ώρα 19:00 στο workshop που συνδιοργανώνει η OsteoStrong® με την Ενδοκρινολόγο Δέσποινα Σελαλματζίδου ,υπεύθυνη του ιατρείου Εμμηνόπαυσης της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης.”

  • Για να παρακολουθήσετε το workshop δια ζώσης στο κέντρο της OsteoStrong® στην Θεσσαλονίκη ακολουθήστε το Link
  • Για να παρακολουθήσετε το workshop διαδικτυακά ακολουθήστε το Link

 Λίγα λόγια από την δρ. Σελαλματζίδου  για το περιεχόμενο του workshop

Οι ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές είναι ένα από τα προβλήματα που οι επαγγελματίες υγείας της εποχής μας καλούνται να αντιμετωπίσουν συχνότερα από ότι παλιά. Ωστόσο πολλές φορές η διερεύνηση των διαταραχών αυτών δεν οδηγεί σε σαφή αποτελέσματα. Μέχρι και πολύ πρόσφατα, διάφορα ερωτήματα που αφορούσαν τίς ορμόνες και το μεταβολισμό και προέκυπταν κατά τη διερεύνηση παθήσεων, παρέμεναν αναπάντητα. Η ανεξήγητη υπογονιμότητα σε υγιή ζευγάρια, η έναρξη της ήβης  σε μικρότερη ηλικία από τη συνήθη, η εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας με γεωμετρική πρόοδο παγκοσμίως, είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα αυτά.

Πριν μερικές δεκαετίες ,μελέτες σε πτηνά και σε θαλάσσιους οργανισμούς, αποκάλυψαν  την βλαπτική επίδραση ποικίλων χημικών ουσιών –προϊόντων και παραπροϊόντων της βιομηχανίας – στο ενδοκρινικό(ορμονικό) σύστημα. Με επιδημιολογικές μελέτες που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε αντίστοιχη δράση και στον άνθρωπο. Ένας τεράστιος αριθμός βλαπτικών χημικών ουσιών που διασπείρονται στο νερό ,στον αέρα ,στο έδαφος ,εισέρχεται στον οργανισμό και επηρεάζει -διαταράσσει- τη δράση των ενδοκρινών αδένων ,δηλαδή των οργάνων του σώματος που παράγουν ορμόνες. Ιδιαίτερα βλαπτική είναι η δράση τους σε περιόδους υψηλού ρυθμού ανάπτυξης δηλαδή στην εμβρυική ,παιδική και εφηβική ηλικία. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Από νέες επιστημονικές έρευνες η λίστα με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες μεγαλώνει συνεχώς . Πλαστικά, λιπαντικά, καλλυντικά ,αρώματα ,συστατικά τροφίμων ,είναι λίγες μόνο από τις ομάδες ενδοκρινικών διαταρακτών με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή. Τούς συναντούμε στις ετικέτες των προϊόντων και κάποιες ονομασίες μάς είναι γνωστές από δυσάρεστα γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν στο παρελθόν : διοξίνες ,parabens ,ΒΡΑ κ.α.

Τα περισσότερα συστήματα του οργανισμού βλάπτονται από τη δράση των ενδοκρινικών διαταρακτών: αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό, καρδιαγγειακό, μυοσκελετικό κ.λ.π. και παρουσιάζουν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Παράλληλα καταστέλλεται ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παχυσαρκία και οι αρνητικές της συνέπειες στην υγεία

Με δεδομένο ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες βρίσκονται παντού, υπάρχει τρόπος να προστατευτούμε; Σίγουρα δεν είναι δυνατή η απόλυτη αποφυγή τους. Ωστόσο απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα ώστε η έκθεσή μας σε αυτούς να συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό. Φαίνεται ότι όσο πιο απλή και παραδοσιακή είναι η διατροφή μας, όσο πιο φυσική είναι η καθημερινότητά μας, όσο λιγότερο επιτηδευμένες είναι οι συνήθειες μας, τόσο μικρότερη είναι η έκθεσή μας σε ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που προαναφέρθηκαν, μπορεί να ενταχθεί η μέθοδος της OsteoStrong® που εφαρμόζει στοχευμένη οστεογονική φόρτιση μέσω 4 ρομποτικών μηχανημάτων.  Στο δεδομένο ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες προκαλούν μείωση της ποιότητας, της πυκνότητας και της αντοχής του οστού, η μέθοδος της OsteoStrong® απαντά διορθώνοντας δραστικά τις ανωτέρω βλάβες. Παράλληλα τα επιβεβαιωμένα οφέλη της μεθόδου στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, είναι ένα φυσικό και αποτελεσματικό εργαλείο κοντά στα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουμε στη φαρέτρα μας.

Σύντομο βιογραφικό – Σελαλματζίδου Δέσποινα

Η γιατρός αποφοίτησε από το ΑΠΘ και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Ενδοκρινολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, με εμπειρία στην παρακολούθηση Ενδοκρινολογικών  και Διαβητολογικών ασθενών από το 2002.

Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας “Ενδοκρινολογία-Διαβήτης – Μεταβολισμός” στην Ενδοκρινολογική κλινική του “Γ.Ν.Ν.Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης” αφού εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στην Παθολογική – Διαβητολογική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας της οποίας υπήρξε αργότερα επιστημονική συνεργάτης. Υπήρξε παράλληλα εκπαιδεύτρια σπουδαστών παραϊατρικών ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΙΕΚ επί πολλά έτη.

Συμμετείχε σε ποικίλες ερευνητικές εργασίες και δημοσιεύσεις. Εργάζεται εθελοντικά ως σύμβουλος υγείας και πρόληψης για θέματα ορμονικών και μεταβολικών διαταραχών σε ομάδες παιδιών, εφήβων γυναικών και γονέων.

Δραστηριοποιείται στο ιδιωτικό της ιατρείο από το 2014. Η ενημέρωσή της για τα νέα ιατρικά δεδομένα είναι μόνιμη επιδίωξή της. Είναι μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης.

 

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ