Πού οφείλεται η οστεοπόρωση στα παιδιά;

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από αυτήν.

Στην περίπτωση των οστεοπορωτικών ασθενών παρατηρείται μειωμένη οστική μάζα και διαταραχές στην αρχιτεκτονική της δομής των οστών που αυξάνει την επικινδυνότητα για κάταγμα. Τα κατάγματα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των οστεοπορωτικών ασθενών.

Η οστεοπόρωση διακρίνεται στην πρωτοπαθή οστεοπόρωση, σχετιζόμενη με την εμμηνόπαυση ή την πάροδο της ηλικίας, και στην δευτεροπαθή οστεοπόρωση.

Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση εμφανίζεται είτε σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) είτε σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά χάπια κ.ά.

Αλλά τι ακριβώς ισχύει για τα παιδιά και τους εφήβους; Είναι η οστεοπόρωση πάθηση που αφορά μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας;

Tα οστά μας αποτελούνται από οστίτη ιστό, ένα σύνολο εξειδικευμένων κυττάρων, κολλαγόνου και ανόργανης ουσίας με χαρακτηριστικά αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου που τους παρέχει ελαστικότητα αλλά και αντοχή. Τα οστά μας αφενός ανακατασκευάζονται συνεχώς αφετέρου επιτυγχάνουν την κορυφαία οστική μάζα (δηλαδή το μέγιστο ποσό οστίτη ιστού που διαθέτουμε στον οργανισμό μας) μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Πρόκειται ωστόσο για πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί, σε μικρότερη βέβαια συχνότητα, σε παιδιά καθώς και σε εφήβους. Η παιδική οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί ως κάταγμα μετά από τραυματισμό μικρής βίας, ενώ στους εφήβους η νεανική οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί ως συμπιεστικό κάταγμα σπονδύλου και κάταγμα μετάφυσης.

Η παιδική οστεοπόρωση επίσης ταξινομείται σε πρωτοπαθή (ενδογενή διαταραχή του οστού, συνήθως γενετικής αιτιολογίας) και σε δευτεροπαθή.

Η συχνότερη πρωτοπαθή αιτία παιδικής οστεοπόρωσης είναι η ατελής οστεογένεση, μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει το κολλαγόνο, σημαντικό στοιχείο των οστών.

Η ατελής οστεογένεση έχει ως χαρακτηριστικό την ελαττωματική σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και τους οστεοβλάστες, με αποτέλεσμα τη σημαντική ευθραυστότητα των οστών και τα πολλά αναίτια κατάγματα. Γενετικά έχουν έως σήμερα εντοπιστεί τουλάχιστον 200 ελαττωματικά γονίδια που σχετίζονται με την κακή σύνθεση του κολλαγόνου τύπου Ι.

Άλλες αιτίας πρωτοπαθούς οστεοπόρωσης σε παιδιά είναι η διαταραχή επιμετάλλωσης του οστού η διαταραχή λειτουργίας των οστεοβλαστών και η ιδιοπαθής νεανική οστεοπόρωση. Συγκεκριμένα η ιδιοπαθής νεανική οστεοπόρωση αποτελεί μία σπάνια, αγνώστου ατιολογίας μορφή οστεοπόρωσης, με επίπτωση 1/100.000 γεννήσεις.

Οι αιτίες δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης σε παιδιά περιλαμβάνουν:

– Παθήσεις που προκαλούν ακινησία όπως η εγκεφαλική παράλυση ή η βλάβη του νωτιαίου μυελού και η μυϊκή δυστροφία Duchenne.
– Φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι οποίες μέσω ουσιών -τις κυτοκίνες- απορυθμίζουν τον κύκλο της αναδόμησης των οστών.
– Μακροπρόθεσμα, υψηλές δόσεις από του στόματος θεραπεία, με κορτικοστεροειδή. Η λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων ή παραγόντων τους σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, ενέσιμα, εισπνεόμενα) και για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καθυστερήσει την οστική ανάπτυξη στα παιδιά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για χαμηλή οστική μάζα στη συνέχεια. Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενειών όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και η νόσος του Crohn (κολίτιδα).
– Διαταραχή στην εξέλιξη της ήβης και χαμηλό σωματικό βάρος τα οποία οφείλονται σε αίτια όπως Μεσογειακή αναιμία, κακοήθειες στο παρελθόν θεραπευμένες με χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, ινοκυστική νόσος, ή ακόμα και η νευρογενής ανορεξία.

Φαίνεται λοιπόν πως το 60%-70% της οστικής μάζας είναι καθορισμένο από τα γονίδια. Όμως το 30%-40% της οστικής μάζας καθορίζεται από συνήθειες τις οποίες, σε αντίθεση με τα γονίδια, ελέγχουμε, καθορίζεται λοιπόν από τροποποιήσιμους παράγοντες. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες αφορούν την διατροφή, την σωματική άσκηση και την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D.

Πόση σημαντική είναι η άσκηση στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας μέχρι την ηλικία των 30 ετών;

Όλοι οι έμβιοι οργανισμοί έχουν ένα χαρακτηριστικό: Την οικονομία ενέργειας. Δεδομένων συνθηκών αδράνειάς, το νευρικό σύστημα αντιλαμβάνεται αυτή την συνθήκη και έτσι προσαρμόζει τη δομή και τη λειτουργία του οργανισμού. Αυτό επηρεάζει όλα τα όργανα μας και ιδίως το μυοσκελετικό μας σύστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αστροναύτες που όταν επιστρέφουν στη γη μετά από την προσαρμογή τους σε περιβάλλον με μηδενική βαρύτητα, έρχονται αντιμέτωποι με αδυναμία μυοσκλετικής λειτουργίας, καθώς ο σκελετός τους έχει αδρανήσει ως απάντηση στην μηδενική πρόκληση.

Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε να αποκτήσουμε την μέγιστη οστική μάζα, που θα μας συντροφεύει στο μέλλον και θα καταστήσει την πιθανότητα οστεοπόρωσης μικρότερη, εμφανίζεται μέχρι τα 25-30 πρώτα έτη ζωής μας και κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα οστά έχουν την ικανότητα προσαρμογής του σχήματος και του μεγέθους τους, ανταποκρινόμενα στο μέγεθος και το είδος των μηχανικών φορτίων που δέχονται.

Πάνω σε αυτό βασίζεται η μέθοδος OsteoStrong® που έρχεται να ενισχύσει το βασικό δομικό στοιχείο του ανθρώπινου σώματος: τον σκελετό.

Η συνδυαστική χρήση των τεσσάρων ρομποτικών μηχανημάτων, που απαρτίζουν το σύστημα OsteoStrong, για δέκα λεπτά, μια φορά την εβδομάδα, ενδυναμώνει το σώμα βελτιώνοντας την οστική πυκνότητα και τη στάση του σώματος, την ισορροπία και την αθλητική επίδοση χωρίς να προκαλεί καταπόνηση στις αρθρώσεις και τη μέση.

Ο νόμος της οστεογονικής φόρτισης πάνω στον οποίο βασίζεται η μέθοδος OsteoStrong® απαντά στο ερώτημα πως τα οστά προσαρμόζονται στην πίεση-φόρτιση που τους ασκείται, παραμένουν ενεργά όπως αναφέραμε και παραπάνω. Εάν η φόρτιση-πίεση στα οστά αυξηθεί, τότε τα οστά αυτο-αναπλάθονται και με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο δυνατά για να αντέχουν την φόρτιση-πίεση που τους ασκείται κάθε φορά. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της οστεογονικής φόρτισης, που είναι και η βάση για το OsteoStrong, έχουν τεκμηριωθεί σε περισσότερες από 25.400 κλινικές μελέτες. Η μέθοδος απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας ακόμα και σε παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα κέντρα της OsteoStrong® ή μέσω του site της OsteoStrong® Greece: www.osteostrong.gr.

Η OsteoStrong® έχει τρία κέντρα στη χώρα μας: Aθήνα (Σώρου 3-5, Μαρούσι, τηλ:2106179265), Γλυφάδα (Γρ.Λαμπράκη 34, τηλ: 2109647906), Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490), και στη Γλυφάδα (Γρ.Λαμπράκη 34, τηλ +30 210 9647906).

Εγγραφείτε για τα πιο επίκαιρα νέα, σε θέματα υγείας κι ευεξίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ