Διεύθυνση: Σωρού 3-5, Μαρούσι

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Γερά οστά και γενική υγεία.

Ο Μάρτιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και στους κύκλους των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή είναι γνωστή η σύνδεσή της με την οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωσηαπό τη μεριά της προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος λόγω πτώσης. Οι δυο αυτές ασθένειες στην ταυτόχρονη παρουσία τους σε έναν ασθενή επιφυλάσσουν πολλαπλούς κινδύνους: η σκλήρυνση προκαλεί ζάλη, ιλίγγους, μυϊκή αδυναμία και κακή αίσθηση της ισορροπίας – συμπτώματα που επιτείνουν τον κίνδυνο κάποιας πτώσης.

Πως μπορούμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τα οστά μας, ακόμα και αν έχουμε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας;

 

Φροντίδα για αρκετή βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των μυών μας, καθώς ενισχύει τον οργανισμό μας και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση ασβεστίου, που είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της οστική μας πυκνότητα. Ελέγχουμε τακτικά, λοιπόν, τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας, και – αν ο γιατρός μας το συστήσει – να λάβετε συμπληρώματα. Στο εξωτερικό ακούγονται ισχυρές φωνές για την σπουδαιότητα της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Σημαντικός ο ρόλος της άσκησης και στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε όλες τις ασθένειες και τις παθήσεις, η άσκηση αποτελεί αντίβαρο: περπάτημα, jogging, ή ακόμα και επιτόπου βάδισμα θα ενισχύσουν το μυϊκό και το σκελετικό μας σύστημα, αλλά και την ψυχολογία μας. Ιδιαιτέρως επιδραστική μοιάζει να είναι και η οστεογονική φόρτιση που, δίχως να ζορίζει τον ασθενή, τον βοηθά να ενεργοποιήσει την οστική ανάπλαση και την ενίσχυση του μυϊκού του συστήματος. Η επαναστατική αυτή μέθοδος που έκανε την εμφάνισή της πριν από μερικά χρόνια και αντιστρέφει και προλαμβάνει την οστεοπόρωση είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας, εδώ και δύο χρόνια, από την OsteoStrong Greece (Σωρού 3-5 Μαρούσι, τηλ: 2106179265)

Ο ρόλος που διαδραματίζουν τα στεροειδή

Οι κρίσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενίοτε, αντιμετωπίζονται με σύντομη χορήγηση υψηλών δόσεων στεροειδών. Παρ’όλα αυτά, η χρόνια συνεχής τους χρήση δεν ενδείκνυται, καθώς αυτά τα φάρμακα αυτά αλλάζουν τον τρόπο που ο οργανισμός μας επεξεργάζεται το ασβέστιο και την βιταμίνη D, προκαλώντας μείωση οστικής μάζας. Η σύγχρονη ιατρική, εξάλλου, έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές.

Τακτικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας

Ο γιατρός μας ξέρει να μας καθοδηγήσει καλύτερα σχετικά με τη συχνότητα εξετάσεων οστικής πυκνότητας, προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη και επικαιροποιημένη γνώση για την κατάσταση των οστών μας. Η σχετική εξέταση (DXA scan) μπορεί να καθορίσει αν πάσχουμε από οστεοπόρωση ή οστεοπενία.

Σύμμαχος παντοτινός ο υγιεινός τρόπος ζωής

Αν καπνίζουμε, αν πίνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγές. Κόβουμε το κάπνισμα, καθώς – μέσα σε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει – ελαττώνει και τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Το αλκοόλ, από την άλλη, εμποδίζει την δημιουργία καινούριας οστικής μάζας. Τέλος, μια διατροφή ελλειμματική σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος, συνεπώς φροντίζουμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

 

Η ομάδα της OsteoStrong Greece.

 


Παιδιά και οστική υγεία στην εποχή της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, με την πανδημία να κυριαρχεί στις συζητήσεις και την αρθρογραφία, αμέτρητα ήταν τα κείμενα που επικεντρώθηκαν στις διάφορες επιπτώσεις της νέας αυτής συνθήκης στους ανθρώπους. Άρθρα για τη σωματική υγεία, για την ψυχική υγεία, για την ελευθερία του ανθρώπου κ.ο.κ. Το σχετικό περιεχόμενο που…
Διαβάστε περισσότερα »

X3, το μυστικό όπλο των Miami Heat.

Κάθε φορά που ένας ευρωπαίος μπασκετμπολίστας διασχίζει τον Ατλαντικό με προορισμό το ΝΒΑ βλέπουμε το ίδιο έργο (το είδαμε και με το δικό μας Γιάννη Αντετοκούμπο): μετά την πρώτη του προετοιμασία με την ομάδα του, ο παίκτης είναι «άλλος». Το σώμα του είναι εμφανώς πιο δυνατό, πιο μυώδες, η αλτικότητά…
Διαβάστε περισσότερα »