Διεύθυνση: Σώρου 3-5, Μαρούσι

Αιθέρια Έλαια: Χαλάρωση και Επαναφόρτιση.

Αν υπάρχει κάτι που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτή την εποχή, αυτό είναι το άγχος. Η παγκόσμια πανδημία αποτέλεσε σημείο καμπής (προς τη λάθος κατεύθυνση) για πολλούς από εμάς. Είτε από ανησυχία για την υγεία μας, είτε από προβληματισμό σε σχέση με τα οικονομικά μας, είτε από θυμό και αναστάτωση για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, πολλοί από εμάς αισθάνονται την αρνητική επίδραση μιας ζωής γεμάτης άγχος. Μολονότι, σιγά – σιγά, οι περιορισμοί αίρονται και οι περισσότεροι προορισμοί γίνονται και πάλι διαθέσιμοι, η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να είναι αγχωτική. Ένας εύκολος τρόπος αυτοπροστασίας που μπορεί να μας βοηθήσει να επανακτήσουμε την ηρεμία μας είναι η ένταξη της αρωματοθεραπείας με αιθέρια έλαια στην καθημερινότητά μας.

 

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν σωσίβιο λέμβο σε περιόδους άγχους. Μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τις καταιγίδες της ζωής και να βρούμε το «κέντρο» μας. Τα αιθέρια έλαια είναι αρωματικά φυσικής προέλευσης που έχουν αποστακτεί ή εξαχθεί από ανθούς λουλουδιών, φύλλα, φλοιούς και άλλα μέρη του εκάστοτε φυτού. Εντελώς φυτικά, εμφανίζουν από ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες, είναι μη εθιστικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, το δέντρο Melaleuca που παράγει τσάι, παρόλο που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές και εμπεριέχεται σε λοσιόν και σαπούνια, μετατρέπεται σε τοξικό αν ανακατευτεί με έλαια λεμονιού και μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία σε μερικούς ανθρώπους.

 

Πως λειτουργούν τα Αιθέρια Έλαια;

 

 

Η χρήση αιθέριων ελαίων είναι το ίδιο εύκολη με το να ανοίξουμε ένα μπουκαλάκι και να μυρίσουμε τη μυρωδιά. Εισπνέοντας αιθέρια έλαια προσφέρουμε μικρά αρωματικά ερεθίσματα στο μεταιχμιακό μας σύστημα (ή πιο απλά, στο «συναισθηματικό μας μυαλό»). Όταν το συναισθηματικό μας μυαλό αντιλαμβάνεται διάφορες μυρωδιές ενεργοποιεί την απελευθέρωση ορμονών που έχουν θετική φυσιολογική και ψυχολογική επίδραση, σα να κατευνάζουν το νευρικό μας σύστημα και να ηρεμούν την όποια αρνητική αντίδραση.

 

Προτεινόμενα Αιθέρια Έλαια.

 

Τα παρακάτω αιθέρια έλαια αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία που μπορείτε να προσθέσετε στην «εργαλειοθήκη αυτοπροστασίας» σας. Αν σας προκαλεί άγχος η έξοδος από το σπίτι και η επανενεργοποίησή σας σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο, σας ενθαρρύνω να δοκιμάσετε τα αιθέρια έλαια για να υποστηρίξετε τις ανάγκες σας.

 

Περγαμόντο (Citrus bergamia)

Το Περγαμόντο είναι για το άγχος ό,τι ήταν ο κρυπτονίτης για το Σούπερμαν. Αυτό το δυναμικό αιθέριο έλαιο φρενάρει τα σημάδια του άγχους και αυξάνει την αίσθηση ευεξίας. Σας ενθαρρύνω να έχετε μαζί σας πάντοτε ένα μπουκαλάκι, στο αυτοκίνητο, στο κομοδίνο, στο γραφείο, γιατί η φυσική αγχολυτική του δράση θα ηρεμήσει τα τεντωμένα νεύρα σας και μόνο αν κάνετε μερικές εισπνοές από το άρωμά του.

 

Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

Η λεβάντα είναι ένα καταπραϋντικό αιθέριο έλαιο που ηρεμεί το μυαλό, βοηθά στην ηρεμία των σκέψεων και καλωσορίζει τον ύπνο. Πριν ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε, βάλτε μια μικρή ποσότητα στο πηγούνι σας και στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Θα σας βοηθήσει να ρίξετε τους τόνους πολύ γρήγορα. Εμένα με βοηθά να μην τρίζω τα δόντια μου τις νύχτες. Βάζοντας μια σταγόνα και στο μαξιλάρι σας, θα οδηγηθείτε πιο όμορφα στον ύπνο.

 

Άγριο Πορτοκάλι (Citrus sinensis)

Το γλυκό άρωμα της άγριας πορτοκαλιάς είναι ταυτόχρονα ξεσηκωτικό και ενεργοποιητικό, αλλά μπορεί και να μας ηρεμήσει ή να μας καταπραΰνει, «ξυπνώντας» συναισθήματα χαράς και εκδιώκοντας αρνητικά συναισθήματα κατάθλιψης. Αν αντιμετωπίζετε τη θλίψη, το θρήνο ή απλά αισθάνεστε πεσμένοι, το αιθέριο έλαιο από άγρια πορτοκαλιά θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτά τα έντονα συναισθήματα και να επανακτήσετε την γαλήνη.

 

Λιβάνι (Boswellia)

Το λιβάνι βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και την προσήλωση στην ενέργεια, με την ταυτόχρονη μείωση των αισθημάτων ανυπομονησίας, ευέξαψης και υπερκινητικότητας. Το λιβάνι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα καθαρότερη σκέψη. Όποτε αισθάνομαι έναν πονοκέφαλο, βάζω μια σταγόνα στο κούτελό μου ή στη βάση της μύτης μου για να διώξω την ενόχληση.

 

Μέντα (Mentha piperita)

Η μέντα είναι αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο που ξυπνά γρήγορα το κοιμισμένο μυαλό και δίνει ρυθμό στο βηματισμό μας. Νομίζω ότι αποδίδει εξαιρετικά αν προσθέσουμε μια σταγόνα σε έναν εσπρέσο. Κάντε το στο γραφείο για αύξηση της προσήλωσης και διατηρείστε ένα μπουκαλάκι στο αυτοκίνητο προκειμένου να το εισπνεύσετε όποτε αισθανθείτε κούραση στην οδήγηση (φυσικά, κάντε δεξιά και κοιμηθείτε λιγάκι αν η κούραση επιμείνει). Αξίζει να επισημάνουμε ότι η μέντα δροσίζει το σώμα και βοηθά στην αντιμετώπιση του πυρετού.

 

Κεδρόξυλο (Juniperus virginiana)

Μπορεί να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε βαθιά μέσα σε ένα δάσος ανοίγοντας ένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο κέδρου. Η πλούσια γήινη μυρωδιά του θα σας ηρεμήσει και θα σας βοηθήσει να αποβάλετε το άγχος. Είναι ένα γήινο αιθέριο έλαιο που κάνει εκπληκτική δουλειά στο να ηρεμεί εκείνον που το χρησιμοποιεί.

 

Αυτές ήταν μερικές απλές προτάσεις για να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος και αυξήσετε την προσήλωσή σας. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε, παρόλα αυτά, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίσετε την όποια δυσκολία ολομόναχοι.

 

KristaLynn Landolfi είναι συγγραφέας, life coach (MCC) από το 1990, διατροφολόγος και σύμβουλος αποβολής άγχους (MBSR) που έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους να δημιουργήσουν τη ζωή που αγαπούν. Krista – LynnLandolfi είναι μια σπουδαία life coach με τα αποτελέσματα της δουλειάς της να έχουν δημοσιευθεί και προβληθεί από: USA TODAY, Health Magazine, Oprah Magazine, κ.α. Τα σκυλιά της είναι οι γκουρού της και ο θάνατος ο δικός της lifecoach. Δείτε εδώ την ομιλία της στα TEDx Talk, “How Death Taught Me to Live” (σ.σ. Πως ο θάνατος με έμαθε να ζω) για συμβουλές για μια ζωή πιο γεμάτη. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνήσετε με την Krista-Lynn μέσω του site της: www.self-care.tips

 

Επιμέλεια: OsteoStrong Greece.


Smoothie με σοκολάτα, μπανάνα και φυστικοβούτυρο.

Ένα smoothie με σοκολάτα, μπανάνα και φυστικοβούτυρο (σ.σ. δες εδώ και μια παλαιότερη συνταγή για smoothie) μπορεί να σας αλλάξει τη διάθεση, αλλά και να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό με τον πιο υγιεινό τρόπο.   Συστατικά (για δυο μερίδες smoothie με σοκολάτα, μπανάνα και φυστικοβούτυρο). 3 μέτριες μπανάνες,…
Διαβάστε περισσότερα »

Άνοια: ποια η Σχέση της με την Οστεοπόρωση;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alzheimer’s Disease επικεντρώνεται στον συσχετισμό της οστεοπόρωσης με την άνοια. Περιπτώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης. Αν εσείς, ένας γονιός σας ή κάποιος μεγαλύτερος αγαπημένος, είστε 50 ετών ή μεγαλύτερος/η ίσως ανησυχείτε για την οστεοπόρωση που είναι μια από τις πιο…
Διαβάστε περισσότερα »