Προεμμηνόπαυση: Πέντε φυσικές θεραπείες.

Αν είστε πάνω από 40 ετών μπορεί να έχετε αρχίσει να ακούτε για την προεμμηνόπαυση. Συμβαίνει σε διαρκώς περισσότερες γυναίκες αυτή την εποχή και για καλό λόγο. Προεμμηνόπαυση, όπως μαρτυρά και το πρόθεμά της, είναι το στάδιο κατά το οποίο η γυναίκα οδεύει προς την εμμηνόπαυση.

 

Δεν μιλάμε για μια μετάβαση μερικών εβδομάδων, πάντως. Μιλάμε για μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από 4 χρόνια έως μια δεκαετία και να ολοκληρωθεί, φυσικά, με την είσοδο στην εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση, αντιθέτως, ουσιαστικά εμφανίζεται μια συγκεκριμένη μέρα – την ημέρα που συμπληρώνονται 12 μήνες χωρίς την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως.

 

Τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης είναι πολλά και ποικίλα – δεν είναι τα ίδια για όλες τις γυναίκες – και οι έρευνες επισημαίνουν διαφορές στην συμπτωματολογία ανάμεσα στις διαφορετικές εθνότητες. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η νυχτερινή εφίδρωση ή/και οι εξάψεις, η κολπική ξηρασία, οι πόνοι στο στήθος, ο διακοπτόμενος ύπνος και οι εναλλαγές στη διάθεση. Λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση καψίματος στο στόμα, φαγούρα, αρρυθμίες και ζαλάδα.

 

Αν σας φαίνονται πολλά, έχετε δίκιο.

«Πολλές από εμάς αντιμετωπίζουμε τέτοια συμπτώματα, αλλά ποτέ δύο – δύο ταυτόχρονα για να κατανοήσουμε ότι η εμμηνόπαυση μας χτυπά την πόρτα», λέει η Aisling Grimley του προγράμματος υποστήριξης για την εμμηνόπαυση. Η «My Second Spring», αναφέρει στο site της: «Λαμβάνω πάρα πολλά μηνύματα από φίλες του site που με πληροφορούν ότι πίστευαν ότι έχουν κάποια ανίατη ασθένεια ή ότι τρελαίνονταν ή ότι πάθαινα άνοια». Πρέπει να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Είναι ο καιρός να απομυθοποιήσουμε όλο αυτό ως κάτι εντελώς φυσικό και αναπόσπαστο για την υγεία της κάθε γυναίκας.

 

Από ό,τι φαίνεται, η εμμηνόπαυση από μόνη της δεν είναι πρόβλημα. «Είναι η περίοδος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση που δημιουργεί όλο το πρόβλημα’, λέει η Dr. Jennifer Payne, διευθύντρια του Κέντρου για τις Γυναικείες Εναλλαγές Διάθεσης στο Johns Hopkins University.

 

Αναλυτικότερα για την Προεμμηνόπαυση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε: δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ ή διάγνωση για την προεμμηνόπαυση. Το βασικό σημάδι είναι ανακόλουθο ή/και ασυνήθιστα βαρύ, πιθανότατα με την προσθήκη ενός ή περισσοτέρων συμπτωμάτων από όσα προαναφέρθηκαν.

Φυσικά, η βασική αιτία της προεμμηνόπαυσης – το μαντέψατε! – είναι οι ορμονικές αλλαγές καθώς το σώμα βαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που κάποια στιγμή θα διακόψουν τον κύκλο εμμήνου ρύσεως. Η μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι τα 51, που σημαίνει ότι οι περισσότερες γυναίκες θα εισέλθουν στην προεμμηνόπαυση στη δεκαετία των 40, παρότι μπορεί και να ξεκινήσει νωρίτερα, προς το τέλος της δεκαετίας των 30. Είναι επίσης η εποχή που οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν οστική πυκνότητα με πιο έντονο ρυθμό εξαιτίας της απώλειας οιστρογόνων και άλλων στοιχείων που προστατεύουν από την απώλεια οστικής μάζας.

Όσο για τις εξάψεις, το άγχος και την αϋπνία, πολλές γυναίκες τα αντιμετωπίζουν ως συμπτώματα προεμμηνόπαυσης και αρκετοί γιατροί συνιστούν χαμηλές δοσολογίες ορμονοθεραπείας και αντικαταθλιπτικά. Για κάποιες γυναίκες, μια ολιστική προσέγγιση είναι προτιμώμενη ή αναγκαία εξαιτίας άλλων ζητημάτων υγείας και για αυτό το λόγο αναζητούν αυτή την ολιστική προσέγγιση. Ακολουθούν πέντε φυσικές συμβουλές προς αυτή την κατεύθυνση για πιο ομαλή μετάβαση: ch, here are five natural ways to help ease the transition:

 

Βρες το Zen σου.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η χαλάρωση του μυαλού και το «άνοιγμα» στη γαλήνη ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και να ηρεμήσουν το νευρικό σύστημα. Αυτό, δεν θα βοηθήσει απλώς στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων προεμμηνόπαυσης, αλλά θα αυξήσει και τη γενική εικόνα υγείας και ευεξίας σου. Αν προετοιμάζεσαι για την προεμμηνόπαυση, το να ανακαλύψεις το δρόμο προς την ηρεμία είναι το κλειδί.

Για κάποιες γυναίκες, αυτό είναι το πρώτο τους μάθημα yoga. Για άλλες, αντίστοιχα, ο διαλογισμός. Άλλες ξεκινούν τάι – τσι ή πιλάτες. Βρες τι σου ταιριάζει και άσε τον εαυτό σου να το βιώσει ολοκληρωτικά. Αν είσαι άνθρωπος των στόχων, μην το προσθέσεις αυτό στους στόχους σου. Απλώς άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου να το προσεγγίσει και δες πως νιώθεις έπειτα. Τα σώματά μας χρειάζονται την ηρεμία απεγνωσμένα, οπότε προτού καλά – καλά να το καταλάβεις, θα αδημονείς για την καθημερινή σου δόση!

 

Φάε σωστά και Προσεκτικά.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική σε αυτό το διάστημα καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Θρέψε το σώμα σου με αρκετά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και σιτηρά ολικής αλέσεως. Όσο μπορείς, βγάλε από τη διατροφή σου τις επεξεργασμένες τροφές και όσες δεν σου παρέχουν θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχει απόδειξη ότι η καφεΐνη και το αλκοόλ συμβάλλουν στις εξάψεις.

Μια άλλη έρευνα σε 900 γυναίκες ανακάλυψε ότι η καθημερινή πρόσληψη καλών λιπαρών από ψάρια μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση έως και 3.3 χρόνια, ενώ η υψηλή κατανάλωση φασολιών αντίστοιχα ένα χρόνο παραπάνω. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο ρύζι και τα ζυμαρικά (τα λευκά, δηλαδή) προκαλούν νωρίτερη έναρξη της εμμηνόπαυση έως και κατά 1.5 χρόνο.

 

Συνεργάσου με ένα φυσιοπαθητικό γιατρό

Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα της φυτικής θεραπείας στην προεμμηνόπαυση δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: μην την προσπαθήσεις από μόνη σου. Τα θεραπευτικά βότανα μπορούν να είναι ισχυροί σύμμαχοι αν χρησιμοποιηθούν με σοφία. Αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο μπορούν να προκαλέσουν χάος.

Βρες έναν επαγγελματία να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις ποια βότανα είναι τα καλύτερα για το σώμα και τα συμπτώματά σου. Για παράδειγμα, ένας φυσιοπαθητικός γιατρός μπορεί να συστήσει Black Cohosh, ένα δημοφιλές φυτό για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου και των εξάψεων ή άλλα θεραπευτικά βότανα.

 

 

Δοκίμασε την συνειδησιακή θεραπεία ή την ύπνωση.

Η συνειδησιακή θεραπεία ή/και η ύπνωση έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση των εξάψεων και ότι βοηθούν επίσης τις γυναίκες να κοιμούνται καλύτερα. Σύμφωνα με τη Βοριοαμερικάνικη Ένωση για την Εμμηνόπαυση, «μια συνειδησιακή θεραπευτική προσέγγιση που συνδυάζει τεχνικές χαλάρωσης, υγιεινής ύπνου και θετική προσέγγισης, που αντιμετωπίζει υγιεινά της προκλήσεις της εμμηνόπαυσης βρέθηκε ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη μείωση της έντασης των εξάψεων στις γυναίκες (ωστόσο όχι και στη συχνότητά τους)».

 

Ο Βελονισμός βοηθάει.

Φαίνονται να αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο βελονισμός είναι μια ασφαλής, βιώσιμη μέθοδος για την φροντίδα των συμπτωμάτων της προεμμηνόπαυσης, ειδικά των αρρυθμιών και των εξάψεων. «Συμπληρωματικά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι ένας αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος θεραπείας των συμπτωμάτων της προεμμηνόπαυσης και της της εμμηνόπαυσης», συμπεραίνουν ερευνητές στην επιστημονικής εφημερίδα για το Βελονισμό ως Θεραπεία Νευρολογικών Ασθενειών. Περισσότερες έρευνες είναι απαραίτητες, αλλά αρκετές γυναίκες που δοκίμασαν το βελονισμό κατά την προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση αναφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.

 

Καταλήγοντας σχετικά με την Προεμμηνόπαυση.

Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Παρότι αυτή η περίοδος για την υγεία κάθε γυναίκας είναι απολύτως φυσιολογική, υπάρχουν στιγμές που οι νυχτερινές εφιδρώσεις και άλλα συμπτώματα ενδεχομένως να σχετίζονται με άλλα θέματα υγείας.

 

Επιμέλεια: Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ