Η σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βιταμίνες Β, μαγνήσιο και πολλά άλλα. Η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης(ορμόνη του στρες), αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνει τη φλεγμονή και πολλά άλλα.
Η παραδοσιακή μπάρα σοκολάτας έχει πιθανώς ζάχαρη, επεξεργασμένα γαλακτοκομικά και συντηρητικά, οπότε ετοιμάσαμε κάτι λίγο καλύτερο. Η χρήση εναλλακτικών συστατικών μας δίνει ένα νόστιμο επιδόρπιο που στην πραγματικότητα παρέχει οφέλη για την υγεία.
Η μαύρη σοκολάτα με βατόμουρο είναι φυτικής προέλευσης (χωρίς γαλακτοκομικά), ακατέργαστη, με ζάχαρη καρύδας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ένα εγκεκριμένο γλυκαντικό λόγω των αντιοξειδωτικών, του ασβεστίου, του σιδήρου, του ψευδάργυρου, του καλίου και του καλίου) και παρασκευάζεται από λίγα απλά υλικά.
Μια ισχυρή δόση βατόμουρου
Τα σμέουρα συγκεντρώνουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Παρέχουν κάλιο, μαγγάνιο και άλλα απαραίτητα μέταλλα. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Τα σμέουρα είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια που ευδοκιμούν στη χλωρίδα του εντέρου. Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι ποντίκια με μεταβολικό σύνδρομο που ταΐζονταν με μία μόνο μερίδα σμέουρα κάθε μέρα είδαν βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Muffins με μαύρη σοκολάτα και βατόμουρο
Συστατικά (για 12 muffins)
1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι βιολογικό αμύγδαλο
4 μεγάλα βιολογικά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζάνι λάδι καρύδας, λιωμένο
¼ φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας
2 κουταλιές της σούπας βιολογικό μέλι (ή νέκταρ καρύδας)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας άμυλο μαραντίας
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
¾ – 1 Μπάρα μαύρης σοκολάτας με Raspberry
1 φλιτζάνι φρέσκα σμέουρα
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 και στρώνουμε μια φόρμα για μάφινς με 12 θέσεις.
Ανακατέψτε το αλεύρι αμυγδάλου, τα αυγά, το λάδι καρύδας, τη ζάχαρη καρύδας, το μέλι, τη βανίλια, τη μαραντία, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε καλά, σπάζοντας τυχόν σβώλους μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Στη συνέχεια, ανακατέψτε την ψιλοκομμένη ράβδο μαύρης σοκολάτας με Raspberry.
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, ρίξτε τη ζύμη σε θήκες για μάφιν, γεμίζοντάς τες στα ¾ της διαδρομής μέχρι την κορυφή. Τέλος, προσθέστε 2-3 φρέσκα σμέουρα σε κάθε φλιτζάνι μάφιν.
Ψήστε για 20 με 22 λεπτά στους 180, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά οι κορυφές και να πιέσετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγει καθαρή. Αφήνουμε τα μάφιν να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρουμε.
Σημείωση: Αυτά τα μάφιν είναι υγρά και αφράτα, γι’ αυτό αποθηκεύστε οτιδήποτε δεν τρώτε σε σφραγισμένο δοχείο την πρώτη μέρα στο ψυγείο. Διατηρούνται καλά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως και 5 ημέρες.
Επιμέλεια: Η ομάδα της OsteoStrong Greece.