Διεύθυνση: Σωρού 3-5, Μαρούσι

Οστεοπόρωση: “Χτίστε” σωστά το σκελετό σας.

Σε κάθε ηλικιακό στάδιο η κίνηση και η άθληση παίζουν ξεχωριστό ρόλο – Διάβασε πώς ο φόβος μπορεί να αλλάξει τον ανθρώπινο σκελετό.

Δυστυχώς η οστεοπόρωση είναι σιωπηλή νόσος, ένας «σιωπηλός κλέφτης». Σήμερα, η έγκαιρη και σωστή διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με την οστική πυκνομετρία και τους οστικούς βιοχημικούς δείκτες.

Μπορούμε όμως, να προλάβουμε την οστεοπόρωση; Ασφαλώς και μπορούμε.

Η άσκηση είναι ένα πολύ δυνατό «όπλο» κατά της οστεοπόρωσης. Μπορεί να μας βοηθήσει να ελαττώσουμε την οστική απώλεια, όπως και να «χτίσουμε» πιο γερούς μύες που θα μας στηρίζουν καλύτερα.

Τα οστά μας βασίζονται στις ορμόνες για πολλά πράγματα, αλλά κυρίως για δύναμη. Όταν τα οστά ενός εφήβου αυξάνονται, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή τεστοστερόνης μπορούν να οδηγήσουν στην εξασθένιση των οστών τους. Από την άλλη, όταν οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων πέφτει και γίνονται πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση.

Οστεοπόρωση – η σιωπηλή νόσος.

Αλλά αυτές οι διεργασίες έχουν διπλή ανάγνωση. Όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν την ορμόνη οστεοκαλσίνη, διαπίστωσαν ότι το ίδιο το οστό μπορεί να επηρεάσει και άλλους ιστούς. Η οστεοκαλσίνη παράγεται από τους οστεοβλάστες και συσσωρεύεται στα οστά και μέσω μιας αλυσίδας χημικών αντιδράσεων, απελευθερώνεται στο αίμα. Η οστεοκαλσίνη συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Καθώς γερνάμε, παράγουμε λιγότερο οστεοκαλσίνη και αυτός είναι ένας λόγος που τα οστά μας γίνονται πιο εύθραυστα και κινδυνεύουμε από οστεοπόρωση.  Η σχέση της έκλυσης οστεοκαλσίνης από τα οστά με την αντίδραση σε απειλητικές καταστάσεις εξηγεί ενδεχομένως τους λόγους για τους οποίους οι νεότεροι άνθρωποι που έχουν πιο υγιή και ενεργά οστά είναι πιο αποτελεσματικοί στη διαχείριση επικίνδυνων καταστάσεων.

Μάλιστα, πρόσφατη σχετική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Metabolism», ανέδειξε την έννοια ότι τα οστά διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα λοιπόν, η αντίδραση «πάλης η φυγής», στην οποία βρίσκεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε περιστατικά ξαφνικού κινδύνου, ρυθμίζεται όχι μόνο από την παραγόμενη από τα επινεφρίδια αδρεναλίνη, αλλά και από την παραγόμενη από τα οστά οστεοκαλσίνη.

Osteostrong – η λύση του “αινίγματος”.

Η νέα αυτή ιατρική μελέτη αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει η προστασία των οστών και η διατήρηση της κορυφαίας οστικής μάζας. Άλλωστε ένας γερός και δυνατός σκελετός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σωτήρια αντίδραση στο αντανακλαστικό «πάλης ή φυγής». Αλλά και στο σήμερα, η άσκηση μυϊκής και οστικής ενδυνάμωσης θεωρείται απαραίτητη. Η Οστεογονική Φόρτιση είναι ιδανική. Η ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πόνους στη μέση, στην πλάτη και στις αρθρώσεις, προβλήματα ισορροπίας, αλλά και την κακή στάση του σώματος.

Ο νόμος της οστεογονικής φόρτισης ή νόμος του Wolff (από το όνομα του Γερμανού γιατρού Julius Wolff), απαντά στο ερώτημα πώς τα οστά προσαρμόζονται στην πίεση-φόρτιση που τους ασκείται. Εάν η φόρτιση-πίεση στα οστά αυξηθεί, τότε τα οστά αυτο-αναπλάθονται και με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο δυνατά για να αντέχουν την φόρτιση-πίεση που τους ασκείται κάθε φορά.

Πρώτη δημοσίευση: Πρώτο Θέμα


Παιδιά και οστική υγεία στην εποχή της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με την πανδημία να κυριαρχεί στις συζητήσεις και την αρθρογραφία, αμέτρητα ήταν τα κείμενα που επικεντρώθηκαν στις διάφορες επιπτώσεις της νέας αυτής συνθήκης στους ανθρώπους. Άρθρα για τη σωματική υγεία, για την ψυχική υγεία, για την ελευθερία του ανθρώπου κ.ο.κ. Το σχετικό περιεχόμενο που…
Διαβάστε περισσότερα »

X3, το μυστικό όπλο των Miami Heat.

Κάθε φορά που ένας ευρωπαίος μπασκετμπολίστας διασχίζει τον Ατλαντικό με προορισμό το ΝΒΑ βλέπουμε το ίδιο έργο (το είδαμε και με το δικό μας Γιάννη Αντετοκούμπο): μετά την πρώτη του προετοιμασία με την ομάδα του, ο παίκτης είναι «άλλος». Το σώμα του είναι εμφανώς πιο δυνατό, πιο μυώδες, η αλτικότητά…
Διαβάστε περισσότερα »