Διεύθυνση: Σωρού 3-5, Μαρούσι

Οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και της φιλίας.

Η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον οργανισμό μας και λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής, μεταφέρνει δηλαδή χημικά σήματα στον οργανισμό. Είναι μία από τις ορμόνες που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να εξισορροπεί τις ορμόνες του άγχους, όπως η κορτιζόλη. Ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, επειδή η παραγωγή της ενισχύεται από τη διάδραση με άλλους ανθρώπους. Η παραγωγή της επίσης είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της αφής.

Η έκκριση οξυτοκίνης μειώνει τα αισθήματα φόβου και ενισχύει αυτά της εμπιστοσύνης, ενώ έχει συσχετιστεί θετική κοινωνική συμπεριφορ, εντονότερη οπτική επαφή και καλύτερη αποκωδικοποίηση των εκφράσεων του προσώπου. Η οξυτοκίνη συνεργάζεται με  τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, που είναι ορμόνες που επίσης συνδέονται με την ευεξία – δημιουργούν θετικά συναισθήματα.

 

Φιλία και οξυτοκίνη

Η οξυτοκίνη δεν επηρεάζει άνδρες και γυναίκες με τον ίδιο τρόπο. Ενδεχομένως, οι γυναίκες την αξιοποιούν για να αναγνωρίσουν πιθανές φιλικές σχέσεις, ενώ οι άνδρες για να αναγνωρίσουν ανταγωνιστικές σχέσεις. Η οξυτοκίνη προκαλεί το συναίσθημα της αποδοχής και της αγάπης. Δημιουργεί μια συναισθηματική και κοινωνική σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Διάφορες μελέτες ισχυρίζονται ότι η οξυτοκίνη παίζει ρόλο και στην επιθυμία των ανθρώπων να δημιουργούν μακροχρόνιες σχέσεις. Σε σωματικό επίπεδο, η δράση της οξυτοκίνης έχει συσχετιστεί με ανακούφιση από τον πόνο και χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

Η οξυτοκίνη έχει την τιμητική της και στις φιλικές σχέσεις. Οι άνθρωποι από την πρώτη τους εμφάνιση στον πλανήτη ήταν αγελαία όντα και ακόμα αναζητούν τη σύνδεση με τους γύρω τους. Κορωνίδα αυτής της συμπεριφοράς είναι η φιλία που εμπεριέχει ως βασικό συστατικό την εμπιστοσύνη, αλλά και την οικειότητα. Έχει αποδειχθεί ότι οι ποιοτικές ανθρώπινες φιλικές σχέσεις συμβάλλουν στην αίσθηση ασφάλειας, ευγνωμοσύνης και προάγουν τη μακροζωία. Παράλληλα άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι καλές πράξεις και η βοήθεια προς το συνάνθρωπο μπορούν να ενισχύσουν την έκκριση οξυτοκίνης. Για όλους αυτούς τους λόγους η οξυτοκίνη έχει κερδίσει την ονομασία «ορμόνη της αγάπης».

 

Εν κατακλείδι

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, εκτός από την οξυτοκίνη, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, αλλά και η τεστοστερόνη είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργητικότητα, τα αισθήματα ικανοποίησης, ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Όλες αυτές οι ορμόνες εκκρίνονται πολλαπλάσια κάθε που ισχυροποιείται μια ανθρώπινη φιλική σχέση μέσα από το συναίσθημα και τον εναγκαλισμό. Με άλλα λόγια: οι φίλοι μας, οι άνθρωποί μας, καθορίζουν το επίπεδο και την έκταση της ευτυχίας μας.

 

Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

 

 

 

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Οστεοπόρωση.

Οστεοπόρωση είναι η πάθηση με κύρια συνέπειά της τη μειωμένη οστική αντοχή, που οφείλεται σε μείωση της οστικής πυκνότητας  που μπορεί να οδηγήσει σε  αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.   Στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι έχουν ολοένα και λιγότερη δραστηριότητα/κινητικότητα, η εμφάνιση οστεοπόρωσης εντείνεται με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Περίπου 1 στις…
Διαβάστε περισσότερα »

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: τα δεδομένα στην Ελλάδα.

Ο Οκτώβριος περιλαμβάνει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου) και, όσο περνούν τα χρόνια, η επιστήμη αποκαλύπτει τη σημασία της διατήρησης ενός δυνατού μυοσκελετικού συστήματος για τη θωράκιση της γενικής υγείας του ανθρώπου. Το μεγάλο ζήτημα με την οστεοπόρωση είναι αυτό που της έχει δώσει και τον τίτλο…
Διαβάστε περισσότερα »