Διεύθυνση: Σώρου 3-5, Μαρούσι

Πράσινο Τσάι – Μαύρο Τσάι: Τα Οφέλη.

Της Kristin Deasy

 

Η πληθώρα τσαγιών σε προσφορά στο κάθε συνοικιακό σούπερ – μάρκετ μοιραία οδηγεί στην ερώτηση:

 

Eίναι όλα τα είδη τσαγιού ίδια;

Ο κόσμος του τσαγιού – τόσο διαφορετικός και διακριτικός – δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και κατανοητός από το μέσο άνθρωπο. Και είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις ανάμεσα στις, σχεδόν παγκόσμιες επιλογές του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. Ποιο είναι το καλύτερο; Η αβεβαιότητα μεγαλώνει…

Τα καλά νέα είναι ότι η γνώση υπάρχει και είναι διαθέσιμη σε όλους. Από το να αφήνεις την επιλογή του επόμενου τσαγιού σου στην τύχη, υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι – έχοντας αυτά στο μυαλό σου θα μπορέσεις να κάνεις την πιο έξυπνη επιλογή:

  1. Τα βασικά είδη τσαγιού (πράσινο, μαύρο, καφέ και λευκό) προέρχονται όλα από το ίδιο φυτό αλλά έχουν διαφορετική επεξεργασία.
  2. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το πράσινο τσάι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία από ό,τι το μαύρο, ενώ το μαύρο έχει λίγη παραπάνω καφεΐνη από τα υπόλοιπα.
  3. Όπως σε όλα, ο τρόπος με τον οποίο θα φτιάξεις το τσάι σου και η ποιότητα των φύλλων του είναι το ίδιο σημαντικά για την υγεία σου, όσο και το είδος του τσαγιού που θα επιλέξεις να πιεις

 

Οι Βασικοί Παίχτες

Οι βασικοί «παίχτες» στον κόσμο του τσαγιού είναι, φυσικά, το πράσινο και το μαύρο. Με δεδομένη την κοινή τους προέλευση από το ίδιο φυτό, μπορεί να αναρωτιέσαι γιατί έχουν διαφορετικά χρώματα. Η απάντηση έχει να κάνει με τη διαδρομή των φύλλων του από το φυτό (aka Camellia sinensis), έναν θάμνο που έχει την καταγωγή του στην Ινδία και την Ασία. Για την παραγωγή πράσινου τσαγιού, τα μαζεμένα φύλλα εκτίθενται στον ατμό ή αποξηραίνονται, μετά ξαναζεσταίνονται μέσω ξηρού ψησίματος για την αποφυγή της οξείδωσης – έτσι διατηρούν το χρώμα τους και δίνουν στο πράσινο τσάι την ξεχωριστή γεύση του.

Το μαύρο τσάι, από την άλλη, είναι μαύρο γιατί τα φύλλα έχουν οξειδωθεί μετά την πτώση ή το «ζύμωμά» τους, επιτρέποντας έτσι μια πιο έντονη γεύση και ένα ελαφρώς διαφορετικό διατροφικό προφίλ.

 

Τα οφέλη στην υγεία από το τσάι.

Σχετικά με τα οφέλη στην υγεία, το τσάι γενικότερα τροφοδοτεί τον οργανισμό με φλαβονοειδή, που είναι συστατικά του φυτού που μετά την επίδραση της οξείδωσης, λέγεται πως, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πράσινο τσάι έχει σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση σε φλαβονόλες (που είναι ένας υπό-τύπος φλαβονοειδών) από ό,τι το μαύρο – δες εδώ  για λεπτομέρειες – αλλά από την άλλη τα προφίλ τους μοιάζουν πολύ. Επιστημονικές έρευνες ενδεικνύουν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος φλαβονοειδούς, που υπάρχει στο πράσινο τσάι και είναι γνωστός ως EGG, μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιστημονική Εφημερίδα της Επιστήμης και της Διατροφής, «τα φλαβονοειδή στοπράσινο και το μαύρο τσάι έχουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από τις απλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες» και προσθέτει ότι «ένα απλό φλιτζάνι τσαγιού είναι 400% πιο ισχυρό από ένα ποτήρι πορτοκαλάδα».Με απλά λόγια, περρισσότερα φλαβονοειδή σημαίνουν λιγότερες τοξίνες, λιγότερη φλεγμονή και λιγότερος κίνδυνος για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

 

Τσάι: άλλες ευεργεσίες.

Επιπλέον, και το πράσινο και το μαύρο τσάι, λέγεται ότι, πιθανώς βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

«Μέσα από μια σύνθετη βιοχημική αντίδραση, το τσάι – ειδικά το πράσινο – βοηθά στην ενεργοποίηση των κυττάρων ώστε να γίνουν καλύτερα στο μεταβολισμό της ζάχαρης», λένε οι καρδιολόγοι.

Το τσάι, επίσης, περιέχει ισχυρές μικροθρεπτικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες και οι καρδιολόγοι λένε ότι «μειώνουν το οξειδωτικό στρες και προκαλούν αρτηριοδιαστολή, που μειώνει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει τις θρομβώσεις και μειώνει τη χοληστερίνη».

Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι. Ωστόσο, αν προτιμάς το μαύρο τσάκι, οι καρδιολόγοι έχουν ένα tip: αναζήτησε πορτοκαλί αποχρώσεις του μαύρου τσαγιού. Όσο περισσότερο πορτοκάλι, τοσες περισσότερες πολυφαινόλες.

Στο τέλος της ημέρας, το πράσινο τσάι νικά το μαύρο σε διατροφικό επίπεδο, αλλά όποιο τσάι και να επιλέξεις θα σε ενισχύσει σε μια σειρά από ζητήματα υγείας.

 

Προσοχή στην Υπερβολική Κατανάλωση.

Απλώς σιγούρεψε να διπλοτσεκάρεις τα συστατικά πριν αγοράσεις: πολλά είδη τσαγιού περιέχουν γλυκαντικά ή έχουν άλλα πρόσθετα. Τα φύλλα τσαγιού είναι πιθανότερο να είναι καλύτερης ποιότητας, διατροφικά μιλώντας, γιατί θα έχουν περισσότερα βιοενεργά στοιχεία.

Με αυτό το δεδομένο, το μέσο σακουλάκι τσαγιού, λέγεται ότι, περιέχει, εκτός από φύλλα, και βλαστούς που έχουν περισσότερη λ-θεανίνη. Η λ-θεανίνη λέγεται ότι προκαλεί το αίσθημα χαλάρωσης που νιώθεις όταν πίνεις ένα φλιτζάνι τσάι. Ένας ακόμα τρόπο για να αυξηθεί η λ-θεανίνη (μαζί με τα βιοενεργά στοιχεία που υπάρχουν στο τσάι) είναι ο μεγαλύτερος χρόνος βράσης, ιδανικά μερικά λεπτά.

Τέλος, όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, το τσάι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς περιέχει καφεΐνη. Όταν, όμως, το χρησιμοποιείς υπεύθυνα, το τσάι μετατρέπεται σε θεραπευτή για το ανθρώπινο σώμα.

Είναι, άλλωστε, το δεύτερο δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο μετά το… νερό.

 


Smoothie με σοκολάτα, μπανάνα και φυστικοβούτυρο.

Ένα smoothie με σοκολάτα, μπανάνα και φυστικοβούτυρο (σ.σ. δες εδώ και μια παλαιότερη συνταγή για smoothie) μπορεί να σας αλλάξει τη διάθεση, αλλά και να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για γλυκό με τον πιο υγιεινό τρόπο.   Συστατικά (για δυο μερίδες smoothie με σοκολάτα, μπανάνα και φυστικοβούτυρο). 3 μέτριες μπανάνες,…
Διαβάστε περισσότερα »

Άνοια: ποια η Σχέση της με την Οστεοπόρωση;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Journal of Alzheimer’s Disease επικεντρώνεται στον συσχετισμό της οστεοπόρωσης με την άνοια. Περιπτώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης. Αν εσείς, ένας γονιός σας ή κάποιος μεγαλύτερος αγαπημένος, είστε 50 ετών ή μεγαλύτερος/η ίσως ανησυχείτε για την οστεοπόρωση που είναι μια από τις πιο…
Διαβάστε περισσότερα »