Red Light Therapy: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επαναστατική μέθοδο που καταπολεμά τη γήρανση

H αμερικανική διαστημική υπηρεσία της NASA την δεκαετία του ‘90 άρχισε να πειραματίζεται με την θεραπεία red light με σκοπό την ανάπτυξη φυτών στο διάστημα. Tο έντονο φως από τα κόκκινα LED βοήθησε στην ανάπτυξη και τη φωτοσύνθεση των φυτικών κυττάρων ενώ στη συνέχεια η θεραπεία αξιοποιήθηκε στην επούλωση πληγών σε αστροναύτες. Αυτή ήταν η αρχή για να αρχίσει μια εκτεταμένη μελέτη σχετικά με την δυνατότητα που έχει το κόκκινο φως στο να αυξάνει την ενέργεια μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η RLT (Red Light Therapy), επίσης γνωστή ως Φωτοβιοτροποποίηση (Photobiomodulation) είναι μια μη επεμβατική θεραπευτική τεχνική που παρέχει ερυθρά και σχεδόν υπέρυθρα μήκη κύματος απευθείας στο σώμα χρησιμοποιώντας λάμπες LED ιατρικής ποιότητας. Αυτά τα μήκη κύματος προκαλούν μία χημική αντίδραση στα μιτοχόνδρια των κυττάρων που, με τη σειρά τους, ενισχύουν την ενέργεια ΑΤΡ και ενισχύουν την ενεργοποίηση αυτών των κυττάρων.

Οφέλη θεραπείας Red Light

Η θεραπεία με κόκκινο φως μπορεί να θεωρηθεί ως διατροφή για το σώμα. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται να παράγει κυτταρική ενέργεια ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) για να λειτουργήσει και να επιβιώσει.

•Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των ανοσοκυττάρων μέσω φωτοβιοδιέγερσης με θετικά αποτελέσματα σε άτομα με αρθρίτιδα. Διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τη συνολική πρόσληψη ανοσοκυττάρων που είναι κρίσιμα για την καταπολέμηση ασθενειών.

•Ανακουφίζει από τον πόνο και τη φλεγμονή: Αυξάνει τη ροή του αίματος στους κατεστραμμένους ιστούς και ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για τη μείωση της έντασης του πόνου και την αναγέννηση του χόνδρου, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας.

•Βελτιώνει την αθλητική απόδοση και αποκατάσταση: Χρησιμοποιείται από επαγγελματίες αθλητές παγκοσμίως και ερασιτέχνες αθλητές όλων των ηλικιών, για να βελτιώσουν τον χρόνο άθλησης, να βελτιώσουν τη μυϊκή απόδοση και να επιταχύνουν την αποκατάσταση.

•Μειώνει το πιάσιμο από την άσκηση: Μειώνει την περιφερική κόπωση και τη μυϊκή βλάβη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και μεταξύ των επαγγελματιών δρομέων και ποδοσφαιριστών.

•Βελτιώνει την ευελιξία: Αυξάνει τη λειτουργικότητα και το εύρος κίνησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με οστεοαρθρίτιδα

•Καθυστερεί τα σημάδια της άνοιας.

•Μειώνει τον οδοντικό πόνο.

•Ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία (μια γενετική διαταραχή που προκαλεί τριχόπτωση) που χρησιμοποίησαν μια συσκευή RLT στο σπίτι για 24 εβδομάδες απέκτησαν πιο πυκνά μαλλιά.

•Βελτιώνει την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου και ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης.

•Βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική υγεία.

Η RLT έχει ευεργετικές επιδράσεις και στην αντιγήρανση του δέρματος

Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει δοκιμαστεί σε περισσότερες από 4.000 κλινικές μελέτες με θετικά αποτελέσματα και ευεργετικές επιδράσεις στην αντιγήρανση του δέρματος.

Οι κύριες τρόποι με τους οποίους η red light θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σημείων γήρανσης περιλαμβάνουν:

Η κόκκινη φωτοθεραπεία μπορεί να διεγείρει τους ινοβλάστες να παράξουν κολλαγόνο και ελαστίνη τα οποία είναι βασικοί παράγοντες για την ελαστικότητα δέρματος βοηθόντας στη μείωση των ρυτίδων, στη χαλάρωσης του δέρματος και στη βελτίωσης της υφής του. Τα μιτοχόνδρια του κυττάρου, με την επίδραση του κόκκινου φωτός, αυξάνουν την παραγωγή ενέργειάς τους και η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες τετραπλασιάζεται, χωρίς να επηρεαστούν τα πρωτεολυτικά ένζυμα που υπάρχουν στο δέρμα.

Επίσης αυξάνει την κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές που εκτίθενται. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στο δέρμα, προάγοντας την αναγέννηση των κυττάρων και συμβάλλοντας στην αντιγήρανση του δέρματος.

Παράλληλα η κόκκινη φωτοθεραπεία μειώνει τις φλεγμονές του δέρματος βοηθόντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι ερυθρότητες, οι αραχνοειδής φλέβες, οι φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος και άλλες ενδείξεις γήρανσης, ενώ μπορεί να διορθώσει τη ροδόχρου ακμή.

Το σχεδόν υπέρυθρο φως είναι η πιο έντονη μορφή φωτοθεραπείας LED και φτάνει πιο βαθιά στο δέρμα αυξάνοντας τις ικανότητες απορρόφησης των κυττάρων, απαλύνοντας τα σημάδια της γήρανσης και βελτιώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος.

Η θεραπεία Red Light είναι μια νέα τεχνολογία διαθέσιμη σε σε όλα κέντρα της OsteoStrong®. Η OsteoStrong® έχει τρία κέντρα στη χώρα μας: Aθήνα (Σώρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265), Γλυφάδα (Γρ.Λαμπράκη 34, τηλ: 2109647906), Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490), και στη Γλυφάδα (Γρ.Λαμπράκη 34, τηλ +30 210 9647906).

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ