Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Οστεοπόρωση.

Οστεοπόρωση είναι η πάθηση με κύρια συνέπειά της τη μειωμένη οστική αντοχή, που οφείλεται σε μείωση της οστικής πυκνότητας  που μπορεί να οδηγήσει σε  αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

 

Στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι έχουν ολοένα και λιγότερη δραστηριότητα/κινητικότητα, η εμφάνιση οστεοπόρωσης εντείνεται με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών και 1 στους 5 άνδρες θα πάθουν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα. Και είναι σημαντικό να τονίσουμε κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό:  τα οστεοπορωτικά κατάγματα αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία σωματικού περιορισμού και θνητότητας.

 

Πότε κάνει συνήθως την εμφάνισή της η οστεοπόρωση;

Τα οστά μας αναπτύσσονται μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Από εκεί κι έπειτα, η οστική μάζα φθίνει Στις γυναίκες γίνεται εντονότερο το φαινόμενο μετά την εμμηνόπαυση. Χαμηλή, όμως, οστική μάζα εμφανίζουν ενίοτε – γυναίκες και άνδρες – αν πάσχουν και από άλλα νοσήματα ή λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την οστική μάζα.

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο γίνεται ξεκάθαρο ότι η οστεοπόρωση αφορά και στους άνδρες. Σαν γενικό κανόνα, θα λέγαμε ότι, η οστεοπόρωση εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ στις νεότερες ηλικίες σχετίζεται με παθολογικά προβλήματα ή με τη λήψη φαρμάκων.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Η οστική  απώλεια  εξελίσσεται σταδιακά, συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση προκύπτει με τον «άσχημο τρόπο»: στο πρώτο κάταγμα. Τα πιο συχνά οστεοπορωτικά  κατάγματα εμφανίζονται στη σπονδυλική στήλη, στα ισχία και στους καρπούς. Από τα οστεοπορωτικά κατάγματα, τα σπονδυλικά κατάγματα έχουν σημαντική θνησιμότητα και νοσηρότητα (πόνο, παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης κ.α.) ενώ  τα κατάγματα του ισχίου αποτελούν την πιο σοβαρή επιπλοκή της οστεοπόρωσης που, στο 50% των περιπτώσεων, οδηγούν τον ασθενή σε περιορισμό της κίνησης και δυστυχώς, συχνά, στο θάνατο.

 

Παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες:

 

Α. Οι τροποποιήσιμοι (αυτοί που μπορούν να διορθωθούν με την ανθρώπινη παρέμβαση/απόφαση):

1)     Κάπνισμα

2)     Χαμηλό σωματικό βάρος

3)     Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου

4)     Κατάχρηση αλκοόλ

5)     Πρόωρη εμμηνόπαυση (< 45), ωοθηκεκτομή

6)     Παρατεταμένη αμηνόρροια (>1 έτος) πριν την εμμηνόπαυση

7)     Μειωμένη όραση

8)     Επανειλημμένες πτώσεις

9)     Ανεπαρκής σωματική άσκηση ή παρατεταμένη ακινητοποίηση

 

Β. Οι Μη τροποποιήσιμοι ή προκαθορισμένοι:

1)    Ηλικία

2)    Φύλο

4)    Ατομικό ιστορικό κατάγματος σαν ενήλικας

5)    Ιστορικό κατάγματος σε πρώτου βαθμού συγγενή

6)    Εμμηνόπαυση/υστερεκτομή

Aρκετές συνυπάρχουσες παθήσεις και φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου καθώς προκαλούν δευτεροπαθή οστεοπόρωση. Τέτοιες παθήσεις είναι: υπερθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός, κακοήθη νοσήματα, νοσήματα του πεπτικού συστήματος και ρευματικές παθήσεις, ενώ από φάρμακα, «ένοχα» είναι τα  κορτικοειδή, τα αντιψυχωτικά, τα ανοσοκατασταλτικά κ.α.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης πραγματοποιείται με μέτρηση οστικής πυκνότητας. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι μέτρησης της οστικής πυκνότητας, αλλά ο πιο διαδεδομένος και  αξιόπιστος είναι η μέθοδος με τη χρήση «δέσμης φωτονίων διπλής ενεργείας» (dual energy x-ray absorsiometry DXA).

Η μέθοδος αυτή είναι σύντομη, ενώ ο εξεταζόμενος απορροφά ασήμαντη ακτινοβολία κατά τη διάρκειά της. Οι μετρήσεις επικεντρώνονται στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο για λόγους που προαναφέρθηκαν. Με αυτήν την εξέταση συγκρίνεται η τιμή του εξεταζόμενου με εκείνη ενός υγιούς νεαρού ενήλικα και εκφράζεται αριθμητικά με ποσοστιαίες μονάδες. Πόσες, δηλαδή μονάδες πιο κάτω από το φυσιολογικό βρίσκεται ο εξεταζόμενος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, Οστεοπενία έχει όποιος εμφανίζει τιμές -1 έως -2,5, ενώΟστεοπόρωση όποιος βρίσκεται σε τιμές χαμηλότερες του -2,5.  Όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες του -3.5 τότε έχουμε να κάνουμε με βαριά οστεοπόρωση. Η μέτρηση της οστικής μάζας γίνεται τόσο για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης όσο και για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας

 

Ποιοί πρέπει να κάνουν  μέτρηση οστικής πυκνότητας;

  • Γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω.
  • Γυναίκες κάτω των 40 ετών με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κατάγματος.
  • Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι οποίες έχουν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κατάγματος, όπως χαμηλό σωματικό βάρος, ιστορικό προηγούμενου κατάγματος.
  • Άνδρες ηλικίας 45 ετών και άνω.
  • Άνδρες κάτω των 45 ετών αλλά με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κατάγματος.
  • Ενήλικες και των δύο φύλων με παθήσεις που σχετίζονται με χαμηλή οστική μάζα ή συνδέονται με απώλεια οστικής μάζας.
  • Ενήλικες και των δύο φύλων που παίρνουν φάρμακα που μπορεί να ελαττώσουν την οστική μάζα, όπως η κορτιζόνη ή τα διάφορα σχήματα χημειοθεραπείας.
  • Ασθενείς που ήδη παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για μειωμένη οστική μάζα, για την εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας τους.

 

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Γυναίκες και άνδρες, ανεξαρτήτου ηλικίας, θα πρέπει να έχουν σωστή ενημέρωση για το τι σημαίνει οστεοπόρωση και πώς μπορούν να την εντοπίσουν/προλάβουν.

 

Παρόλο που η οστεοπόρωση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό  από κληρονομικά  αίτια είναι δυνατόν, λειτουργώντας προληπτικά,  να προλάβουμε τις σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις της πάθησης. Ο κύριος στόχος της πρόληψης είναι η απόκτηση της μεγαλύτερης δυνατής  οστικής πυκνότητας ως την ηλικία των 30 ετών. Στα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνονται:

  • ησωστή διατροφή σε γαλακτοκομικά,  που είναι η κύρια πηγή του απαραίτητου για τον οργανισμό μας ασβεστίου, αλλά και άλλες τροφές όπως σπανάκι, αμύγδαλα, ξερά φασόλια, σαρδέλες, καρύδια, σουσάμι, αποξηραμένα σύκα, κ.α.
  • η συνεχής, καθημερινή, αν είναι δυνατόν, σωματική άσκηση,  και
  • η αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος.

 

Σαν ένας γενικός κανόνας, ο ενεργητικός τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή και η αποφυγή τοξικών συνηθειών είναι τα συνιστώμενα βήματα. Το συχνό περπάτημα, η αεροβική άσκηση και το ανέβασμα σκάλας είναι κάποια από αυτά. Όμως αυτά δεν είναι  αρκετά. Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα και μπορούν ν’ αρχίσουν να αναπλάθονται, έστω και σε μεγάλη ηλικία, αν σ΄ αυτά ασκήσουμε με ασφάλεια κάποια φορτία.

Αυτά τα φορτία είναι απαραίτητα σε κατάλληλη δοσολογία για να ενεργοποιήσουν τους οστεοβλάστες και να προκαλέσουν την αναδόμηση του οστού. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαδικασία της οστεογονικής φόρτισης, στόχος της οποίας είναι η διατήρηση των επιπέδων της οστικής μας πυκνότητας στα επιθυμητά επίπεδα με έναν ασφαλή κι ανώδυνο τρόπο.

Η  οστεογονική φόρτιση ως φυσική μέθοδος πρόληψης και αναστροφής της οστεοπόρωσης είναι διαθέσιμη εδώ και δυο χρόνια, μέσω του καινοτόμου συστήματος SPECTRUM της OsteoStrong στην Αθήνα (OsteoStrong Greece, Σωρού 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265). Αναζητήστε την κι επιστρέψτε στην ενεργό δράση με ασφάλεια.

 

 

TESTIMONIALS:

 

Μετά από 11 μήνες συνεδριών στην Osteostrong, από διαγνωσμένη οστεοπόρωση, η νέα μου εξέταση οστικής πυκνότητας έδειξε -2,3 από -2,9, δηλαδή οστεοπενία. Η Osteostrong κυριολεκτικά με έσωσε, και μάλιστα χωρίς φαρμακευτική αγωγή, παρά μόνο με υγιεινή διατροφή, βιταμίνη D3 και μαγνήσιο! Ευγνώμων, Μαρία Νικολαΐδου – μέλος OsteoStrong Greece

 

Μετά από 8 μήνες συνεδριών στην Osteostrong, η οστεοπόρωσή μου βελτιώθηκε από -3 στο ισχίο σε -2.7 και στη σπονδυλική στήλη, από -3.4 σε -3. Ευελπιστώ σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με προοπτική να περάσω στο επίπεδο της οστεοπενίας και να κόψω το φάρμακο που παίρνω για την οστεοπόρωση. Δήμητρα Κοσίδου – μέλος OsteoStrong Greece

 

Αντιμετώπιζα πρόβλημα με πόνους στη μέση μου πολλά χρόνια. Είχα δοκιμάσει διάφορες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα γι’ αυτό κ όταν έμαθα για την osteostrong ήμουν επιφυλακτικός. Παρόλα αυτά από τις πρώτες συνεδρίες παρατήρησα αλλαγή. Ξανάρχισα  να κάνω καθημερινές κινήσεις  που παλιότερα δεν μπορούσα. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας νιώθω τη μέση μου πιο δυνατή ενώ δεν έχω ξανανιώσει έντονο πόνο.

Γιάννης Αλαφούζος – μέλος OsteoStrong Greece

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ