Ο πόνος στις αρθρώσεις και τα προβλήματα στην πέψη είναι αποδεκτά ως αναπόφευκτο κομμάτι της παρόδου του χρόνου, ενώ η αλήθεια είναι πως η συσσωρευμένη φλεγμονή είναι συχνά η αιτία πίσω από τη δυσχέρεια. Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί την βασική αιτία για μια μεγάλη γκάμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των: καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, αυτοάνοσων ασθενειών ακόμα και κατάθλιψης. Μια έρευνα από το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής αποδεικνύει ότι η χρόνια φλεγμονή εμπλέκεται στα πρώιμα στάδια της ασθένειας.
Φλεγμονή και Ανοσοποιητικό Σύστημα.
Περισσότερο από το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο στομάχι. Όταν η ισορροπία της χλωρίδας του στομάχου απειλείται από φτωχή διατροφή, παχυσαρκία, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή/και χρόνιο στρες, οδηγεί σε μικροβιολογία του στομάχου (διαρροή), που μπορεί να προκαλέσει συστημική φλεγμονή. Όταν το σώμα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια εστία φλεγμονής, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εκπίπτει, με αποτέλεσμα να του είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίσει τις κοινές ασθένειες, όπως τη γρίπη, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για κάθε ασθένεια. Ευτυχώς, η φλεγμονή μπορεί να αντιστραφεί με την προσθήκη αντιφλεγμονωδών τροφών στη διατροφή και την αποβολή εκείνων που την προκαλούν.
Η Τροφή Είναι το Καλύτερο Αντιφλεγμονώδες.
Ως διατροφολόγος διαπίστωσα ότι το πιο αποδοτικό “φάρμακο” στη μείωση της φλεγμονής είναι η τροφή και οι γιατροί που μελετούν τη διατροφή συμφωνούν. “Πολλές σύγχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν την αντιφλεγμονώδη δράση συγκεκριμένων τροφών“, λέει ο dr. Frank Hu, καθηγητής διατροφολογίας και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard. Και προσθέτει ακόμα: “Μια υγιεινή διατροφή είναι ωφέλιμη, όχι μόνο στη μείωση του κινδύνου κάποιας ασθένειας, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης και της γενικότερης ποιότητας ζωής“.
Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι η αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του διανοητικού συστήματος και σε αποφυγή εκφυλιστικών ασθενειών του νευρολογικού συστήματος. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι αυξημένη κατανάλωση φλαβονοειδών (από τα φρούτα και τα λαχανικά) πιθανότατα σχετίζεται με χαμηλότερους ρυθμούς εκφύλισης του διανοητικού συστήματος σε ανθρώπους άνω των 70 ετών. Με το προσδόκιμο ζωής να ανεβαίνει συνεχώς, είναι σημαντική η δυνατότητα που έχουμε μέσω της διατροφής να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.
Πρακτικές Συμβουλές για Σωστή Διατροφή.
Η αποχή από συγκεκριμένες τροφές είναι σημαντικό στοιχείο μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής. Η παρακάτω λίστα με τροφές θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τι πρέπει να προσθέσετε και τι να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.
Η αίσθηση απώλειας μπορεί να μας οδηγήσει στην υπερφαγία, οπότε καλό θα ήταν να έχετε μια περίοδο προσαρμογής 30 ημερών περνώντας, από τις σημερινές σας διατροφικές συνθήκες, στις νέες. Ξεκινήστε αντικαθιστώντας μια φλεγμονώδη τροφή με μια αντιφλεγμονώδη σε κάθε πιάτο σας. Οι ανταλλαγές αυτές θα σας βοηθήσουν να οδηγηθείτε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής πιο εύκολα (πχ. αλλάξτε τις τηγανιτές πατάτες με πατάτες φούρνου).
Τροφές που προκαλούν φλεγμονή.
Αποφύγετε ή περιορίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τις παρακάτω τροφές:
- Συνθετικά συστατικά: αν δεν μπορείτε να προφέρετε την τροφή, πιθανότατα ούτε το σώμα σας μπορεί να την επεξεργαστεί.
- Αλκοόλ: μια και μόνο βραδιά έντονης κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει τη φλεγμονή στο σώμα σας.
- Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας: μοσχάρι, burgers, μπριζόλες, αλαντικά και hot dogs.
- Επεξεργασμένους Υδατάνθρακες: λευκό ψωμί, κέικ, μπισκότα και γλυκά ζαχαροπλαστικής.
- Fast food, επεξεργασμένες τροφές, τηγανιτά και λιπαρά.
- Αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ποτά.
Τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιλαμβάνει:
- Ξηρούς καρπούς: φουντούκια, αμύγδαλα, makadamia nuts, που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά.
- Λιπαρά ψάρια: σολωμό, σαρδέλες και σκουμπρί.
- Φρέσκα Φρούτα και Λαχανικά: σπανάκι, μπρόκολο, kale, berries, πεπόνι, παπάγια κ.α.
- Κρεμμύδι και σκόρδο, προβιοτικά που προστατεύουν την χλωρίδα του στομάχου.
- Ντομάτες: που έχουν υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου που μειώνει τη φλεγμονή.
Και να θυμόσαστε πάντα πως όποτε κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να ζητάτε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία υγείας, διατροφολόγου ή ειδικού διατροφής, που μπορεί με επιστημονικό τρόπο να διαγνώσει τις ανάγκες σας και να καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Αν αισθάνεστε ότι η φλεγμονή απειλεί την υγεία σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας: μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ξεκαθαρίσει το επίπεδο φλεγμονής στο σώμα σας.
Krista-Lynn Landolfi
Επιμέλεια: OsteoStrong Greece.