Σαρκοπενία και οστεοπόρωση: Πώς θα θωρακίσετε τον οργανισμό σας

Η λέξη σαρκοπενία (sarcopenia) προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σαρξ που σημαίνει το σύνολο των μυώνων του σώματος και την αρχαία ελληνική λέξη πενία που σημαίνει έλλειψη. Ο όρος σαρκοπενία στην πραγματικότητα περιγράφει σημαντικές αλλαγές στη σύσταση του σώματος και συγκεκριμένα αναφέρεται στο φαινόμενο της απώλειας μυϊκής μάζας και μείωσης της ποιότητας της λειτουργίας του ανθρώπινου σκελετικού μυϊκού συστήματος που σχετίζεται με την ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου.

Η σαρκοπενία είναι μία ασθένεια άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαδικασία της γήρανσης. Η απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης επηρεάζει την ισορροπία, το βάδισμα και τη συνολική επίδοση του ατόμου στις καθημερινές του ασχολίες. Ο μέσος άνθρωπος χάνει το 30% της μυϊκής του μάζας μέχρι τα 60 έτη, ενώ αυτή η απώλεια μυών εξελίσσεται με πιο γρήγορο ρυθμό γύρω στην ηλικία των 75 ετών.

Σήμερα έχουμε επιτύχει αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά πολλές φορές τίθεται το φιλοσοφικό ερώτημα του ποιο είναι το νόημα να ζεις περισσότερο αν αυτή η ζωή δεν είναι εξασφαλισμένα συνδεδεμένη με ποιότητα και ευεξία.

Συνεπώς οι άνθρωποι έχουν επιτύχει να ζούν περισσότερο αλλά δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν πότε και πώς να ανατρέψουν την προοδευτική απώλεια της μυϊκής μάζας που τους αποκλείει από καθημερινές δραστηριότητες, συνώνυμες της ποιότητας ζωής.

Το πιο απογοητευτικό όμως είναι ότι αυτή η απώλεια μυϊκής μάζας συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με την απώλεια οστικής πυκνότητας με αποτέλεσμα μία διάγνωση οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης.

Η σαρκοπενία συνδυαστικά με την οστεοπόρωση περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα, επηρεάζει την ισορροπία, αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμών που σχετίζονται με πτώσεις και κατάγματα. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα θεωρούνται μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας με απογοητευτικά ποσοστά σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Οι επιστήμονες πίστευαν για χρόνια πως η απώλεια της μυϊκής μάζας και της δύναμης καθώς γερνά το άτομο, είναι μία αναπόφευκτη διαδικασία. Ωστόσο, μέσα από την προσπάθεια για επιβράδυνση της γήρανσης και ανακάλυψης λύσεων στο πρόβλημα της κινητικής επιδείνωσης, έχουν καταλήξει στις παρακάτω αιτίες και λύσεις σαρκοπενίας και οστεοπόρωσης.

Χαμηλότερα επίπεδα ορμονών

Η σημαντική απώλεια οστικού και μυϊκού ιστού είναι συνδεδεμένη με τη μείωση συγκεκριμένων αναβολικών ορμονών (αυξητική ορμόνη, τεστοστερόνη, οιστρογόνα κ.ά.) και την επικράτηση ορισμένων καταβολικών.

Γήρανση των κινητικών νευρώνων

Η γήρανση των κινητικών νευρώνων αναφέρεται σε μείωση των νευρικών σημάτων που στέλνονται από τον εγκέφαλο στα μυϊκά κύτταρα του οργανισμού κατά την άσκηση ή τον τραυματισμό, με αποτέλεσμα προοδευτικά να χάνεται η ισορροπία και η μυϊκή δύναμη του οργανισμού και να έχουμε περισσότερες πτώσεις ή ατυχήματα.

Η μεταβολή των πρωτεϊνών στον οργανισμό

Με τη γήρανση υπάρχει μια προοδευτική μείωση της ικανότητας του οργανισμού να συνθέτει πρωτεΐνες, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει και μειωμένη πρόσληψη αυτών από τις τροφές. Ταυτόχρονα, οι φλεγμονώδεις μηχανισμοί υπολειτουργούν και αυξάνεται το οξειδωτικό στρες, αποτέλεσμα της συσσώρευσης ελεύθερων ριζών στους μύες και στα οστά. Έτσι, υπάρχει μία συγκέντρωση μη λειτουργικών πρωτεϊνών στους μύες και τα οστά του ανθρώπινου οργανισμού που αυξάνει τη σαρκοπενία και την οστεοπόρωση.

Έλλειψη άσκησης και καθιστικός τρόπος ζωής

Έχει αποδειχθεί ότι οργανισμοί που ήταν αθλητικά πιο ενεργοί κατά τη διάρκεια της νεαρής ζωής τους, έχουν μικρότερη, πιο αργή και λιγότερο προοδευτική μείωση οστικής πυκνότητας και μυϊκής μάζας.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Το μικρό βάρος κατά τη γέννηση, η χαμηλή πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση της πιθανότητας για οστεοπόρωση και σαρκοπενία στην ενήλικη ζωή. Η κακή διατροφή έχει αποδειχθεί υπαίτια για την εκφύλιση των μυών. Γενετικές διαταραχές, ρευματοειδή αρθρίτιδα, κάπνισμα, αλκοόλ, κατάθλιψη, πρόσληψη φαρμάκων όπως κορτιζόνη έχουν ως συνέπεια ταχεία απώλεια οστικής πυκνότητας και μυϊκής δύναμης. Επίσης, διατροφή πλούσια σε φαγητά που παράγουν οξέα, όπως το κρέας και χαμηλή σε τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει αποδειχθεί πως έχει αρνητικές συνέπειες στην μυϊκή μάζα.

Αν σταθούμε στις αιτίες μπορούμε να βρούμε και την απάντηση στο πρόβλημα που με μια λέξη λέγεται πρόληψη. Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι πρόληψης είναι:

– Ένας περισσότερο ενεργός τρόπος ζωής με συστηματική άσκηση. Η άσκηση με βάρη επηρεάζει θετικά το νευρομυϊκό σύστημα, την πρωτεϊνική σύνθεση, και τις ορμόνες. Η αεροβική άσκηση έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην αύξηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης.

– Οι έρευνες έχουν υποδείξει πως οι ηλικιωμένοι ενήλικες ίσως να χρειάζεται να προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη ανά κιλό από ότι χρειάζεται κάποιος νεότερος ενήλικας, έτσι ώστε να διατηρούν εκείνα τα επίπεδα πρωτεΐνης που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση κρέατος θα πρέπει να έρχεται σε ισορροπία με την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, αν θέλουμε η διατροφή μας να επιδράσει θετικά στην σαρκοπενία.

Η σύγχρονη όμως απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητα ζωής βρίσκει απάντηση στην παγκόσμια τάση που είναι η ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών που αγγίζουν το πρόβλημα με επιστημονικό τρόπο και προσπαθούν να χτίσουν πρωτοποριακές μεθόδους που κάνουν το ανέφικτο εφικτό με μικρή προσπάθεια και με μικρή καθημερινή εμπλοκή.

Αυτές οι τεχνολογίες ονομάζονται biohacks και είναι αρκετά διαδεδομένες σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου η αντιγήρανση ζητάει επίμονα μια απάντηση.

Αν θεωρήσουμε ότι η αντιγήρανση ξεκινάει από το μέσα μας, από το μυοσκελετικό μας σύστημα, την απάντηση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει το σύστημα OsteoStrong®, μια μοναδική μέθοδος για την ενίσχυση της μυοσκελετικής δύναμης.

Η μέθοδος OsteoStrong®, κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της υγείας, εστιάζοντας στο σκελετικό σύστημα. Αξιοποιώντας τη διαδικασία της οστεογoνικής φόρτισης, επηρεάζει θετικά ολόκληρο το σώμα, με πολλαπλά οφέλη. Απαιτούνται μόνο λίγα λεπτά κάθε εβδομάδα για να ολοκληρώσει κάποιος τη συνεδρία του στα 4 μηχανήματα του συστήματος. Οι χρήστες εκτελούν μία πολύ ασφαλή κίνηση σε καθένα από τα 4 μηχανήματα, δίνοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο το ερέθισμα στο κεντρικό νευρικό τους σύστημα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της οστεογένεσης ή αλλιώς, της αύξησης της οστικής πυκνότητας με την τεχννολογία της οστεογονικής φόρτισης.

Με την OsteoStrong®, η οστική πυκνότητα μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα που υπερβαίνουν τις τυπικές αποκλίσεις πάνω από το θεωρούμενο ως φυσιολογικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι εάν το σώμα σας έχει ένα ισχυρότερο πλαίσιο στήριξης, αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη μυϊκή ενεργοποίηση και επομένως μεγαλύτερη μυϊκή αντοχή και δύναμη.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ