15+1 παράγοντες κινδύνου που προκαλούν οστεοπόρωση και οστεοπενία

Η οστεοπόρωση είναι μια «σιωπηλή» νόσος που χαρακτηρίζεται από ελάττωση της οστικής μάζας και αλλοιώσεις της μικρο-αρχιτεκτονικής δομής των οστών, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου κατάγματος.

Αυτή η απώλεια οστού και η μείωση της οστικής πυκνότητας μπορεί να συμβεί σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις φυλές. Μπορεί να παρουσιαστεί υπό προϋποθέσεις σε όλες τις ηλικίες, αν και συνήθως ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας. Μετά την ηλικία των 30 ετών, ο μέσος άνθρωπος αρχίζει να χάνει οστική πυκνότητα. Για τις γυναίκες η κατάσταση γίνεται λίγο πιο επικίνδυνη, καθώς μετά την εμμηνόπαυση αλλάζουν οι ορμόνες της με αποτέλεσμα την επιτάχυνση απώλειας οστικής μάζας.

Σας παραθέτουμε παρακάτω κάποιες ερωτήσεις που προσδιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση.

Οι ερωτήσεις βοηθούν να γίνει αντιληπτό, ποιοι είναι οι παράγοντες που ανεβάζουν τις πιθανότητες να έχετε οστεοπόρωση.

Αν απαντήσατε «ναι» στις περισσότερες ερωτήσεις είναι πιθανόν να κινδυνεύετε να έχετε οστεοπόρωση και είναι δυνατόν να σας συµβεί ένα «εύκολο» κάταγµα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε άµεσα µια µέτρηση οστικής πυκνότητας και να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση που δεν αλλάζουν

Έχετε σπάσει ένα οστό μετά την ηλικία των 50 ετών;

Εάν έχετε σπάσει ένα οστό μετά από μια μικρή πτώση, μπορεί να οφείλεται σε οστεοπόρωση. Ένα σπασμένο οστό είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα νέο κάταγμα.

Μετά την ηλικία των 40, μήπως έχετε «χάσει» περισσότερα από 4 εκατοστά ύψος;

Η απώλεια ύψους πάνω από 4 cm (1,5 in) σε έναν ενήλικα προκαλείται συχνά από οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης.

Έχετε οικογενειακό ιστορικό;

Αν κάποιος από τους γονείς σας έχει διαγνωστεί με οστεοπόρωση ή παρουσιάζει κύφωση μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε οστεοπόρωση και να έχετε κάταγμα.

Ακολουθείτε θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή;

Tα γλυκοκορτικοειδή, που συχνά συνταγογραφούνται για φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστικής μάζας όταν χρησιμοποιούνται για περισσότερους από 3 διαδοχικούς μήνες.

Έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρήση κορτικοστεροειδών ως θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση.

Έχετε διαβήτη;

Tόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Έχετε υποθυροειδή ή υπερθυροειδή;

Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας και οστεοπόρωση.

Έχετε κάποια πάθηση του πεπτικού;

Καταστάσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή το κοιλιοκάκη οδηγούν σε δυσαπορρόφηση ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ακολουθείτε ή έχετε ακολουθήσει θεραπεία για καρκίνο του μαστού ή του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη και του μαστού αντιμετωπίζονται με αφαίρεση ορμονών, η οποία συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας.

Η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και τα κορτικοστεροειδή επηρεάζουν επίσης αρνητικά την υγεία των οστών.

Έχετε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η τεστοστερόνη στους άνδρες παίζει παρόμοιο ρόλο με τα οιστρογόνα στις γυναίκες – χαμηλότερα επίπεδα αυτής της ορμόνης επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Είχατε πρόωρη εμμηνόπαυση ή ξαφνική διακοπή περιόδου ή είστε σε διαδικασία εμμηνόπαυσης;

Τότε σημαίνει ότι έχετε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σας, παράγοντας που
αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, εκτός εάν λαμβάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση που μπορούν να αλλάξουν

Είστε λιποβαρής;

Αν έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μικρότερο από 19 kg/m2 (ισοδύναμο με 19 λίβρες/in2), αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και κατάγματα.

Παίρνετε αρκετό ήλιο;

Εάν περνάτε λιγότερο από 10 λεπτά την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης D, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών καθώς η D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Γυμνάζεστε;

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα) έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια οστών και μυών.

Αποφεύγετε τα γαλακτoμικά;

Εάν αποφεύγετε, είστε αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, πιθανότατα είχατε έλλειψη ασβεστίου και διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Καταναλώνετε τακτικά περισσότερες από 2 μονάδες αλκοόλ την ημέρα ή καπνίζετε τακτικά;

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των οστών.

Εάν στην περίπτωση σας ισχύουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι έχετε οστεοπόρωση αλλά ότι μπορεί να έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αυτής της πάθησης.
Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχει λύση! Στην OsteoStrong® είμαστε κοντά σου για να σε βοηθήσουμε να αυξήσεις την οστική σου πυκνότητα, την μυϊκή σου δύναμη και την γενικότερη μυοσκελετική σου υγεία.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ