Διεύθυνση: Σωρού 3-5, Μαρούσι

Αιμοδοσία: επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος;

Οι επιστήμονες έχουν πια αποδείξει ότι η αιμοδοσία επηρεάζει έντονα τη γήρανση του δέρματος στα ποντίκια, πιθανώς μειώνοντας τα επίπεδα του τοξικού ελεύθερου σιδήρου [1].

 

Το καλό αίμα

Πριν από την αυγή της σύγχρονης ιατρικής, η αιμοληψία ήταν ένα από τα αγαπημένα βέλη στη φαρέτρα των γιατρών του Μεσαίωνα. Φυσικά, ήταν ένα άγριο και αντιεπιστημονικό όργανο που πιθανότατα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά σε βαριά άρρωστους ασθενείς, αλλά θα μπορούσε η ιδέα να έχει ένα κόκκο αλήθειας;

Σήμερα, η αιμοδοσία δεν εφαρμόζεται πλέον, αλλά πολλοί άνθρωποι δίνουν εθελοντικά το αίμα τους, σώζοντας τις ζωές άλλων. Έχουν γίνει προσπάθειες από επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η αιμοδοσία επηρεάζει την υγεία του δότη. Μια μελέτη συνδέει την αιμοδοσία με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου [2] και μια άλλη με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου [3]. Μία μόνο αιμοδοσία ισοδυναμεί με την καύση 500 θερμίδων. Τέλος, η αιμοδοσία κάνει τους αιμοδότες να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και την υγεία. Από την άλλη πλευρά, οι συχνές αιμοδοσίες μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου [4].

Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν από, ως επί το πλείστον, μη ελεγχόμενες πληθυσμιακές μελέτες που θα μπορούσαν να μολυνθούν σε μεγάλο βαθμό από την προκατάληψη του υγιούς δότη: οι άνθρωποι που δίνουν αίμα είναι συνήθως πιο υγιείς από τους συνομηλίκους τους που ταιριάζουν με την ηλικία τους και ελέγχονται για διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό καθιστά τις μελέτες σε ποντίκια ασυνήθιστα πολύτιμες, επειδή οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να ταιριάξουν την ομάδα μελέτης και τους ελέγχους όσον αφορά την υγεία και την ηλικία.

 

Υγιές δέρμα σε ποντίκια με τακτική αιμοδοσία

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της αιμοδοσίας στη γήρανση του δέρματος. Για να μιμηθούν την αιμοδοσία, τα ηλικιωμένα ποντίκια ηλικίας 64 εβδομάδων απαλλάχθηκαν από 100 μL ή 200 μL αίματος μία φορά κάθε δύο εβδομάδες για ένα σύνολο εβδομάδων. Ως αποτέλεσμα, οι δότες έγιναν πολύ πιο αδύνατοι από τους ελέγχους, με μειωμένο σωματικό βάρος και ποσοστό λίπους. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στο βάρος των κύριων οργάνων, εκτός από μια αξιοσημείωτη αύξηση στη μάζα του σπλήνα, πιθανώς λόγω της εντατικής αιμοποίησης του σπλήνα.

Η θεραπεία μείωσε επίσης το ποσοστό λίπους στο ήπαρ και το μέγεθος των λιποκυττάρων. Η υπερτροφία των λιποκυττάρων είναι σημάδι δυσλειτουργίας του λιπώδους ιστού. Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες. Σε όλα τα πειράματα, επιτεύχθηκαν σημαντικά αποτελέσματα τόσο στις ομάδες των 100 μL όσο και στις ομάδες των 200 μL, αν και ορισμένα αποτελέσματα ήταν δοσοεξαρτώμενα.

Η αιμοδοσία βελτίωσε επίσης την κατάσταση του δέρματος. Το πάχος του χόριου, η περιεκτικότητα σε κολλαγόνο στο δέρμα και η παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι και τύπου ΙΙΙ αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ ο αριθμός των θετικών στη β-γαλακτοσιδάση γηρασμένων κυττάρων μειώθηκε κατακόρυφα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τις αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση που προκαλούνται από την αιμοδοσία. Ταυτοποιήθηκαν 63 DEGs (γονίδια με διαφορετική έκφραση), συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που συμμετέχουν σε πολλά μονοπάτια που σχετίζονται με την ηλικία, όπως τα μονοπάτια σηματοδότησης οιστρογόνων, mTOR και NF-kB.

Η θεραπεία οδήγησε επίσης σε σημαντικές μεταβολικές αλλαγές στα μονοπάτια που εμπλέκονται σε κρίσιμες διεργασίες όπως ο κύκλος του Krebs και ο μεταβολισμός των αμινοξέων. Τα επίπεδα αρκετών μεταβολιτών που είναι γνωστό ότι προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, όπως η γλουταθειόνη, αυξήθηκαν σημαντικά.

 

Χάστε το σίδηρο – φροντίστε τα επίπεδά του

Η αιμοδοσία οδήγησε αναμενόμενα σε μείωση της συγκέντρωσης σιδήρου στον ορό και το ήπαρ, αλλά και στο δέρμα. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Γενικά, αυτό το χημικό στοιχείο είναι τοξικό καθώς προκαλεί οξειδωτικό στρες μέσω της αυξημένης παραγωγής ενεργών ειδών οξυγόνου. όταν λέτε ότι έχετε σκουριάσει, αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μεταφορά. Ως εκ τούτου, ο σίδηρος αποθηκεύεται ως επί το πλείστον στο σώμα ως μη τοξική φερριτίνη και συσσωρεύεται με την ηλικία. Ωστόσο, παράγοντες άγχους καθώς και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορούν να απελευθερώσουν σίδηρο, επιδεινώνοντας το οξειδωτικό στρες. Έχει αποδειχθεί ότι η έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε απελευθέρωση σιδήρου στο δέρμα [5].

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες μπορούν να απαλλαγούν από την περίσσεια σιδήρου μέσω της εμμήνου ρύσεως. Τα επίπεδα σιδήρου και φερριτίνης αυξάνουν μετά την εμμηνόπαυση, η οποία συμπίπτει με την ταχεία γήρανση του δέρματος [6]. Η αιμοδοσία μπορεί να θεωρηθεί ως μίμηση αυτής της διαδικασίας. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο μια μελέτη συνιστά στους ηλικιωμένους να συνεχίσουν να δίνουν αίμα και στη μετέπειτα ζωή τους [7].

Η αιμοδοσία σχετίζεται με πολλά οφέλη, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτιωμένα προφίλ λιπιδίων στο πλάσμα. Στην παρούσα μελέτη μας, παρατηρήσαμε ότι η αιμοδοσία είχε επιπτώσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων με μειωμένο ρυθμό μάζας σωματικού λίπους και επίπεδα λιπιδίων στο ήπαρ. Η αιμοδοσία οδήγησε επίσης σε βελτίωση της γήρανσης του δέρματος. Ερευνήσαμε την επίδραση της αιμοδοσίας στη γήρανση του δέρματος αναλύοντας ιστολογικές και κλινικές αλλαγές σε ηλικιωμένα ποντίκια και παρατηρήσαμε σημαντικές αυξήσεις στο πάχος του δέρματος και την περιεκτικότητα σε κολλαγόνο και μείωση του αριθμού των γηρασμένων κυττάρων σε ποντίκια με αιμοδοσία, υποδεικνύοντας ότι η αιμοδοσία βελτιώνει τη γήρανση του δέρματος δραματικά.

 

Συμπέρασμα

Παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν αίμα, όπως η αραίωση του πλάσματος, έχει αποδειχθεί ότι έχουν γεροπροστατευτικά αποτελέσματα. Η αιμοδοσία ταιριάζει καλά σε αυτή την εικόνα. Η τρέχουσα μελέτη θέτει πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα και παρέχει ενθαρρυντικές απαντήσεις σχετικά με την ικανότητα της αιμοδοσίας να επιβραδύνει τη γήρανση και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται. Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν καλά ελεγχόμενες μελέτες αιμοδοσίας σε ανθρώπους και θα αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Arkadi Mazin

Πρώτη Δημοσίευση ΕΔΩ.

Επιμέλεια κειμένου: η ομάδα της OsteoStrong Greece.

 

Βιβλιογραφία:

[1] Liu, J., Chen, T., Zhao, Y., Ding, Z., Ge, W., & Zhang, J. (2022). Blood donation improves skin aging through the reduction of iron deposits and the increase of TGF-β1 in elderly skin. Mechanisms of Ageing and Development, 111687.

[2] Salonen, J. T., Tuomainen, T. P., Salonen, R., Lakka, T. A., & Nyyssonen, K. (1998). Donation of blood is associated with reduced risk of myocardial infarction: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. American journal of epidemiology148(5), 445-451.

[3] MERK, K., MATTSSON, B., MATTSSON, A., HOLM, G., GULLBRING, B., & BJÖRKHOLM, M. (1990). The incidence of cancer among blood donors. International journal of epidemiology19(3), 505-509.

[4] Bani-Ahmad, M. A., Khabour, O. F., Gharibeh, M. Y., & Alshlool, K. N. (2017). The impact of multiple blood donations on the risk of cardiovascular diseases: Insight of lipid profile. Transfusion Clinique et Biologique24(4), 410-416.

[5] Pourzand, C., Watkin, R. D., Brown, J. E., & Tyrrell, R. M. (1999). Ultraviolet A radiation induces immediate release of iron in human primary skin fibroblasts: the role of ferritin. Proceedings of the National Academy of Sciences96(12), 6751-6756.

[6] Pelle, E., Jian, J., Zhang, Q., Muizzuddin, N., Yang, Q., Dai, J., … & Huang, X. (2013). Menopause increases the iron storage protein ferritin in skin. Journal of cosmetic science64(3), 175-179.

[7] Davison, T. E., Masser, B. M., & Thorpe, R. (2019). Growing evidence supports healthy older people continuing to donate blood into later life. Transfusion59(4), 1166-1170.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!


Καλοκαίρι στην πόλη; Φρόντισε τον εαυτό σου με την OsteoStrong.

Ο Αύγουστος παραδοσιακά αποτελεί τον αγαπημένο μήνα των Ελλήνων. Και αυτό γιατί οι ρυθμοί πέφτουν, οι περισσότερες δουλειές κλείνουν ή «κατεβάζουν ταχύτητα», ακόμα και στα νοσοκομεία έχει παρατηρηθεί μείωση των περιστατικών και των εισαγωγών το καλοκαίρι. Ωστόσο, αν το παραπάνω αποτελεί τον κανόνα, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Οι συμπολίτες μας,…
Διαβάστε περισσότερα »

Η σημασία του ύπνου για τα οστά μας

Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την οστική πυκνότητα και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά), μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 10,3% των ενηλίκων άνω των 50 ετών. Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν, κατά μέσο όρο, 0,012 έως 0,018 g/cm2 χαμηλότερη οστική πυκνότητα…
Διαβάστε περισσότερα »