Σε πρόσφατο συνέδριο που έγινε στην Αμερική με θέμα: «Φυσικές προσεγγίσεις για την Οστική Υγεία και την Οστεοπόρωση» έγιναν διάφορες τοποθετήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες – ιατρούς με ειδίκευση στα θέματα οστικής υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της Christine Schaffner ND για το πως επιδρούν τα βαρέα μέταλλα στην οστική πυκνότητα.
Την παραθέτουμε εδώ:
Τα βαρέα μέταλλα είναι ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αρσενικό, το θάλλιο, το ουράνιο, κ.α. Αυτά μπορούν να επηρεάσουν και να διαταράξουν τη φυσιολογία μας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Θα επικεντρωθούμε, όμως, στο πώς επηρεάζουν την υγεία των οστών μας.
Πώς επηρεάζουν τα βαρέα μέταλλα την υγεία των οστών μας;
Όλα τα βαρέα μέταλλα μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογία μας, ειδικά ο μόλυβδος. Ο μόλυβδος είναι πραγματικά ένα σημαντικό μέταλλο σχετιζόμενο με την υγεία των οστών. Το αρσενικό, το κάδμιο και το αλουμίνιο είναι επίσης μέταλλα που επηρεάζουν την υγεία των οστών μας. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα νεφρά επηρεάζουν σημαντικά την απορρόφηση και την απέκκριση βασικώνμεταλλικών στοιχείων που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των οστών – ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D.
Στην πραγματικότητα στα νεφρά ενεργοποιείται η βιταμίνη D ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμεόλα εκείνα τα μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ανάπλαση των οστών μας. Με τον τρόπο αυτό τα βαρέα μέταλλα λόγω της επίδρασής τους στην υγεία των νεφρών μας και την δυνατότητα τους να τα αποδυναμώσουν με την πάροδο του χρόνου καταφέρνουν να επηρεάσουν αυτή την ισορροπία.
Ο μόλυβδος έχει παρόμοιο φορτίο με το ασβέστιο και αν εκτεθούμε σε μόλυβδο έχοντας έλλειψη ασβεστίου, το σώμα μας μπορεί απλώς να αποθηκεύσει το μόλυβδο στη θέση του ασβεστίου εντός του πυρήνα των οστών μας. Και έτσι θα αρχίσουμε να ενσωματώνουμε μόλυβδο στα οστά μας.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εάν έχουν τοξικότητα από βαρέα μέταλλα;
Τα βαρέα μέταλλα είναι συχνά νευροτοξίνες. Και έτσι, όταν οι άνθρωποι έχουν οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με το κεντρικό ή περιφερικό νευρικό τους σύστημα ή το αυτόνομο νευρικό σύστημα, πολλές φορές τα βαρέα μέταλλα δημιουργούν μια νευροτοξική επίδραση στο σώμα. Η επίδραση αυτή μπορεί να είναι: αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, εγκεφαλική ομίχλη, νευροπάθεια. Αυτά είναι συμπτώματα κατά μήκος των γραμμών της νευρολογικής τοξικότητας. Σύμπτωμα είναι και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να έχουν επίδραση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων μας. Όταν συμβαίνει αυτό οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ευκαιριακές λοιμώξεις.
Υπάρχουν άλλα μέταλλα που συσχετίζονται περισσότερο με την υγεία των οστών;
Το αλουμίνιο μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τη μήτρα των οστών. Και είμαστε πραγματικά πλημμυρισμένοι από αλουμίνιο. Το αλουμίνιο είναι παντού στο περιβάλλον μας. Μπορεί να υπάρχειστο νερό μας. Εάν έχετε φθοριούχο νερό, τότε μπορείτε να έχετε αλουμινίο στο νερό σας Αυτό πουμπορεί να βοηθήσει είναι να έχετε φιλτραρισμένο νερό στο σπίτι σας.Αλουμίνιο κρύβεται και σε προϊόντα καθημερινής προσωπικής περιποίησης, ειδικά σε αποσμητικά. Αναζητείστε αποσμητικό χωρίς αλουμίνιο.
Αλουμίνιο μπορεί να υπάρχει και σε διάφορα φάρμακα, ακόμα και φάρμακα χωρίς απαραίτητη τηνιατρική συνταγή, όπως τα αντιόξινα. Μπορεί να βρίσκεται και σε χρωστικές τροφίμων αλλά και σε πρόσθετα τροφίμων. Στα μαγειρικά σκεύη, επίσης. Το αλουμίνιο μπορεί επίσης όχι μόνο να επηρεάσει τα οστά, κάτι που κάνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά και να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας και το αγγειακό μας σύστημα.
Κάδμιο και οστική υγεία
Το κάδμιο είναι ένα άλλο περιβαλλοντικό μέταλλο που εντοπίζεται στις μπαταρίες, αλλά και στα τσιγάρα. Το κάδμιο έχει μια πραγματικά ισχυρή επίδραση στα νεφρά. Ξέρουμε ότι εάν τα νεφρά είναι αδύναμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών. Αυτός είναι ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους το κάδμιο επηρεάζει την οστεοπόρωση δημιουργώντας μια αποδυνάμωση στα νεφρά.
Άλλα βαρέα μέταλλα
Το αρσενικό μπορεί να υπάρχει στο νερό, όπως και στο χώμα, και στο ρύζι. Μπορεί να βρεθεί στοκοτόπουλο και στο απόθεμα τροφίμων μας. Επίσης, το αρσενικό μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην υγεία των οστών και επίσης μπορεί να αποδυναμώσει και τα νεφρά.
Πως αποβάλουμε τα βαρέα μέταλλα;
Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζονται όλα τα όργανα αποβολής, όπως το ήπαρ και η χολή. Πολλά βαρέα μέταλλα μπορούν να απεκκριθούν μέσω της χολής. Και μετά, η χολή απεκκρίνεται μέσω των κοπράνων. Είναι βασικό να διασφαλίσουμε τακτικές υγιείς κενώσεις του εντέρου. Επίσης, τα νεφρά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην απέκκριση βαρέων μετάλλων. Φροντίζουμε λοιπόν να υποστηρίζονται τα νεφρά. Το φιλτραρισμένο νερό, αλλά και οι ηλεκτρολύτες βοηθούν.
Η εφίδρωση είναι μια τεράστια οδός αποβολής και μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για την αποβολή βαρέων μετάλλων. Η θεραπεία με σάουνα έχει μελετηθεί στην Ευρώπη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την άνοια και τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, που επίσης σχετίζονται πολύ με την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Βαθιές αναπνοές για την αποβολή των βαρέων μετάλλων
Οι βαθιές αναπνοές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για τους πνεύμονες, ένα από τα σημαντικά όργανα αποβολής. Πολύ σημαντική είναι και η αποτοξίνωση του ήπατος.
Σημαντικό είναι επίσης το λεμφικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα βοηθά πραγματικά στην απομάκρυνση της τοξικότητας από τον συνδετικό ιστό και μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος υποστήριξης οποιουδήποτε σχήματος αποτοξίνωσης. Ο κόλιανδρος μπορεί επίσης να είναι ένας εξαιρετικός κινητοποιητής.
Σημασία έχει να γνωρίζουμε ότι η αποτοξίνωση μετάλλων απαιτεί χρόνο. Συνήθως τα συσσωρεύουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας και χρειάζεται χρόνος για να αποβληθούν από το σώμα μας.
Επιμέλεια: η ομάδα της OsteoStrong Greece.