Κακάο: θησαυρός για τα οστά.

Η λέξη/όρος “κακάο” γενικά αναφέρεται σε προϊόντα κόκκων κακάο που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ακατέργαστη, μη επεξεργασμένη κατάστασή τους, κατευθείαν από το δέντρο. Διακρίνονται για τα υψηλά αντιοξειδωτικά τους επίπεδα.

Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών μπορούν να μετρηθούν με τη μέθοδο ORAC, δηλαδή την ικανότητα απορρόφησης ριζών οξυγόνου. Αυτή είναι μια μονάδα μέτρησης για το πόση αντιοξειδωτική δράση υπάρχει – με άλλα λόγια, πόσο καλά η τροφή αφοπλίζει τις ελεύθερες ρίζες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η μαύρη σοκολάτα και η σκόνη κακάο έχουν υψηλότερη βαθμολογία ORAC από οποιοδήποτε από τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά «υπερφρούτα» που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των μύρτιλων, των acai berries και των cranberries.

 

Τα κύρια αντιοξειδωτικά που “χτίζουν” οστά και βρίσκονται στη σοκολάτα:

Κατεχίνες, οι οποίες διεγείρουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών και εκτελούν μια σειρά από άλλους ρόλους στο σώμα.

Οι επικατεχίνες είναι κατεχίνες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη διαφοροποίηση των οστεοβλαστών. Επιπλέον, οι επικατεχίνες ενισχύουν την απόδοση των μυών.

Οι ολιγομερείς προκυανιδίνες βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στη σοκολάτα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, όπως τα βακκίνια και το πράσινο τσάι.

Η ρεσβερατρόλη βελτιώνει πραγματικά την ισορροπία και τον κινητικό συντονισμό εκτός από τα πολλά άλλα υγιεινά οφέλη της.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι ένα όφελος για την αποκατάσταση και την απόδοση των μυών, καθώς και για την υγεία των οστών. Εκτός από αυτές τις ουσίες που δομούν τα οστά, η σοκολάτα περιέχει επίσης σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

 

Σύνοψη

Η λέξη/όρος “κακάο”  αναφέρεται σε μη επεξεργασμένα προϊόντα του κόκκου κακάο. Οι ενώσεις στο κακάο διεγείρουν τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, ενισχύουν την απόδοση των μυών και βελτιώνουν την ισορροπία και τον κινητικό συντονισμό.

 

Επιμέλεια: Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ