Σόργο: δημητριακό για τα οστά.

Σήμερα θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σόργο, ένα υποτιμημένο δημητριακό που προσφέρει σημαντικά οφέλη στα οστά σας και τη γενική υγεία σας. Σε αντίθεση με πολλά άλλα δημοφιλή δημητριακά, αυτό είναι αλκαλικό.

Αυτό το αρχαίο δημητριακό είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα για την οικοδόμηση των οστών, καθώς και με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Θα εξετάσουμε όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρει αυτό το σιτάρι και θα εξηγήσουμε πώς μεταφράζονται σε συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

 

Όλα για το Σόργο

Το σόργο είναι ο πέμπτος πιο παραγόμενος σπόρος δημητριακών στον κόσμο. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Το σόργο διατίθεται σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες και εκτός από καλλιέργεια τροφίμων, χρησιμοποιείται για μη διατροφικούς σκοπούς, όπως καύσιμα και ζωοτροφές.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι σόργου που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική: δημητριακά ολικής αλέσεως, μαργαριταρένιο, σκασμένο και σιρόπι.

Το σόργο ολικής αλέσεως περιέχει όλα τα μέρη του κόκκου. Μπορείτε να το βράσετε ή να το μαγειρέψετε στον ατμό πριν το προσθέσετε σε μια σαλάτα, το σερβίρετε ως συνοδευτικό.

Το μαργαριτάρι σόργο έχει αφαιρεθεί από τα εξωτερικά του στρώματα, καθιστώντας το ελαφρώς πιο απαλό και πιο γλυκό. Το μαργαριτάρι σόργο προστίθεται συχνά στις σούπες.

Το σόργο σε νιφάδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως η βρώμη στα δημητριακά και στα αρτοσκευάσματα.

Το σκασμένο σόργο είναι σαν μια μικρότερη εκδοχή του ποπ κορν, εκτός από το ότι περιέχει λιγότερα λιπαρά, λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Το αλεύρι από σόργο είναι ένα υποκατάστατο χωρίς γλουτένη για το κανονικό αλεύρι.

Το σιρόπι σόργου είναι ένα γλυκαντικό που παρασκευάζεται από το κοτσάνι ενός φυτού σόργου, που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο.

 

Το σόργο είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης και περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνη Β1* (θειαμίνη)

Βιταμίνη Β6

Χαλκός*

Σίδερο*

Μαγνήσιο*

Φώσφορος

Κάλιο

Σελήνιο

Ψευδάργυρος*

*Βασικά συμπληρώματα

 

Οφέλη για την υγεία από το σόργο

Δεδομένης της ποικιλίας βιταμινών, μετάλλων και σημαντικών θρεπτικών συστατικών που περιέχει το σόργο – δεν είναι περίεργο ότι το να το κάνετε τακτικό μέρος της διατροφής σας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα:

Βελτιώνει την πέψη – Ένα φλιτζάνι σόργο προσφέρει το 48% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φυτικών ινών. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να ανακουφίσει από γαστρεντερικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα και κράμπες. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών παρέχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.1

Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος – Μελέτες έχουν δείξει ότι το σόργο αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σώμα σας να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι κακό για τα οστά σας και για τη γενική υγεία σας, και αυτή η ρυθμιστική επίδραση βοηθά επίσης στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.2

Αποτρέπει την αναιμία – Ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου και το σόργο παρέχει και τα τρία. Επομένως, η κατανάλωση σόργου είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της αναιμίας.3

Αυξάνει την ενέργεια – Ένα φλιτζάνι σόργο παρέχει το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας της βιταμίνης Β6. Εκτός από άλλα οφέλη για την υγεία, η διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης Β6 σας παρέχει ενέργεια που διαρκεί.

Μειώνει τη φλεγμονή – Το σόργο είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις και άλλα αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η μείωση της φλεγμονής βοηθά στην πρόληψη μιας ποικιλίας καταστάσεων – συμπεριλαμβανομένης της οστικής απώλειας.

Πώς το σόργο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των οστών σας

 

Το σόργο συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των οστών. Είναι αλκαλοποιητικό, σε αντίθεση με πολλά άλλα δημητριακά, και είναι γεμάτο συμπληρώματα βάσης, όπως διαβάσατε παραπάνω.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σόργου σε μαγνήσιο το καθιστά ιδιαίτερα καλή τροφή για τη διατήρηση υγιών οστών. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου καθώς και στην ανάπτυξη νέου οστικού ιστού. Στην πραγματικότητα, εάν υποφέρετε από ανεπάρκεια μαγνησίου, το σώμα σας βγάζει το μέταλλο από τα οστά σας – προκαλώντας απώλεια οστικής μάζας.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σόργου είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία των οστών. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα οστά και τα κύτταρα που χτίζουν τα οστά μέσω της οξείδωσης. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν αυτή τη βλάβη, προστατεύοντας τα οστά και τη διαδικασία αναδόμησης των οστών.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του σόργου ωφελεί επίσης τα οστά. Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτά και μπορεί να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να παράγει νέο οστικό ιστό. Μελέτες έχουν συνδέσει άμεσα τη φλεγμονή με την απώλεια οστικής μάζας και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ