8+1 μύθοι σχετικά με την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Πρόκειται για μια «σιωπηλή ασθένεια» που καθιστά τα οστά αδύναμα, εύθραυστα κι ευπαθή σε κατάγματα. Η απουσία συμπτωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το χαρακτηριστικό της. Μπορεί να περάσουν χρόνια με συνεχή αλλοίωση της οστικής μάζας έως ότου εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα που είναι το κάταγμα.

Πέρα από τους παράγοντες κινδύνου, τις επιστημονικές μελέτες, αλλά και τα ιατρικά δεδομένα που συνεχώς αναπαράγουμε, συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκετές παρανοήσεις όσον αφορά την οστεοπόρωση. Γι’ αυτόν τον λόγο συνοψίσαμε τις εσφαλμένες αντιλήψεις, όσον αφορά την «ύπουλη» ασθένεια των οστών, σε 8 +1 μύθους που αξίζει να διαβάσετε.

1. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν σχετικά με την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση, ή αλλιώς «σιωπηλή νόσος», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών, που πλήττει σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών, πάσχουν από οστεοπόρωση ή οστεοπενία, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα, περίπου το 50% των γυναικών και έως 25% των ανδρών άνω των 50 ετών θα υποστούν ένα τουλάχιστον κάταγμα λόγω χαμηλής οστικής πυκνότητας.

2. Η οστεοπόρωση αποτελεί αποκλειστικά και μόνο πρόβλημα των εμμηνοπαυσιακών ή των ηλικιωμένων γυναικών

Άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών και ηλικιών μπορεί να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε πρωτοπαθή, η οποία σχετίζεται με την πάροδο της ηλικίας και την εμμηνόπαυση, και σε δευτεροπαθή, η οποία εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως κορτιζόνη, φάρμακα χημειοθεραπείας, αντιεπιληπτική αγωγή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν ένα άτομο για οστεοπόρωση. Κάποιοι από αυτούς είναι: πρόωρη εμμηνόπαυση, αμηνόρροια στις γυναίκες, χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες, χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και έλλειψη βιταμίνης D, οικογενειακό ιστορικό και κληρονομικότητα, συστηματικό κάπνισμα και κατανάλωση αλκόολ.

3. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για οστεοπόρωση εάν έχετε κάταγμα από σοβαρή πτώση ή ατύχημα

Τα κατάγματα από πτώσεις σε άτομα άνω των 50 ετών μπορεί να είναι η μοναδική ή/και η πρώτη ένδειξη παθήσεων των οστών λόγω οστεοπόρωσης ή οστεοπενίας. Η συνεχής εκφυλιστική αλλοίωση της οστικής μάζας μπορεί να διαρκεί για χρόνια χωρίς να δίνει καμία συμπτωματολογία, έως ότου εμφανισθεί το πρώτο κάταγμα.

4. Τα άτομα με οστεοπόρωση αισθάνονται τα οστά τους να γίνονται πιο αδύναμα

Η οστεοπόρωση ονομάζεται συνήθως «σιωπηλή ασθένεια». Συχνά, το κάταγμα είναι η πρώτη ένδειξη, ενώ στη συνέχεια-πιθανόν-επέρχεται απώλεια ύψους εξαιτίας καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί η διαδικασία αυτή να γίνει χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον ασθενή κάποιος πόνος ή σύμπτωμα πέρα της απώλειας ύψους ή της κύφωσης.

5. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι χρονοβόρα, επώδυνη και εκθέτει τον ασθενή σε μεγάλη ακτινοβολία

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας (Bone Mineral Density, BMD) πραγματοποιείται με σύγχρονη φωτονιακή απορροφησιομετρία διπλής ενεργειακής δέσμης (Dual Energy X-ray Absorptiometry, DEXA), κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στο εγγύς άκρο του μηριαίου οστού (άρθρωση του ισχίου). Η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη, διαρκεί 10 -15 λεπτά και χρησιμοποιεί πολύ λίγη ακτινοβολία.

6. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την υγεία των οστών τους

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να χτίσουν γερά οστά και να αποτρέψουν την οστεοπόρωση με το να είναι σωματικά δραστήριοι και να λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, Κ2 και βιταμίνη D. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες παθήσεις και θεραπείες φαρμάκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποδυναμωμένη οστική μάζα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες.

7. Η οστεοπόρωση δεν προκαλεί συναισθηματικές συνέπειες

Τα κατάγματα και ο περιορισμός της κινητικότητας των ασθενών με οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση από τρίτα άτομα, αλλαγή συνηθειών και δυσκολία συμμετοχής σε δραστηριότητες. Οι παραπάνω συνέπειες συχνά οδηγούν σε απομόνωση και εγκλεισμό, μειωμένη αυτοεκτίμηση, άγχος για το μέλλον, ή/και καταθλιπτική διάθεση.

8. Εάν πίνετε πολύ γάλα και ασκείστε, δεν διατρέχετε κίνδυνο για οστεοπόρωση

Το γάλα δεν αποτελεί τη μοναδική ή την καλύτερη πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν πολλά παράγωγα του γάλακτος με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ενώ επίσης τα πράσινα λαχανικά, όσπρια και άλλες ενισχυμένες τροφές αποδεδειγμένα μπορούν να δώσουν ασβέστιο, σε συνδυασμό με βιταμίνη K2 και μαγνήσιο. Το τελευταίο αποτελεί βασικό συστατικό των οστών και είναι απαραίτητο για τη σωστή χρησιμοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.

Eπίσης, η άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης απώλειας της οστικής μάζας. Βέβαια, δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς εξαρτάται από το είδος της άσκησης που επιλέγετε. Πολύ συχνά θεωρούμε ότι η κολύμβηση ή το περπάτημα μπορούν να αντιστρέψουν την οστεοπόρωση. Αυτό αποτελεί μια παρανόηση, καθώς η αλλαγή στην οστική πυκνότητα επέρχεται από ασκήσεις με μεγάλα φορτία. To 1892 o Γερμανός ανατόμος και χειρούργος Julius Wolff διατύπωσε τη θεωρία ότι «Το οστό σε έναν υγιή άνθρωπο ή ζώο προσαρμόζεται στα φορτία τα οποία φέρει». (Νόμος του Wolff, source: Wikipedia).

Με απλά λόγια, αν κατά μήκος του οστού ασκήσουμε προοδευτικά επαρκές φορτίο, το οστό αυτό με την πάροδο του χρόνου, ως προσαρμοστική απάντηση, θα αναδιοργανωθεί, για να γίνει πιο ισχυρό και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το φορτίο. Αυτό επιτυγχάνεται με την μέθοδο OsteoStrong® και το σύστημα Spectrum που αποτελείται από 4 μηχανήματα οστεογονικής φόρτισης.

9. Η οστεοπόρωση δεν μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατεύσει κανείς την υγεία των οστών του, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία. Αρχικά, με μια σωστή διατροφή και με περιορισμό των τροφών που περιέχουν φώσφορο, ουσία που δεσμεύει το ασβέστιο τους. Επίσης, η ελάττωση της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού και αλκοόλ, καθώς και του ανθρακικού των αναψυκτικών, βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι συχνά απαραίτητη, ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες ή λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές για άλλα νοσήματα τα οποία επηρεάζουν την υγεία των οστών.

O πιο αποδοτικός τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της OsteoStrong®, διαδικασία αποτελεσματική στο κομμάτι της αύξησης της οστικής δύναμης και της καλής οστικής υγείας.

Αυτό το γεγονός έχει επιβεβαιωθεί από εκατοντάδες μελέτες, οι οποίες έχουν καταδείξει ότι το ελάχιστο φορτίο που είναι απαραίτητο για την αύξηση της οστικής πυκνότητας στο μηριαίο οστό, ισούται με 4,2 πολλαπλάσια του σωματικού βάρους του κάθε ανθρώπου.
Η OsteoStrong® χρησιμοποιεί μια σειρά από 4 ρομποτικά μηχανήματα μυοσκελετικής ενδυνάμωσης, μέσω της χρήσης των οποίων μπορούν να ασκηθούν, εθελοντικά, υψηλά φορτία. Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη καρπώνονται τα οφέλη της κρούσης, χωρίς τους κινδύνους που συνοδεύονται από αυτήν, απολαμβάνοντας έτσι μία μέθοδο φυσικής ιατρικής που δεν έχει παρενέργειες.

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα του καινοτόμου συστήματος της OsteoStrong® στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης υπερέβησαν τις προσδοκίες, δείχνοντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος OsteoStrong® και παρέχοντας σημαντικές βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης μεταξύ των συμμετεχόντων. Η συστηματική τήρηση του πρωτοκόλλου της OsteoStrong® οδήγησε σε σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη περιοχή της σπονδυλικής μετά από 9 μήνες. Αυτό όχι μόνο μείωσε τον κίνδυνο κατάγματος, αλλά βελτίωσε επίσης τη συνολική σκελετική δομή. Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου Δρ. Γεώργιου Π. Χρούσου, MD, FAAP, MACP, MACE, MD(Hon), είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη θεραπευτική επίδραση της OsteoStrong® σε άτομα με διάγνωση οστεοπόρωσης, ανεξαρτήτως του εάν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή ή όχι, καθώς και τη βελτίωση της μυοσκελετικής υγείας και της ευημερίας των συμμετεχόντων.

Η OsteoStrong® έχει 4 κέντρα στη χώρα μας:

Μαρούσι – Γράμμου 73, Μαρούσι, τηλ: 2106179265

Γλυφάδα – Γρηγορίου Λαμπράκη 34, τηλ: 210 9647906

Αθήνα – Χατζηγιάννη Μέξη 5, Περιοχή Χίλτον, τηλ: 210 7298209

Θεσσαλονίκη – Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ