Γιατί οι διαβητικοί κινδυνεύουν από αρθρίτιδα και οστεοπόρωση;

Ο διαβήτης, μια χρόνια νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, είναι γνωστή για τις επιπτώσεις της στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τον μεταβολισμό. Ωστόσο, έχει αναδειχθεί ότι ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τον έλεγχο της γλυκόζης, αλλά έχει και σημαντικές επιπτώσεις στο μυικό και οστικό σύστημα.

Οι διαβητικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοπόρωση, παθήσεις που οδηγούν σε εκφύλιση των αρθρώσεων και επομένως είναι ενδεχόμενο να υποβληθούν σε αρθροπλαστική.

Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργίας.

Η σχέση μεταξύ οστεοπόρωσης και διαβήτη έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα, καθώς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών καταστάσεων. Η οστεοπόρωση, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη μείωση της οστικής πυκνότητας και την αύξηση του κινδύνου καταγμάτων, φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά επώδυνες και να περιορίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Γιατί όμως οι διαβητικοί κινδυνεύουν περισσότερο να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα;

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πολλούς λόγους για αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς, η υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, που χαρακτηρίζει τον διαβητικό οργανισμό, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών. Η υπερβολική γλυκόζη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στα αγγεία και τους ιστούς, που επηρεάζουν αρνητικά την οστική υγεία.

Επιπλέον, ο διαβήτης δρά αρνητικά στην παραγωγή ορμονών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Αυτή η αλλοίωση της ισορροπίας των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα και αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Επίσης, οι διαβητικοί είναι συχνά υποχρεωμένοι να τηρούν διατροφικούς περιορισμούς που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών. Η περιορισμένη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην οστική υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η συνδυασμένη επίδραση αυτών των παραγόντων καθιστά σαφές ότι οι διαβητικοί βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η οστεοπόρωση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος με πρόληψη και κατάλληλη φροντίδα της υγείας των οστών και των μυών σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τα οστά σας;

Οι συνέπειες του διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων, μπορούν να προληφθούν ακολουθώντας αυτά τα βήματα για να αποκτήσετε ισχυρά οστά για μία ζωή:

• Προσπαθήστε να φτάσετε και να διατηρήσετε το ιδανικό σωματικό σας βάρος.
• Καταναλώστε μια ποικίλη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή
• Συμπεριλάβετε μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο σε κάθε γεύμα ή σνακ και μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη της σωστής ποσότητας βιταμίνης D. Μπορεί να συνιστάται συμπλήρωμα βιταμίνης D.
• Συμμετέχετε σε τακτική φόρτιση των οστών για την οικοδόμηση τους στη νεαρή ηλικία, την επιβράδυνση της οστικής απώλειας στην ενήλικη ζωή και τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και οστικής πυκνότητας, της στάσης του σώματος και ισορροπίας σε όλες τις ηλικίες.
• Αποφύγετε το κάπνισμα και περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά.
• Λάβετε μέτρα για την αποφυγή πτώσεων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν: τοποθέτηση φώτων στο σπίτι σας για την πρόληψη του κινδύνου πτώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφαίρεση αντικειμένων πάνω στα οποία μπορείτε να σκοντάφτετε, όπως χαλιά και τακτικές εξετάσεις ματιών και ακοής.
• Εάν έχετε διαβήτη και είστε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα ή άνδρας άνω των 50 ετών, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε πότε θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση οστικής πυκνότητας (DXA). Μία εξέταση οστικής πυκνότητας μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση πριν σπάσει ένα οστό.

Με την κατάλληλη και τη συνειδητή φροντίδα της υγείας σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής σας και προλαμβάνοντας επιπλοκές που μπορούν να είναι σοβαρές και επώδυνες.

Για να προστατευθείτε από τους κινδύνους αυτούς, μπορείτε να εξετάσετε τη μέθοδο OsteoStrong® ως μέρος του σχεδίου διαχείρισης της υγείας σας. Με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη στήριξη της μεθόδου OsteoStrong®, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας, προλαμβάνοντας επιπλοκές και απολαμβάνοντας μια υγιή και ενεργή ζωή.

Γιατί όμως η μέθοδος OsteoStrong είναι τόσο αποτελεσματική στη διαχείριση του κινδύνου για την οστεοπόρωση;

Η μέθοδος OsteoStrong® επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας των οστών και των μυών. Ενισχύει τη μυϊκή μάζα πολλαπλασιάζοντας τα μυοϊνίδια των μυών αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον μεταβολισμό της γλυκόζης, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο αυτής στο αίμα. Μείωση της γλυκοζυλιωμένης είναι ένα από τα πρώτα αποτελέσματα που συναντάμε. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, την βελτίωση της ισορροπίας και της σταθερότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης, πτώσης και καταγμάτων.

Η συνδυασμένη δράση της μεθόδου OsteoStrong® στην ενίσχυση των μυών και την αύξηση της οστικής πυκνότητας καθιστά αυτήν τη μέθοδο αποτελεσματική στη διαχείριση της γλυκόζης και του κινδύνου οστεοπόρωσης για τους ασθενείς με διαβήτη ενισχύοντας έτσι την υγεία και βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των συναφών επιπλοκών.

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ