Το ανθρώπινο έντερο είναι ένα «τρελό μέρος». Περίπου 10 τρισεκατομμύρια μικρόβια και αμέτρητα είδη αποδεδειγμένα συγκεντρώνονται γύρω από τα ζωτικά μας όργανα, παίζοντας το ρόλο τους. Ποιος είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος; Αυτό δεν έχει γίνει απολύτως αντιληπτό από την ιατρική κοινότητα. Στα πρόσφατα χρόνια, τα προβιοτικά προκρίθηκαν σα λύση απέναντι σε κάποιες παθήσεις σχετιζόμενες με το στομάχι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα προβιοτικά εξελίχθηκαν σε μια βιομηχανία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Γιατί Συμβαίνει Αυτό;
Αυτό συμβαίνει επειδή τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά ή γιατί προωθούνται επιθετικά και έντονα από την αγορά; Η σύντομη απάντηση είναι: δεν γνωρίζουμε.
Οι έρευνες, στο σύνολό τους, είναι ανολοκλήρωτες. Μερικές προτείνουν κάποια συγκεκριμένα προβιοτικά που μπορούν να απαλύνουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Άλλες έρευνες – με πιο πρόσφατη αυτή που έγινε γνωστή φέτος – ασκούν πιο κριτική στάση απέναντι στη βιομηχανία των προβιοτικών και είναι πιο επιφυλακτικές προς τους ισχυρισμούς της.
Η πολυπλοκότητα της λειτουργίας του γαστρεντερολογικού συστήματος και των ομάδων των αποικιστών του – που ισούται με ενάμιση κιλό σε βάρος – για να μην αναφερθούμε και στις αμέτρητες ίνες και ιδιαιτερότητες του προβιοτικού κόσμου – καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολη οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα.
Επιπλέον, τα προβιοτικά παραμένουν ελάχιστα κατανοητά από το ευρύ κοινό. Το ιατρικό προσωπικό γίνεται καθημερινά δέκτης αμέτρητων ερωτήσεων και αποριών.
Προβιοτικά: Τι Λένε οι Επίσημοι Φορείς;
Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς που, σε λογικές ποσότητες, εξασφαλίζουν οφέλη για την υγεία του χρήστη».
Τα προβιοτικά συστήθηκαν στον κόσμο από τον βραβευμένο με Νόμπελ Elie Metchnikoff στην επαναστατική του έρευνα για τη μακροβιότητα των Βουλγάρων. Γράφοντας σχετικά στα τέλη των 1800s, ο Ρώσος πρωτοπόρος, ανέφερε τον εκπληκτικό αριθμό εκατοντάχρονων που ζούσαν στη Βουλγαρία. Στην περιοχή όπου το γιαούρτι και το ξινόγαλα αποτελούν καθημερινές τροφές.
«Ορισμένοι από τους εκατοντάχρονους, περιγράφει ο M. Chemin στα απομνημονεύματά του, ζούνε βασίζοντας αποκλειστικά τη διατροφή τους στα γαλακτοκομικά». Προσθέτει ο Metchnikoff στο βιβλίο του «The Prolongation of Life: Optimistic Studies»: Ο Metchnikoff μελέτησε τα βακτήρια που ευδοκιμούν στα ζυμωμένα γάλατα και στα τυριά που καταναλώνονταν στην περιοχή. Κατόπιν, πρότεινε, πειστικά, να λάβει σοβαρά υπόψιν της τα προβιοτικά η ιατρική κοινότητα.
Από Εκεί Και Πέρα.
Από εκείνο το σημείο κι έπειτα όλα επιταχύνθηκαν. Σήμερα, η κατανάλωση προβιοτικών αυξάνεται σε βαθμό δυσανάλογο προς τη γνώση της ιατρικής για αυτά.
Παρόλη την έλλειψη πληροφόρησης, τα προβιοτικά «χρησιμοποιούνται σαν τρόπος θεραπείας για πάνω από έναν αιώνα», σύμφωνα με μια έρευνα του 2010 με τίτλο «Η χρήση των προβιοτικών για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών δυσλειτουργιών: τι συστήνουμε;»
«Πιθανότατα επανορθώνουν την χλωρίδα των φυσιολογικών βακτηρίων και επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος με μια ποικιλία μηχανισμών», αναφέρει η έρευνα.
Η Αντίθετη Άποψη για τα Προβιοτικά.
Ωστόσο, δεν έχουν πεισθεί όλοι. Σε μια ευρύτατη αναφορά για την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών που εκδόθηκε φέτος από την Αμερικάνικη Γαστρεντερολογική Ένωση, οι ερευνητές βρήκαν ότι:
Να Πάρω Προβιοτικά ή Όχι Τελικά;
Η καλύτερη απάντηση, για την ώρα, είναι ότι ελάχιστο «κακό» μπορεί να συμβεί αν τα δοκιμάσεις και δεις αν σου κάνουν καλό – πάντοτε με μέτρο.
Συμβουλέψου το γιατρό σου πρώτα. Καλύτερα να τα αποφύγεις, αν ανήκεις σε εκείνους που έχουν σοβαρά προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο. Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορούν να προκαλέσουν διαπερατότητα στο γαστρεντερικό τοίχωμα.
Η καλύτερη προσέγγιση είναι η φυσική αύξηση στην πρόσληψη προβιοτικών με φυσικό τρόπο. Άλλωστε, τα προϊόντα αυτά πωλούνται ελεύθερα.
Ποιες Τροφές Περιέχουν Προβιοτικά;
Οι τροφές που παρέχουν φυσικά προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι (φρόντισε να γράφει στην ετικέτα ότι περιέχει «ζωντανά προβιοτικά», καθώς μερικά γιαούρτια είναι επεξεργασμένα), το ξινόγαλα, οι ελιές, το λάχανο – τουρσί, οι πίκλες και τα λαχανικά τουρσί και τα παλαιωμένα τυριά (παρμεζάνα, γκούντα, τσένταρ κλπ.).
Για τους πιο περιπετειώδεις, υπάρχει το kefir και η kombucha, δυο προβιοτικά ζυμωμένα ποτά. Για εκείνους, δε, που ψάχνουν να λύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας έχει συγκεντρώσει μια λίστα από συμπτώματα και τα αντίστοιχα προβιοτικά που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους.
Γράψε μας το Σχόλιο Σου
Δοκίμασες ποτέ να ενσωματώσεις περισσότερα προβιοτικά στην διατροφή σου ή να πάρεις συμπληρώματα προβιοτικών; Μοιράσου την εμπειρία σου στα σχόλια του κειμένου, κάτω από αυτό.
Της Kristin Deasy
Επιμέλεια: η ομάδα της OsteoStrong Greece.