Η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει ένα τακτικό πρότυπο κατανάλωσης λίγων ή καθόλου θερμίδων για μια καθορισμένη περίοδο, η οποία μπορεί να ποικίλλει από 12 ώρες κάθε μέρα έως 1 ή περισσότερες ημέρες κάθε εβδομάδα. Μερικοί άνθρωποι ακολουθούν αυτό το διατροφικό σχήμαελπίζοντας να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία ή και τα δύο. Μια ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι αυτά τα διατροφικά σχήματα μπορούν επίσης να μειώσουν ή ακόμα και να αφαιρέσουν την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού οι γιατροί μπορέσουν να συστήσουν ευρεία χρήση σε άτομα με την πάθηση. Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική νηστεία έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως ένας τρόπος για να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε την υγεία την απόδοσή σας.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι αυτή η διατροφική προσέγγιση μπορεί ακόμη και να παρατείνει την υγιή διάρκεια ζωής χωρίς την ανάγκη του σοβαρού θερμιδικού περιορισμού που συνεπάγεται η κλασική δίαιτα αντιγήρανσης. Τα άτομα που κάνουν διαλειμματική νηστεία τρώνε λίγες ή καθόλου θερμίδες από 12 ώρες την ημέρα έως 1 ή περισσότερες ημέρες κάθε εβδομάδα. Η πρώτη τεχνική είναι γνωστή ως χρονικά περιορισμένη σίτιση, ενώ η δεύτερη είναι γνωστή ως περιοδική νηστεία.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν με ασφάλεια ή ακόμα και να αφαιρέσουν την ανάγκη τους για φάρμακα. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους πριν ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο διαβήτης επηρεάζει 34,2 εκατομμύρια ανθρώπους αξιόπιστης πηγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιστοιχεί σε περίπου 1 στους 10 ανθρώπους. Το 2017, ήταν η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στη χώρα.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα τους, γνωστές ως υπεργλυκαιμία.Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην υπεργλυκαιμία στον διαβήτη τύπου 2. Αυτοί περιλαμβάνουν μειωμένη έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειωμένη ευαισθησία των ιστών του σώματος στην ορμόνη. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτή τη μειωμένη ευαισθησία ως αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας και της τύφλωσης. Ο στόχος της θεραπείας για τον διαβήτη τύπου 2 είναι η πρόληψη ή η καθυστέρηση αυτών των επιπλοκών και η διατήρηση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Οι επαγγελματίες υγείας ενθαρρύνουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ασκούνται τακτικά, να φτάνουν σε μέτριο βάρος και να τρώνε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα πρέπει επίσης να λαμβάνουν φάρμακα για να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Τα άτομα που παίρνουν τα φάρμακα μπορεί να πάρουν βάρος και να αναπτύξουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία συνήθως μειώνει την όρεξη. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά σε αυτήν την ορμόνη.
Περιορισμός των θερμίδων
Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη τους για φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη περιορίζοντας συνεχώς την πρόσληψη θερμίδων, κάτι που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μειώνει το σωματικό βάρος και βελτιώνει τη μεταβολική υγεία. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν να δυσκολευτούν να διατηρήσουν τον καθημερινό περιορισμό των θερμίδων για παρατεταμένες περιόδους.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν ευκολότερο να εξασκούν διαλειμματική νηστεία, κάτι που υπόσχεται τη βελτίωση των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου, τη μείωση του σωματικού λίπους και την προώθηση της απώλειας βάρους στην παχυσαρκία.
Πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει αρκετά βασικά χαρακτηριστικά της νόσου. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:
- μειωμένο σωματικό βάρος
- μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη
- χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης
- αυξημένα επίπεδα αδιπονεκτίνης
Ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ήταν σε θέση να αντιστρέψουν την ανάγκη τους για θεραπεία με ινσουλίνη κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων διαλείπουσας νηστείας με επίβλεψη του γιατρού τους. Για παράδειγμα, μια μελέτη περίπτωσης παρακολούθησε τρία άτομα με διαβήτη τύπου 2 για αρκετούς μήνες αφού ξεκίνησαν μια δίαιτα διαλειμματικής νηστείας, η οποία περιλάμβανε τρεις 24ωρες νηστείες την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα HbA1c, που είναι ένα μέτρο της μέσης ποσότητας γλυκόζης στο αίμα. Και τα τρία άτομα έχασαν βάρος και μπόρεσαν να σταματήσουν τη θεραπεία με ινσουλίνη μέσα σε 1 μήνα από την έναρξη της διαλειμματικής νηστείας.
Το κρίσιμο ήταν ότι ανέφεραν ότι βρήκαν τη δίαιτα εύκολη και ανεκτή και κανένας από αυτούς δεν επέλεξε να σταματήσει τη δίαιτα σε κανένα σημείο. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, είχαν αντιστρέψει σημαντικά τον διαβήτη τύπου 2.
Πως δουλεύει η διαλειμματική νηστεία
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και την αντίσταση στην ινσουλίνη όχι μόνο περιορίζοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων αλλά και μέσω του «μεταβολικού επαναπρογραμματισμού». Αυτός ο επαναπρογραμματισμός περιλαμβάνει μια αλλαγή από τη χρήση γλυκόζης ως καυσίμου στην καύση λιπαρών οξέων και κετονών από τη διάσπαση των αποθεμάτων λίπους.
Με τη μείωση του σωματικού λίπους, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στη λεπτίνη και την αδιπονεκτίνη, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τον έλεγχο της όρεξης και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.
Ωστόσο, ενώ η εναλλακτική ημερήσια νηστεία και η περιοδική νηστεία έχουν αποδείξει αποτελεσματικότητα στη βελτίωση των παραγόντων μεταβολικού κινδύνου, μπορεί να είναι δύσκολο να πειστούν οι ασθενείς να εγκαταλείψουν ή να περιορίσουν σοβαρά τις θερμίδες για ένα ολόκληρο 24ωρο. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παρακολουθούν στενά τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό γίνεται για την πρόληψη επεισοδίων υπογλυκαιμίας, ή επικίνδυνα χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν ένα σχήμα διαλειμματικής νηστείας προκειμένου να επιτραπεί η κατάλληλη επίβλεψη και τιτλοποίηση του θεραπευτικού σχήματος των ασθενών κατά τη διάρκεια περιόδων νηστείας.
Η OsteoStrong® μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη και στη βελτίωση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ
Υπάρχουν πολλές αποδεδειγμένα ασφαλείς προσεγγίσεις για τη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και της δυσλειτουργίας του μεταβολισμού. Ευτυχώς, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Ωστόσο, όταν κρίνονται ως μονοθεραπείες, η OsteoStrong® αποδίδει καλύτερα από τα υπόλοιπα πρότυπα περίθαλψης ως προς τη μείωση της HbA1c (μακροπρόθεσμη μέτρηση γλυκόζης αίματος).
Σημαντικό είναι η οστεογονική φόρτιση να πραγματοποιείται τακτικά, έτσι ώστε τα οφέλη της να είναι διαρκή. Τα περισσότερα άτομα με Διαβήτη Τύπου ΙΙ μπορούν να ασκούνται με ασφάλεια λαμβάνοντας βέβαια τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπου αυτές απαιτούνται. Η συνεισφορά της οστεογονικής φόρτισης είναι θεμελιώδους σημασίας για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών.
Η ομάδα της OsteoStrong Greece.