Η σύγχρονη λύση στην αναστροφή της οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση αποκαλείται και «σιωπηλή νόσος», καθώς δεν έχει κανένα σύμπτωμα και εντοπίζεται μόνο όταν κάποιος υποστεί κάταγμα, γεγονός που υποδηλώνει οστεοπόρωση προχωρημένου βαθμού. Οι γυναίκες, κυρίως λόγω συχνότερων ορμονικών διαταραχών, φέρεται να είναι πιο επιρρεπείς στις συνέπειές της. Παγκοσμίως, 1 στις 3 γυναίκες & 1 στους 5 άνδρες κινδυνεύουν με οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Πεταλούδα», στην Ελλάδα ετησίως περίπου 15.000 άτομα σπάνε το μηριαίο οστό. Η θνητότητα των ατόμων αυτών τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εγχείρηση φτάνει το 30%.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία, στην Ελλάδα περισσότερες από 500.000 γυναίκες, αλλά και 1 στους 5 άντρες άνω των 50 ετών, από τους οποίους 75% δεν το γνωρίζει καν έχουν οστεοπόρωση. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά την συχνότητα και την σοβαρότητα της νόσου, το 93% των ανδρών και το 58% των γυναικών δεν έχουν κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας.
Ποιους αφορά η οστεοπόρωση
Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν την σημαντικότητα αλλά και την επικινδυνότητα της οστεοπόρωσης, παρότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι μια πάθηση που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες σε ηλικία εμμηνόπαυσης ή τα άτομα σε πολύ προχωρημένη ηλικία.
Όμως, η οστεοπόρωση δεν είναι πάθηση μόνο των ηλικιωμένων, αλλά αφορά και νεώτερες ηλικίες, τόσο λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής, όσο και των ανθυγιεινών συνηθειών.
Ο κίνδυνος για ένα νέο άτομο είναι αυξημένος εάν συνυπάρχουν παράγοντες όπως η κληρονομική προδιάθεση, οι ορμονικές διαταραχές όπως εκείνες του θυρεοειδούς, η λήψη φαρμάκων (κορτιζονούχα, αντιπηκτικά κ.ά.), οι χημειοθεραπείες, το χαμηλό σωματικό βάρος, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, το κάπνισμα, η απουσία άσκησης αλλά και η καθιστική ζωή.
Αναστροφή της οστεοπόρωσης
Για πολλά χρόνια θεωρούνταν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, όμως οι ειδικοί πλέον λένε ότι η οστεοπόρωση προλαμβάνεται, αλλά και μπορεί να αναστραφεί και με τρόπους όχι επεμβατικούς και φαρμακευτικούς.
Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπισή της έχει τις ρίζες της σε έναν νόμο της βιολογίας γνωστό από πολύ παλιά, το νόμο του Wolf (1896). To 1892 o Γερμανός ανατόμος και χειρούργος Julius Wolff διατύπωσε τη θεωρία ότι το οστό σε έναν υγιή άνθρωπο ή ζώο προσαρμόζεται στα φορτία τα οποία φέρει. Tα οστά προσαρμόζονται στα νέα φορτία και επομένως εάν η φόρτιση στα οστά αυξηθεί, αυτά θα αναδιοργανωθούν και θα γίνουν πιο ισχυρά, ως απάντηση στο ερέθισμα.
Από τότε, πολλές μελέτες επιβεβαίωσαν τον νόμο του Wolf, ωστόσο δεν ήταν γνωστό ποιο είναι το ελάχιστο φορτίο που απαιτείται για να προκληθεί προσαρμοστική απάντηση του κεντρικού νευρικού συστήματος για την έναρξη παραγωγής νέου οστού.
Απάντηση στο ερώτημα αυτό ήρθε να δώσει η έρευνα των Deere & Tobias το 2012. Σύμφωνα με αυτήν, το ελάχιστο φορτίο που απαιτείται να ασκηθεί στο ισχίο ενός ανθρώπου για να προκαλέσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας της οστεογένεσης είναι 4,2 πολλαπλάσιο του σωματικού βάρους κάθε ατόμου.
Η περιοχή του ισχίου δεν επελέγη τυχαία από τους ερευνητές, καθώς το τελευταίο θεωρείται ίσως το πιο επιρρεπές σε κατάγματα και σίγουρα το πιο επίπονο στη διαδικασία επούλωσης οστό για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Η επανάσταση της OsteoStrong®
Στις παραπάνω μελέτες και ερευνητικές εργασίες βασίστηκε η μέθοδος της OsteoStrong® όπου με την βοήθεια τεσσάρων ρομποτικών μηχανήματων μυοσκελετικής ενδυνάμωσης, μπορούν να ασκηθούν, εθελοντικά, υψηλά φορτία. Με τον τρόπο αυτό, τα μέλη καρπώνονται τα οφέλη της κρούσης, χωρίς τους κινδύνους που συνοδεύονται από αυτήν, απολαμβάνοντας έτσι μία μέθοδο φυσικής ιατρικής που δεν έχει παρενέργειες.
Επιπλέον της αύξησης της οστικής πυκνότητας, η OsteoStrong® αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πόνους στη μέση, στην πλάτη και στις αρθρώσεις, την κακή στάση σώματος, προβλήματα ισορροπίας, ρύθμιση μεταβολισμού, ρύθμιση γλυκόζης αλλά και αύξηση δύναμης. Κι όλα αυτά χωρίς κόπο, γυμναστική, φάρμακα ή ειδική διατροφή, αλλά και με απόλυτη ασφάλεια.