Πώς τα Μικροπλαστικά, η Βισφαινόλη Α (BPA) και οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στονΦούρνο Μικροκυμάτων επηρεάζουν τον Θυρεοειδή και την Υγεία των Οστών σας!

Όταν πρόκειται για την υγεία των οστών μας, συχνά σκεφτόμαστε για παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη, ένα που μπορεί να μην είναι τόσο ορατό, αλλά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία μας: οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Ανάμεσα σε αυτές, τα μικροπλαστικά, η Βισφαινόλη Α (BPA) και οι πλαστικές συσκευασίες που χρησιμοποιούνται στο φούρνο μικροκυμάτων εμφανίζονται ως πιθανές απειλές, με τη δυνατότητα να επηρεάσουν τον θυροειδή και, κατά επέκταση την πυκνότητα των οστών μας.

Τα μικροπλαστικά υπάρχουν εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια, και τα καταναλώνουμε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να το γνωρίζουμε. Οι ερευνητές αναφέρουν πλέον αυτήν την εποχή ως “την εποχή του πλαστικού” για προφανείς λόγους – τα μικροπλαστικά είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και μπορούν να βρεθούν στον πάγο της Ανταρκτικής, στα έντερα των περισσότερων θαλάσσιων ζώων, στις παραλίες ακατοίκητων νησιών και ακόμη και στο πόσιμο νερό παγκοσμίως.

Κατανοώντας τη Σύνδεση μεταξύ Θυρεοειδούς και Υγείας των Οστών

Για να κατανοήσουμε τον σύνδεσμο μεταξύ των χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και της υγείας των οστών, πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε τον ρόλο του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό το μικρό, σε σχήμα πεταλούδας όργανο στο λαιμό μας παράγει ορμόνες που είναι κρίσιμες για τον έλεγχο διάφορων σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής και της πυκνότητας των οστών. Οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του σχηματισμού και της απορρόφησης των οστών. Όταν αυτή η ισορροπία διαταράσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πυκνότητα των οστών και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Μικροπλαστικά: Μικροσκοπικά Σωματίδια, Μεγάλη Επίδραση

Επιπλέον, τα μικροπλαστικά, που συχνά βρίσκονται σε προϊόντα περιποίησης του σώματος και τώρα είναι παρόντα σε όλο το περιβάλλον μας, αποτελούν μια μοναδική απειλή. Αυτά τα λεπτομερή σωματίδια μπορούν να εισβάλλουν στο σώμα μας, δυνητικά διαταράσσοντας το ενδοκρινικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εδραιωθεί μια άμεση σύνδεση μεταξύ των μικροπλαστικών και του θυρεοειδούς αδένα, πρώιμες μελέτες υποδεικνύουν μια ανησυχητική σχέση.

Πλαστικό BPA: Ένας Καθιερωμένος Ενόχος

Η Βισφαινόλη Α (BPA) είναι ένα γνωστό χημικό που διαταράσσε το ενδοκρινικό σύστημα και βρίσκεται σε πλαστικές συσκευασίες ακόμη και στην επένδυση ορισμένων τροφών. Έχει δείξει ότι μιμείται τα οιστρογόνα στο σώμα, οδηγώντας σε ανισορροπίες ορμονών. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται, μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών και να επηρεάσουν αρνητικά την πυκνότητα των οστών.

Πλαστικές συσκευασίες για Φαγητό στον Φούρνο: Ένας Κίνδυνος προς Εξέταση

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Nebraska-Lincoln ανέφεραν ότι οι πλαστικές συσκευασίες και οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες τροφίμων που χρησιμοποιούνται στο φούρνο απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικρο- και νανο-πλαστικά – εξαιρετικά μικρά σωματίδια πλαστικού – στο φαγητό που περιείχαν αυτές οι συσκευασίες.

Οι πλαστικές συσκευασίες που διαφημίζονται ως “ασφαλείς για φούρνο μικροκυμάτων” σημαίνει απλώς ότι δεν θα εκραγούν ή δεν θα τηγανιστούν στο φούρνο μικροκυμάτων κατά τη θέρμανση.  Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό, διότι δεν σημαίνει πάντα ότι το φαγητό που ζεσταίνεται σε αυτούς είναι πραγματικά “ασφαλές” για κατανάλωση!  Όταν χρησιμοποιούμε πλαστικές συσκευασίες στο φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχει κίνδυνος να απελευθερώνονται χημικά και μικροσωματίδια πλαστικού στο φαγητό μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση χημικών ουσιών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του BPA, στα γεύματά μας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η έκθεση μπορεί να συμβάλει στη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και στα προβλήματα υγείας των οστών.

 

Προστατεύοντας την Υγεία σας

Καθώς η έρευνα για την σχέση μεταξύ των μικροπλαστικών, των ορμονών του θυρεοειδούς και της πυκνότητας των οστών συνεχίζεται, είναι ζωτικό να λαμβάνετε μέτρα για τη μείωση των πιθανών κινδύνων:

Περιορίστε τη χρήση πλαστικού – χρησιμοποιείτε δοχεία γυαλιού ή ανοξείδωτα για την αποθήκευση τροφίμων και την θέρμανσή τους.

Επιλέγετε προϊόντα χωρίς BPA – Εάν πρέπει να χρησιμοποιείτε πλαστικές συσκευασίες για την αποθήκευση τροφίμων, ψάξτε για προϊόντα που φέρουν το σήμα BPA-free για να μειώσετε την έκθεσή σας.

Σωστή Λειτουργία του Θυρεοειδούς Αδένα

Η σωστή  λειτουργία του θυρεοειδούς είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία, καθώς ο θυρεοειδής παίζει ένα ζωτικό ρόλο όχι μόνο στην υγεία των οστών, αλλά και στον έλεγχο του μεταβολισμού, των επιπέδων ενέργειας και πολλών άλλων σωματικών λειτουργιών. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες προτεινόμενες στρατηγικές για να προφυλαξουμε την υγεία του θυρεοειδή μας:

Διατροφή Πλούσια σε Θρεπτικά Συστατικά

  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο, όπως φύκια, ψάρια, γαλακτοκομικά και αλάτι με ιώδιο. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς.
  • Βεβαιωθείτε για την επαρκή λήψη σε σελήνιο από πηγές όπως καρύδια Βραζιλίας, ηλιόσποροι και κρέας, καθώς το σελήνιο είναι σημαντικό για τον μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδούς. Οι άνθρωποι που δεν λαμβάνουν επαρκή σελήνιο μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο θυρεοειδή, όπως θυρεοειδίτιδα, υποθυρεοειδισμός (αδράνεια του θυρεοειδούς – νόσος Graves’).
  • Συμπεριλάβετε τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως καρύδια, σπόροι και δημητριακά, καθώς ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
  • Διατηρείτε ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες D, Κ2 και Ε που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του θυρεοειδούς και την πυκνότητα των οστών.
  • Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κρέας ζώων και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (κοτόπουλο, παπάγια, ψάρια, αβοκάντο, μπανάνες, σουσάμι και κολοκύθια) που απαιτείται από το θυρεοειδή για τη σύνθεση των ορμονών του. Οι άνθρωποι με υπερδραστικό θυρεοειδή, όπως ουπερθυρεοειδισμός ή η νόσος του Graves, πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα τυροσίνης, διότι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα ήδη υψηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.
  • Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής, βοηθώντας στις διαταραχές του θυρεοειδούς που προκαλούνται από φλεγμονή. Η έλλειψη Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 συνδέεται με τη δημιουργία όζων στον θυρεοειδή. Οι πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια, λάδι σπόρων λιναρόσπορου, καρύδια και σπόρους.

Διατηρήστε την Υγεία του Εντέρου

 

Η διατήρηση της υγείας του μικροβιώματός σας (έντερο) είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσετε την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη συνολική υγεία. Σκεφτείτε τη λήψη προβιοτικών όταν απαιτείται, ιδίως μετά από λήψη αντιβιοτικών.

 

Ισορροπημένα Μακροστοιχεία

 

Διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή με κατάλληλα επίπεδα υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεΐνης για τη στήριξη της συνολικής μεταβολικής υγείας.

 

Περιορισμός των Τροφών με Γοϊτρογόνες Ιδιότητες

 

Εάν έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή, μειώστε την κατανάλωση τροφών με γοϊτρογόνες ιδιότητες, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανα Βρυξελλών και προϊόντα σόγιας. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του θυρεοειδούς όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

 

Επαρκής Ενυδάτωση

 

Παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι για να υποστηρίξετε τη μεταφορά των ορμονών του θυρεοειδούς σε όλο το σώμα.

Διαχείριση του Στρες

 

Το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Συμμετέχετε σε τεχνικές μείωσης του άγχους, όπως η μεταλλαγμένη, το yoga, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή χόμπι για τη διαχείριση των επιπέδων άγχους. Στα κέντρα OsteoStrong®, οι συνεδρίες PEMF, Normatec, Red Light και Hydromassageβοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βελτιώνοντας την υγεία του θυρεοειδούς.

 

Τακτική Άσκηση

Συμμετέχετε σε τακτική σωματική δραστηριότητα για τη στήριξη της συνολικής μεταβολικής υγείας και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Οι συνεδρίες OsteoStrong® προωθούν τη μεταβολική υγεία, μειώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις, τη μέση και τους μύες, δίνοντας τη δυνατότητα για έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής και προάγοντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

 

Περιορισμός του Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, οπότε περιορίστε την κατανάλωσή σας.

 

Κατανάλωση Καφέ

Έχει δείξει οτι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, ενώ έχει και ορισμένα οφέλη για την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς για ανθρώπους με μεταβολικές διαταραχές.

 

Επαρκής Ύπνος

Δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο και στοχεύετε σε 7-9 ώρες ποιοτικής ανάπαυσης κάθε νύχτα για τη στήριξη της ισορροπίας των ορμονών.

 

Αποφυγή του Καπνίσματος

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του θυρεοειδούς, επομένως είναι επωφελές να το εγκαταλείψετε ή να το αποφύγετε.

 

Περιβαλλοντικές Τοξίνες

Προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε ρυπογόνες ουσίες, ειδικά αυτές που μπορεί να διαταράσσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως τα BPA και τα μικροπλαστικά.

Συμβουλευτείτε έναν Επαγγελματία Υγείας

Προγραμματίστε τακτικούς ελέγχους με τον γιατρό σας για την παρακολούθηση των επιπέδων θυρεοειδούς ορμόνης και συζητήστε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή συμπτώματα. Εάν υποψιάζεστε προβλήματα με το θυρεοειδή ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως κόπωση, αλλαγές στο βάρος ή αλλαγές στη διάθεση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για αξιολόγηση και θεραπεία.

Εάν ακολουθείτε την μέθοδο της Osteostrong® χωρίς να βλέπετε βελτιώσεις στην πυκνότητα των οστών, προβλήματα με τον θυρεοειδή ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας. Η γνώμη ενός γιατρού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι τακτικές συνεδρίες στην Osteostrong® ενδυναμώνουν τους μύες, βελτιώνουν την ισορροπία και μειώνουν τους κινδύνους πτώσης και κατάγματος, ακόμα και αν η πυκνότητα των οστών δεν αυξηθεί.

Η πιθανή επίδραση των μικροπλαστικών, των BPA και των πλαστικών συσκευασιών τροφίμων στον θυρεοειδή και την πυκνότητα των οστών αποτελεί ανησυχία που συνεχώς αυξάνεται. Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες, η υιοθέτηση προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτές τις ενδοκρινολογικά ενεργές ουσίες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της συνολικής υγείας και ευημερίας σας. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε και την πιθανή επίδρασή τους, και να δράτε προληπτικά όσον αφορά την προστασία του θυρεοειδούς, καθώς μπορείτε να ακολουθήσετε θετικά βήματα για τη διατήρηση ενός υγιούς θυρεοειδούς και ισχυρών οστών… και για την προστασία του πολύτιμου περιβάλλοντός μας!

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ