Πώς η οστεοπόρωση επηρεάζει την ισορροπία;

Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική νόσος, η οποία προκαλείται όταν με την πάροδο του χρόνου τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και την αρχική δομή τους. Αν και η οστεοπόρωση κυρίως επηρεάζει την πυκνότητα και την αντοχή των οστών, μπορεί επίσης να επηρεάσει και την ισορροπία. Αυτό έχει ως απόρροια την πρόκληση καταγμάτων που είναι και το βασικό σύμπτωμα της νόσου.

Η ισορροπία είναι η ικανότητά μας να διατηρούμε σταθερή θέση υπό συγκεκριμένες προκλήσεις όπως βηματισμός, και να αντισταθμίζουμε τις δυνάμεις που επηρεάζουν την κίνησή μας. Οι άνθρωποι με οστεοπόρωση μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στα τραύματα και τις πτώσεις εξαιτίας της μειωμένης πυκνότητας των οστών τους συνδυαστικά με την περιορισμένη ισορροπία τους.
Όταν κάποιος έχει οστεοπόρωση, τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα και ευάλωτα σε κατάγματα . Επομένως, ακόμη και μια μικρή πτώση λόγω περιορισμένης ισορροπίας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό, όπως θραύση του ισχίου ή των ποδοκνημικών οστών. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να επηρεάσουν περεταίρω την ισορροπία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πόνο, και κινητική απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άρα αν όλη την παραπάνω διαδικασία την περιγράφαμε σαν μια ευθεία γραμμή αλληλένδετων καταστάσεων θα ήταν ως εξής:

Η οστεοπόρωση επηρεάζει την πυκνότητα και ευθραυστότητά των οστών αλλά και την σωστή στάση του σώματος με συνέπεια την απώλεια ισορροπίας. Η έλλειψη ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε μικρές πτώσεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε κατάγματα εξαιτίας της χαμηλής οστικής πυκνότητας, ενώ στη συνέχεια τα καταγμάτων επηρεάζουν αυξητικά την ισορροπία λόγω ακινησίας για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπεια επόμενο κάταγμα.

Συνεπώς, η οστεοπόρωση είναι διαδεδομένη νόσος μεταξύ των ηλικιωμένων και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων που προκαλούν κατάγματα, τραυματισμούς ή θνησιμότητα.
Ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου πτώσεων σε αυτόν τον πληθυσμό είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων για την πρόληψη των πτώσεων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα των μυών και η σωστή στάση σώματος είναι κρίσιμες για τον έλεγχο της ισορροπίας σε ηλικιωμένα άτομα. Τα άτομα με οστεοπόρωση έχουν συχνά μυϊκή αδυναμία και αυξημένη κύφωση της σπονδυλικής στήλης που οδηγεί σε σπονδυλικά κατάγματα και κακό έλεγχο της ισορροπίας ή ακόμα και σε πτώσεις.

Επομένως, η βελτίωση της ποιότητας των μυών, η ενδυνάμωση των αδύναμων μυών και η διόρθωση της ευθυγράμμισης της στάσης είναι απαραίτητα στοιχεία για την πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με οστεοπόρωση.

Με το σύστημα της OsteoStrong®, μπορεί να επιτευχθεί η ταυτόχρονη βελτίωση οστικής πυκνότητας, μυϊκής δύναμης και στάσης σώματος, δημιουργώντας ένα ολιστικό πλαίσιο πρόληψης καταγμάτων αλλά και χαμηλής ισορροπίας

Δουλέυοντας σε πολλαπλούς άξονες, η τεχνολογία OsteoStrong® προσφέρει μια φυσική λύση ολιστικά και συνδιαστικά. Στόχος του νέου αυτού πρωτοποριακού συστήματος είναι η αντιγήρανση όλου του σκελετικού συστήματος στο σύνολο του και όχι η μερική αντιμετώπιση ενός κομματιού από το όλο παζλ.

Τέλος ένα σώμα με υγιή σκελετό νιώθει μεγαλύτερη ευεξία και διάθεση για συμμετοχή σε εξωτερικές δραστηριοτητες χωρίς στρες, φόβο και αγωνία.

Ο υγιής και δυνατός άνθρωπος έχει την βασική προυπόθεση για μια χαρούμενη και κοινωνικά λειτουργική ζωή.

Διαβάστε επίσης: Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει την Αποτελεσματικότητα του Καινοτόμου Συστήματος της OsteoStrong® στη Βελτίωση της Οστικής Πυκνότητας

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ