Διεύθυνση: Σωρού 3-5, Μαρούσι

Ο μηχανισμός των γερών οστών

Τα τελευταία 100 χρόνια, οι επιστήμονες που μελετούν τα οστά έχουν επωφεληθεί από εκπληκτικές τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτές οι νέες τεχνικές έχουν επεκταθεί πολύ και έχουν βελτιώσει την ικανότητά μας να παρατηρούμε τη συμπεριφορά των οστών κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε τώρα συγκεκριμένη κατανόηση του πώς και γιατί τα οστά γίνονται πιο αδύναμα ή ισχυρότερα. Το Journal of Musculoskeletal and Neuronal Interaction δημοσίευσε πρόσφατα μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της τρέχουσας κατανόησής μας για τη μηχανική βάση της αντοχής των οστών.

Αυτή η εξήγηση της μηχανικής συμπεριφοράς των οστών είναι πολύπλοκη. Αλλά είναι σημαντικό για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες επιστημονικά αποδεδειγμένες ενέργειες για τη βελτίωση της δύναμης και της υγείας των οστών μας.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα εξηγήσουμε το μηχανικό φορτίο, τη διαφορά μεταξύ στρες και καταπόνησης και πώς μας παρέχουν τη δυνατότητα να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας των οστών μας.

 

Το μηχανικό φορτίο προκαλεί στρες και καταπόνηση

Μηχανική φόρτιση είναι κάθε πίεση που αντιμετωπίζουν τα οστά μας και η επίδραση αυτής της πίεσης στη δομή τους. Αποτελείται από δύο συστατικά: πίεση και καταπόνηση.

Η πίεση περιγράφει τη δύναμη που ασκείται στα οστά. Μπορεί να προκληθεί από μυϊκή σύσπαση, φόρτιση κρούσης και βαρυτικές δυνάμεις. Κάθε φορά που κινείστε, σταματάτε κάτι που κινούνταν ή αντιστέκεστε στη δύναμη της βαρύτητας, ασκείτε πίεση στα οστά σας.

Επιπλέον, η πίεση προκαλεί καταπόνηση. Η καταπόνηση είναι η φυσική απόδοση στην πίεση που προκαλείται από το στρες. Είναι μια δομική παραμόρφωση του οστικού υλικού. Πάνω από ένα ορισμένο όριο, η καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα οστά, συνήθως με τη μορφή μικρορωγμών ή σε μια τραυματική περίπτωση, κατάγματα. Αλλά κάτω από αυτό το όριο, η καταπόνηση δεν βλάπτει τα οστά, αντιθέτως τα ευνοεί.

Η ανθεκτικότητα των οστών είναι η ικανότητα του οστού να απορροφά την ενέργεια από την καταπόνηση χωρίς να υποστεί βλάβη. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως ελαστικότητα.

Η καταπόνηση είναι σημαντική επειδή τα οστά είναι μηχανοευαίσθητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αισθανθούν τη φυσική παραμόρφωση που προκαλείται από την καταπόνηση. Και όταν αυτό το στέλεχος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, το σώμα ανταποκρίνεται αυξάνοντας την οστική μάζα.

Εάν κατανοήσουμε τι προκαλεί τα οστά μας να αυξάνουν την παραγωγή νέας οστικής μάζας, τότε έχουμε ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τη βελτίωση και τη διατήρηση της υγείας των οστών μας.

 

Σύνοψη – ο μηχανισμών των γερών οστών

Η μηχανική φόρτιση αποτελείται από πίεση και καταπόνηση. Η πίεση είναι ένα μέτρο της δύναμης που βιώνουν τα οστά. Η καταπόνηση είναι ένα μέτρο της φυσικής παραμόρφωσης που προκαλείται από την πίεση. Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα του οστού να απορροφά την καταπόνηση χωρίς να υποστεί ζημιά. Τα οστά μας μπορούν να αισθανθούν την καταπόνηση και το σώμα μας ανταποκρίνεται σε ορισμένους τύπους καταπόνησης προσθέτοντας οστική μάζα.

Ιδανικός τρόπος είναι η φυσική μέθοδος οστεογονικής φόρτισης που αναπτύσσεται διαρκώς και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης, να αυξήσουν την οστική και μυική τους πυκνότητα. Με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο, ακόμα και οστεοπορωτικοί ασθενείς, βλέπουν αναστροφή της νόσου και – κατά συνέπεια – ενίσχυση της μυϊκής τους δύναμης. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να ασκούν τα απαιτούμενα φορτία (4.2 φορές το σωματικό τους βάρος) που θα ενεργοποιήσουν την παραγωγή νέου οστικού ιστού με απόλυτα φυσικό και ασφαλή τρόπο.

Η πρωτοποριακή μέθοδος οστεογονικής φόρτισης είναι διαθέσιμη στα κέντρα ευεξίας της OsteoStrong, που διατηρεί και την παγκόσμια πατέντα της μεθόδου οστεογονικής φόρτισης. Με, μόλις, δέκα (10) λεπτά την εβδομάδα, μύες και οστά επανενεργοποιούνται και οι άνθρωποι κερδίζουν και πάλι τη φυσική τους κατάσταση.

Η OsteoStrong έχει δύο κέντρα στη χώρα μας: Αθήνα (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265) και Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490). Καλέστε σήμερα για μια δωρεάν δοκιμαστική συνεδρία.

 

Επιμέλεια: Η ομάδα της OSteoStrong Greece.

 

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!


Η σημασία του ύπνου για τα οστά μας

Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την οστική πυκνότητα και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά), μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 10,3% των ενηλίκων άνω των 50 ετών. Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες τη νύχτα είχαν, κατά μέσο όρο, 0,012 έως 0,018 g/cm2 χαμηλότερη οστική πυκνότητα…
Διαβάστε περισσότερα »

Αιμοδοσία: επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος;

Οι επιστήμονες έχουν πια αποδείξει ότι η αιμοδοσία επηρεάζει έντονα τη γήρανση του δέρματος στα ποντίκια, πιθανώς μειώνοντας τα επίπεδα του τοξικού ελεύθερου σιδήρου [1].   Το καλό αίμα Πριν από την αυγή της σύγχρονης ιατρικής, η αιμοληψία ήταν ένα από τα αγαπημένα βέλη στη φαρέτρα των γιατρών του Μεσαίωνα.…
Διαβάστε περισσότερα »