Αντιμετωπίζοντας την Καθημερινότητα στην Καραντίνα.

Κατά τη διάρκεια των ημερών που διανύουμε, με την κοινωνική απομάκρυνση και προστασία και την καραντίνα, δεν αισθάνονται όλοι αγάπη για το σπίτι τους και την παραμονή τους εντός του. Είναι γεγονός πως μερικοί άνθρωποι, αυτό τον καιρό, εξελίσσουν τις ικανότητές τους στην επίλυση puzzle, συμμετέχουν σε διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής, yoga, διαλογισμού ή αλλάζουν διακόσμηση. Αλλά για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, η επέλαση των νέων για τον κορωνοϊό, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, το οικονομικό άγχος και η έλλειψη ουσιαστικών δραστηριοτήτων, απορροφά την ενέργειά τους.

Σας κυριεύει το στρες κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Όπως κατανοείτε, η αιτιολογία πίσω από τις συστάσεις για κοινωνική απόσταση, καραντίνα, παραμονή στο σπίτι και αποδέσμευση από την εργασία προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση της ασθένειας, είναι απολύτως φυσιολογικό να προκαλεί αρνητικότητα γύρω από όλα αυτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι άνθρωποι που επιδίδονται σε κοινωνική απόσταση, καραντίνα και απομόνωση μπορούν να βιώσουν αύξηση φόβου, άγχος, κατάθλιψη, θυμό, βαρεμάρα ακόμα και στιγματισμό, ειδικά αν αρρωστήσουν ή αποδεδειγμένα εκτεθούν στον COVID-19. Με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να οδηγούνται στην υποχρεωτική απομόνωση από τις αρχές της χώρας τους, αυξάνονται και οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε παρόμοια φαινόμενα στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα συνθήκη στο σπίτι μας; Μια λέξη: Αυτό-φροντίδα.  Σε μια εποχή που τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί, η ικανότητά μας να ελέγξουμε και να ικανοποιήσουμε τις συναισθηματικές και τις φυσιολογικές μας ανάγκες είναι το «λιμάνι» μας σε αυτή την «καταιγίδα».

Ας προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε παρέα.

Γέμισε με επίγνωση τα πρωινά σου

Προσπάθησε να μην αναζητήσεις το κινητό σου αμέσως μόλις ανοίξεις τα μάτια σου. Ο πρωινός διαλογισμόςείναι πολύ βοηθητικός στην εκκίνηση της καινούργιας ημέρας χωρίς άγχος, αλλά αν δεν σου ταιριάζει προσπάθησε να ενσωματώσεις την τακτική της ευγνωμοσύνης. Απλώς, αφιέρωσε μερικά λεπτά προτού σηκωθείς από το κρεβάτι και βάλε το χέρι στην καρδιά σου, ανάπνευσε και σκέψου όλους τους ανθρώπους που αγαπάς ή οτιδήποτε άλλο σου φέρνει χαρά. Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει την ευτυχία που σου προσφέρουν όλα αυτά και πες δυνατά ή εσωτερικά μερικές λέξεις ενθάρρυνσης ή θετικής ενέργειας για την ημέρα σου.

 

Φτιάξε μια ρουτίνα

Οι φυσιολογικές ρουτίνες δίνουν στις μέρες μας την αίσθηση της σημασία και του σκοπού. Προσπάθησε να μην έχεις πολύ χαλαρές μέρες. Σήκω από το κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε μέρα και μη μένεις με τις πιτζάμες σου. Αν εργάζεσαι από το σπίτι, όρισε ώρα έναρξης και λήξης της δουλειάς. Προσπάθησε να μην «τσιμπολογάς» όλη την ημέρα και βάλε στόχο να τρως υγιεινά. Προγραμμάτισε εγκαίρως κάτι που απολαμβάνεις. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό αρκεί να είναι κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα.

 

Αποτοξίνωση από τα media

Ενώ είναι σημαντικό να έχεις επαφή με τις εξελίξεις καθημερινά, δεν είναι και το καλύτερο να είσαι μονίμως συνδεδεμένος. Διάλεξε μια ώρα της ημέρας όπου θα τσεκάρεις τι γίνεται στον έξω κόσμο και βάλε ένα όριο. Δεσμεύσου σε αυτό το πρόγραμμα για το πότε θα συντονίζεσαι και πότε όχι. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είσαι εκτεθειμένος σε ένα τρενάκι του τρόμου εναλλαγής συναισθημάτων από τις ενημερωτικές ανταποκρίσεις.

 

Μείνε εικονικά συνδεδεμένος

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κοινωνική απομόνωση, η καραντίνα και η έλλειψη ουσιαστικής σύνδεσης με τους άλλους μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Η επικοινωνία με φίλους και την οικογένεια είναι πολύ σημαντική και ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία να μοιραστείς τα συναισθήματά σου, να ανταλλάξεις ιδέες και να μειώσεις το άγχος σου μέσα από τα social media, τα μηνύματα, τις βιντεοκλήσεις και τα τηλεφωνήματα.

 

Πες όχι στην κατανάλωση ουσιών.

Παρότι σε όλα τα social media επικρατεί μια τάση «Εικονικού happy hour» και πάρτυ, καλύτερα να αποφύγεις την κατανάλωση αλκοόλ. Αν νιώθεις πεσμένος, αγχωμένος ή θλιμμένος, ένα ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ πιθανότατα θα σε κάνουν να νιώσεις ακόμα χειρότερα. Το hangover είναι η οδυνηρή υπενθύμιση της υπερβολής, αλλά δεν είναι το χειρότερο κομμάτι. Η αλλαγή στη διάθεση που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ είναι σύντομη και στην πραγματικότητα θα χειροτερεύσει το άγχος ή την θλίψη σου. Το ίδιο ισχύει και με την υπερκατανάλωση καφεΐνης. Είτε πρόκειται για καφέ, είτε για αναψυκτικό, είτε για ενεργειακό ποτό, έρευνες έχουν δείξει ότι η πολλή καφεΐνη αυξάνει στην πραγματικότητα το άγχος, την αναστάτωση και την αϋπνία. Αυτή την περίοδο θα μπορούσες να ενσωματώσεις στις επιλογές σου ένα ντεκαφεϊνέ τσάι ή ένα μη αλκοολούχο κοκτέιλ.

 

Calm tea

 

Κοιμήσου καλά – όχι πολύ

Βάλε το ξυπνητήρι σου την ίδια ώρα κάθε πρωί. Ναι, είναι δελεαστικό να συμπεριφέρεσαι στο σπίτι σα να είναι Σάββατο ή αργία. Αυτό είναι μια χαρά μια στο τόσο, αλλά αν δεν ξυπνάς και δεν κοιμάσαι με πρόγραμμα το βιολογικό σου ρολόι θα απορυθμιστεί. Και τι σημαίνει αυτό; Η ποιότητα του ύπνου σου θα υποβαθμιστεί. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Υγεία, οι κακές συνήθειες στον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν σε απουσία συγκέντρωσης, αλλαγές διάθεσης, αύξηση σωματικού βάρους και κατάθλιψη. Ένας καλός βραδινός ύπνος θα σε βοηθήσει να νιώθεις λιγότερο στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Μείνε δυνατόςΜείνε υγιήςΜείνε ασφαλής.

Και θα ανταμώσουμε σύντομα.

Η ομάδα της OsteoStrong.

 

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ