Ποδηλασία και οστική πυκνότητα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (3 Ιουνίου), μερικά δεδομένα για την ποδηλασία. Η ποδηλασία, λοιπόν, θεωρείται ένα εξαιρετικά ωφέλιμο άθλημα για τη σημαντική ενίσχυση της καρδιαγγειακής ικανότητας σε άτομα, ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ελάχιστες ή καθόλου αντίστοιχες βελτιώσεις στην οστική μάζα.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα επιστημονικής βιβλιογραφίας σε μελέτες που εξέταζαν την οστική μάζα και τον μεταβολισμό των οστών σε ποδηλάτες για τη συλλογή όλου του σχετικού δημοσιευμένου υλικού έως τον Απρίλιο του 2012. Έγινε ανάλυση σε όλες τος περιγραφικές, συγχρονικές, διαχρονικές και παρεμβατικές μελέτες προκειμένου να βγει ένα συνολικότερο αποτέλεσμα.

 

Τα αποτελέσματα της Έρευνας

Ετερογενείς μελέτες όσον αφορά το φύλο, την ηλικία, την πηγή δεδομένων, την ομάδα σύγκρισης, το επίπεδο ποδηλασίας ή τον τρόπο λειτουργίας που εφαρμόστηκαν μεταξύ άλλων παραγόντων έδειξαν μικρές αλλά σημαντικές διαφορές στα αποτελέσματα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ενήλικες ποδηλάτες δρόμου που συμμετέχουν σε τακτική προπόνηση έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα σε βασικές περιοχές (για παράδειγμα, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης).

Αντίθετα, άλλοι τύποι ποδηλασίας (όπως η ορεινή ποδηλασία) ή ο συνδυασμός με άλλα αθλήματα θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό το μη ασφαλές αποτέλεσμα. Αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν ακόμη να εξηγηθούν σε σχέση με διαφορές στα διατροφικά πρότυπα ή ενδοκρινικούς παράγοντες.

 

Συμπεράσματα

Από την ολοκληρωμένη έρευνά μας για την τρέχουσα διαθέσιμη βιβλιογραφία μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η ποδηλασία δρόμου δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο σημαντικό οστεογονικό όφελος. Η αιτία αυτού μπορεί να σχετίζεται με την παραμονή πολλών ωρών σε θέση στήριξης βάρους στο ποδήλατο σε συνδυασμό με τον απαραίτητο χρόνο αποκατάστασης που περιλαμβάνει μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστή ή ξαπλωμένη ύπτια, ειδικά σε αγωνιστικό επίπεδο.

 

Σωματική δραστηριότητα έξω από την ποδηλασία

Η σωματική δραστηριότητα παίζει ρόλο στην υγεία των οστών. Οι λιγότερο δραστήριοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τα οστά τους. Λειτουργικές κινήσεις όπως η άρση βαρών και ακόμη και οι άσκηση μεταφοράς του σωματικού βάρους μόνο βοηθούν στην ενίσχυση των οστών. Δεν αρκούν ωστόσο.

Για την τόνωση των οστεογονικών επιδράσεων της αυξημένης οστικής μάζας, οι ιστοί των οστών πρέπει να εκτίθενται σε φορτίο μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζεται κατά τις καθημερινές δραστηριότητες ζωής. Από τα διάφορα προγράμματα άσκησης, η οστεογονική φόρτιση κερδίζει τις εντυπώσεις και παρουσιάζει τα θεαματικότερα αποτελέσματα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να κάνει τη διαφορά με απολύτως φυσικό τρόπο.

Η πρωτοποριακή μέθοδος οστεογονικής φόρτισης είναι διαθέσιμη στα κέντρα οστικής υγείας της OsteoStrong, που διατηρεί και την παγκόσμια πατέντα της μεθόδου οστεογονικής φόρτισης. Με, μόλις, δέκα (10) λεπτά την εβδομάδα, μύες και οστά επανενεργοποιούνται και οι άνθρωποι κερδίζουν και πάλι τη φόρμα τους.

Η OsteoStrong έχει δύο κέντρα στη χώρα μας: Αθήνα (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265) και Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490). Καλέστε σήμερα για μια δωρεάν δοκιμαστική συνεδρία.

 

Η επιμέλεια στην OsteoStrong Greece.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ